Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė apie menopauzę ir kontracepciją: nutrauktas lytinis aktas gali sukelti impotenciją

Maždaug apie 50-uosius gyvenimo metus moterims prasideda menopauzė. Tai reiškia, kad jų vaisingas gyvenimo etapas baigėsi. Suprantama, menopauzė neateina staiga – hormonai pokyčiai moters organizme prasideda daug anksčiau, todėl, be kita ko, sutrinka mėnesinių ciklas, o jam sutrikus užplūsta neplanuoto nėštumo baimė. Kokias apsisaugojimo priemones šio amžiaus moterims siūlo specialistai?
Vyresnio amžiaus pora
Vyresnio amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Neplanuotai pastoja net 52–53 metų moterys

Pasak ginekologės Reginos Giliasevičienės, teigti, kad moteris jau nevaisinga, galima tik tuo atveju, jei nuo paskutinių menstruacijų praėjo metai. Tai reiškia, kad moteriai jau prasidėjo menopauzė ir pastojimo rizikos nebėra. Tai reiškia, kad bet kuriuo kitu atveju moteris gali pastoti, net jeigu mėnesinių nėra, pavyzdžiui, šešis mėnesius ar dar daugiau. Mat kiaušidžių funkcija gęsta labai palaipsniui: mėnesinių gali nebūti mėnesių mėnesius ir staiga jos vėl atsiranda.

„Iš pradžių kiaušidėse mažėja hormono progesterono gamyba, kuris atsakingas už gimdos gleivinės atsidalinimą. To tarpu pakankamas estrogeno kiekis moters kraujyje rodo ovuliacijos, o tuo pačiu ir pastojimo, tikimybę. Žinoma, ji gerokai sumažėjusi. Faktiškai moters vaisingumas labai sumažėja nuo keturiasdešimties metų, bet nėštumų būna. Pasaulinėje praktikoje (mano – taip pat) yra atvejų, kai netikėtai pastoja 52–53 metų moterys.

Vida Press nuotr./Nėštumo testas
Vida Press nuotr./Nėštumo testas

Moteriai išnyksta mėnesinės, ji mano, kad atėjo menopauzė, o kai jau atsiranda vaisiaus judesiai, ypač jei moteris yra šiek tiek nutukusi, su baime akyse atvažiuoja ir klausia, ką daryti.

Prisimenu atvejį, kai iš rajono atvažiavo moteris. Jai buvo begalinis stresas sužinojus, kad yra nėščia. Jai buvo 46 metų, ūkininkė, nelabai turinti laiko gilintis į tai, kas vyksta su jos kūnu. Ji maldavo nutraukti nėštumą, nors jau buvo 32 savaitės“, – prisiminė medikė.

Kaip moters organizmą veikia rūkymas

Kalbant apie priežastis, lemiančias moters reprodukcinio amžiaus trukmę, be genetinio veiksnio, didelę įtaką turi rūkymas.

Pasak pašnekovės, atlikta nemažai studijų, patvirtinančių, kad rūkymas trumpina moters reprodukcinį amžių. Mat rūkančios moters kiaušides maitinančios kraujagyslės, kaip ir visos kitos, sklerozuojasi, dėl to kiaušidės prasčiau aprūpinamos deguonimi, o dėl šios priežasties kiaušidžių funkcija blogėja, ir menopauzinis laikotarpis gali prasidėti žymiai anksčiau.

„Visgi vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių menopauzės pradžią, yra genetinis, todėl moterims visada patariu pasikalbėti šia tema su savo giminės moterimis – tiek iš mamos, tiek iš tėvo pusės. Verta pasiklausti, kokiomis ligomis jos sirgo ar serga, kokios ginekologinės operacijos atliktos, kokios jų mėnesinės, kiek gausiai kraujuojama. Iš šių klausimų galima gauti labai daug informacijos, į ką atkreipti dėmesį ateityje ir ko tikėtis“, – teigė R.Giliasevičienė.

Gelbsti nuo paaštrėjusio priešmenstruacinio sindromo

Jeigu moteris dar iki premenopauzinio laikotarpio vartojo kontraceptikus, jai problemų ir baimių dėl nepageidaujamo nėštumo nekyla.

„Praktikoje turime pacienčių, kurios kontraceptikus vartoja pakankamai ilgai, ir iš dalies jie netgi kompensuoja tam tikrų hormonų trūkumą šiuo periodu. Tokios moterys gana ilgai nejaučia moteriškų hormonų trūkumo, taip pat jų nekamuoja priešmenstruacinis sindromas, kuris labai išryškėja artėjant menopauzei, t. y. atsiranda labai didelė nuotaikų kaita, pykčio priepuoliai, galvos skausmai, nemalonūs pojūčiai krūtyse, ima kauptis skysčiai kūne. Taip pat hormoninė kontracepcija turi teigiamo poveikio gausiam menstruaciniam kraujavimui – jį labai mažina.

Tabletę galima pamiršti išgerti, jos poveikis gali sumažėti, jeigu vartojami tam tikri kiti vaistai.

Jeigu yra tam tikrų kontraindikacijų, pavyzdžiui, aukštas kraujospūdis, cukrinis diabetas, trombozių rizika, ir hormoninės kontracepcijos naudą nusveria rizikos veiksniai, tuomet yra ilgalaikio naudojimo kontraceptinės priemonės – hormoninės spiralės, kurių pagrindinis poveikis yra vietinis. Be to, jų didelis patikimumas yra ne tik teorinis, bet ir realus, kadangi tabletę galima pamiršti išgerti, jos poveikis gali sumažėti, jeigu vartojami tam tikri kiti vaistai, pavyzdžiui, antibiotikai, ir pan.“, – teigė R.Giliasevičienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ginekologas apie kontracepcijos priemones: „Populiariausios – ne pačios efektyviausios“

Ką daryti nevartojusioms kontraceptikų

Ką daryti moterims, kurios iki tol nevartojo kontraceptikų? Su vaisingų dienų skaičiavimu šiame amžiuje jau neišsisuksi, nes ciklas sutrikęs.

„Įrodyta, kad teisingai parinkta sudėtinė hormoninė kontracepcija, arba vadinamosios mini piliulės, gali atnešti netgi nemažai naudos šio amžiaus moters organizmui. Pavyzdžiui, artėjant menopauzei ciklas ne tik pradeda trikti, bet ir atsiranda gausaus kraujavimo problema, ypač toms moterims, kurios ir anksčiau turėjo gausius kraujavimus“, – aiškino ginekologė.

Viena iš priežasčių, kodėl auga svoris, yra ta, jog šio amžiaus moterų seksualinis gyvenimas nebėra toks aktyvus kaip anksčiau.

Pasak jos, tokiu atveju kontracepcija netgi atsiduria antrame plane, kadangi kontraceptikai pirmiausiai pagerina šių moterų gyvenimo kokybę: tampa aišku, kada bus mėnesinės, kokio gausumo jos bus, nebekamuoja priešmenstruacinis sindromas.

Normalus estrogenų kiekis taip pat stabdo kaulų retėjimo procesus, teigiamai veikia odą, nes šiame amžiuje neretai atsiranda tokia problema, kaip aknės tipo bėrimas ant veido ir pečių, padidėja plaukuotumas, nes reliatyviai padidėja cirkuliuojančio testosterono kiekis. Mat jo gamyba kiaušidėse pradeda mažėti vėliausiai.

Svorio augimas – mitas ar tiesa?

Įvairiuose interneto forumuose galima rasti ne vieną komentarą apie pašalinius hormoninės kontracepcijos poveikius – pradedant svorio augimu, baigiant lytinio potraukio sumažėjimu. Ką apie tai gali pasakyti ginekologė?

„Labai atsakingai galiu pasakyti, kad šiame periode svoris didėja dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos, o ne dėl kontraceptikų. Kai mano pacientės užduoda tokį klausimą, aš joms sakau: „Gatvėje jūs pamatote vieną, antrą, trečią vyresnio amžiaus nutukusią moterį. Paklauskite, ar ji naudoja kontracepciją. Net neabejoju, kad pasakys – ne.“

Norint nenutukti vyresniame amžiuje, išeitis labai paprasta – reikia mažiau valgyti ir daugiau judėti. Dar viena iš priežasčių, kodėl auga svoris, yra ta, jog šio amžiaus moterų seksualinis gyvenimas nebėra toks aktyvus kaip anksčiau. Jei moteris sutinka naują partnerį, įsimyli, svoris nukrenta labai greitai, nes ji jaučiasi laiminga.

Kai gyvenime trūksta malonumų, šį trūkumą mes paprastai kompensuojame maistu. Beje, turiu pacienčių, kurios prašo tokio kontraceptiko, kuris kaip tik joms padidintų svorį, bet nieko nesigauna. Tai akivaizdus įrodymas, kad ne kontraceptikai čia kalti. Taip, yra adapcinis laikotarpis, kuris, pradėjus vartoti kontraceptikus, trunka tris mėnesius. Kol organizmas persitvarko, kūne gali šiek tiek kauptis skysčių, tačiau netrukus viskas stabilizuojasi“, – tikino medikė.

Fotolia nuotr./Moteris po antklode
Fotolia nuotr./Moteris po antklode

Nutrauktas lytinis aktas gali sukelti impotenciją

„Kalbant apie pašalinius hormoninės spiralės poveikius, iš pradžių kraujyje hormonų koncentracija būna šiek tiek didesnė. O visa kita yra mitai. Taip, girdėjau pasakojimus, kaip dėl hormoninės spiralės slenka plaukai, atsiranda bėrimai, labai padidėja svoris, tačiau per visą savo dvidešimties metų praktiką nieko panašaus nesu mačiusi. Sutinku tik su vienu dalyku – kad sumažėja lytinis potraukis, ypač, vartojant kontraceptines tabletes.

Jei moteris visgi nusprendžia nevartoti hormoninės kontracepcijos, lieka tik prezervatyvai ir nutrauktas lytinis aktas. Kitokių metodų šiai amžiaus grupei nėra. Prezervatyvas šeimoje atrodo keistai, o nutrauktas lytinis aktas yra baisiausia, kas gali būti.

Vilniaus gimnazijose biologijos pamokų metu akcentuoju, kad šis kontracepcijos metodas nėra patikima kontracepcijos priemonė. Jo patikimumas – vos 72 proc., bet svarbiausia, kad jis ilgainiui gali nulemti vyrų potencijos problemas. Tai įrodyta“, – įspėjo ginekologė.

Kontraceptikų ir vėžio sąsajos

Pasak R.Giliasevičienės, taip pat perdėta baimė, kad kontraceptikai didina vėžio riziką.

„Yra tik viena sritis, kurioje šios sąsajos patvirtintos. Tai krūtų vėžys. Tačiau šiandien jau žinomi du krūties vėžio genai, kurie labai aiškiai parodo moters riziką susirgti. Be to, onkologinių ligų paplitimas visose šalyse yra labai panašus – ir tose, kuriose kontracepcija labai paplitusi, ir tose, kuriose ji beveik nenaudojama.

Įrodyta, kad ilgalaikis hormoninės kontracepcijos vartojimas labai sumažina kiaušidžių vėžio ir gimdos gleivinės vėžio riziką. Anksčiau, kalbant apie kontracepcijos vartojimo trukmę, būdavo sakoma, kad po dešimties metų būtina padaryti pertrauką. Paskutinėse rekomendacijose jau nenurodomas joks terminas. Teigiama tik tiek, kad ji nutraukiama, kai moteris planuoja nėštumą arba kontracepcija jai nebeaktuali“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius