Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripas ir peršalimas: kaip atskirti, kuo susirgote?

Žiemos laikotarpiu paraudusi bei bėganti nosis, kosulys ir temperatūra – dažni žmogaus palydovai. Neretai liga sujaukia planus bei darbus ir vengiant darbdavių pykčio, ligą pasirenkama „išvaikščioti“. Tačiau peršalimą sumaišius su gripu pasekmės gali būti labai liūdnos.
Vaistai
Vaistai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gripas – greitas ir staigus puolėjas

Pajautus gerklės perštėjimą ar slogą darbuotojai nevengia eiti į darbą.

Tačiau toks elgesys kenkia ne tik pačiam žmogui, tačiau ir aplinkiniams. Nežinant pagrindinių skirtumų tarp peršalimo ligų bei gripo, rizikuojama platinti pavojingą infekciją.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų II skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė atkreipia dėmesį į pagrindinius požymius, leidžiančius identifikuoti ūminę infekciją – gripą. „Gripui būdinga aukšta, 38 laipsnių ir daugiau kūno temperatūra, stiprus raumenų skausmas, staigi ligos pradžia bei jos trukmė – kartais pacientai serga ir iki savaitės“, – teigia gydytoja.

Medikė pastebi, jog dažnai gripą lydi ir rimtos komplikacijos: virusinis arba bakterinis plaučių uždegimas, sinusitas, vidurinės ausies uždegimas, reti, bet itin sunkūs širdies raumens ir smegenų uždegimai. „Labai svarbu pajautus pirmuosius gripo požymius nedelsti ir nesigydyti pačiam. Tenka pastebėti, jog pacientai ignoruoja simptomus, savavališkai vartoja antibiotikus, geria vaistus savo nuožiūra ir toliau eina į darbą. Toks neatsargus elgesys ir veda prie komplikacijų pavojaus“.

Gydytoja primena, jog geriausia profilaktika – skiepai nuo gripo, apsaugantys nuo rimtų ligos sukeltų komplikacijų.

Peršalimo ligos kamuoja trumpiau ir silpniau

Fotolia nuotr./Sloga
Fotolia nuotr./Sloga

Susirgus peršalimo ligomis, temperatūra paprastai nebūna aukšta, žmogus dažniau skundžiasi sloga, kosėjimu, čiauduliu. „Skirtingai nuo gripo, peršalimo ligas beveik visada lydi užgulta nosis, itin dažnas čiaudulys, gerklės skausmas. Pacientai serga trumpiau – nuo trijų iki keturių dienų, lengviau, retai skundžiasi stipriu galvos skausmu arba šaltkrėčiu“, – požymius primena Infekcinės klinikos gydytoja.

Peršalimo ligoms taip pat būdinga laipsniška simptomų pradžia bei nedidelis silpnumas. Gydytoja Estela Tamašauskienė pataria, jog tiek susirgus gripu, tiek peršalimo ligomis, svarbu vartoti daug skysčių, daugiau ilsėtis ir neiti į darbą. „Tikėdamiesi išvaikščioti ligą žmonės iš tiesų kenkia ir sau, ir kitiems. Ligos ignoravimas bei viruso platinimas lemia prasidedančias gripo epidemijas bei ligą lydinčias komplikacijas“.

Jeigu temperatūra kyla virš 39 laipsnių ir daugiau, kamuoja dusulys, atsiranda vangumas, didelis mieguistumas, gydytoja pataria nedelsiant kreiptis į medikus ir nesigydyti savais metodais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius