Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 09 /15:44

Gripo epidemija renka aukas: Kaune mirė medikė, dar aštuonių pacientų gyvybės – ant plauko

Sekmadienį Kauno klinikose, manoma, nuo gripo sukeltų komplikacijų, mirė 56 metų Kauno klinikinės ligoninės medikė. Moteriai, kurią kamavo padidėjęs kraujospūdis, sustojo širdis. Ligoninėje gydomi dar aštuoni pacientai, patyrę gripo komplikacijų. Visų jų gyvybei gresia pavojus.

Dabar jau mirusi moteris pasijuto blogai prieš savaitę. Prastėjant jos būklei (kilo temperatūra, jautė bendrą silpnumą), greitosios pagalbos medikai rekomendavo važiuoti į ligoninę, tačiau ji atsisakė. 

Dar aštuonių pacientų gyvybės – ant plauko

Moteris į ligoninę atvyko labai sunkios būklės, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu.

Į Kauno klinikinę ligoninę moteris paguldyta praėjusį penktadienį. Vėliau, jau be sąmonės, ji pervežta į Kauno klinikų reanimaciją.

„Moteris į ligoninę atvyko labai sunkios būklės, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu“, – patikino Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis.​

Ligos simptomai gydytojams leidžia spėti, kad medikė mirė nuo gripo. Galutinio patvirtinimo iš tyrimą atliekančios Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos dėl to dar nėra gauta. Antradienį apie 16 valandą Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė patikino, dėl mirusios pacientės galutinės diagnozės informacijos neturinti, kadangi medžiagą tyrimui siuntė Kauno klinikinė ligoninė.

Pasakyti, ar buvo galima išgelbėti moters gyvybę, jei ji į Kauno klinikas būtų kreipusis anksčiau, V.Pilvinis negalėjo. Nekomentavo jis ir to fakto, kodėl pacientė savaitgalį buvo pervežta iš vienos ligoninės į kitą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vidas Pilvinis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vidas Pilvinis

Šiuo metu Kauno klinikų reanimacijoje gydomi dar aštuoni gripo pakirsti žmonės. Jauniausiajam – 40 metų, vyriausiajam – 65 metai. Visus juos prieš tai kamavo vienokios ar kitokios ligos. Pirmasis į Kauno klinikas kreipėsi prieš 9 paras. Paskutinis iš šiuo metu besigydančių – pirmadienį. Antradienį naujų pacientų į reanimacijos skyrių nepaguldyta.

Šešiems iš šių pacientų patvirtintas A tipo gripo sukeltas kvėpavimo funkcijos nepakankamumas. Dėl to jiems atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija, nes patys ligoniai nebegali kvėpuoti.

„Tai yra labai sunkūs pacientai, jų gyvybei yra tikrai pavojus“, – neslėpė V.Pilvinis.

„Šių metų gripas primena tą, kuris buvo prieš 5 metus. Kuo? Kad pirmiausiai labai stipriai pažeidžia plaučius. Vienintelis būdas apsisaugoti nuo gripo – skiepytis“, – patikino gydytojas.

Mirusioji – klinikų darbuotoja

Kauno klinikinės ligoninės atstovai 15min patvirtino, kad mirusioji – šios sveikatos įstaigos darbuotoja.

„Kauno klinikinė ligoninė patvirtina, jog šiomis dienomis vienoje Lietuvos gydymo įstaigų mirė darbuotoja, tačiau apie mirties priežastį gydymo įstaiga kol kas nėra gavusi informacijos. Administracija darbuotojos artimiesiems jau yra išreiškusi gilią užuojautą“, – patikino Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Pasak jo, atskleisti duomenų, kiek metų velionė dirbo Kauno klinikinėje ligoninėje ir ar buvo pasiskiepijusi nuo gripo, neleidžia įstatymas.

„Ligoninės medikai turi galimybę nemokamai pasiskiepyti nuo gripo. Jie darbo metu aprūpinami vienkartinėmis pirštinėmis, kaukėmis, turi laikyti asmens higienos. Daugelis jų skiepijasi, tačiau prievartos nėra“, – patikino S.Tvirbutas.

Tai – pirmoji šių metų gripo auka Kauno regione. Vasario 8 dieną pranešta, kad Vilniuje nuo šios ligos komplikacijos mirė 65 metų vyras.

15min primena, kad sergamumas gripu toliau auga (išskyrus Alytaus ir Telšių apskritis), o gripo epidemiją jau paskelbė 16 savivaldybių: Alytaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos miestų, Druskininkų ir Alytaus, Ukmergės, Jurbarko, Lazdijų, Klaipėdos, Telšių, Kretingos, Varėnos, Švenčionių ir Visagino rajonų.

Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskrityse.

Praėjusią savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪKVTI) siekė apie 140 atvejų / 10 tūkst. gyventojų.

VIDEO: Kauno klinikų profesorius Vidas Pilvinis pasakoja apie gripą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius