Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripo pavojai ir profilaktikos priemonės

Gripas yra ūminė virusų sukeliama infekcija. Jis priskiriamas kvėpavimo takų infekcijoms, tačiau linkęs komplikuotis kitas organų sistemas apimančiais sveikatos sutrikimais, ypač jei nėra gydomas laiku. Dažniausiai pasitaikančios komplikacijos susijusios su plaučių, vidurinės ausies ar prienosinių ančių uždegimais. Gripas pavojingas tuo, kad juo sergant paūmėja ir lėtinės ligos, kuriomis serga pacientas. Kartais gripas sukelia dar rimtesnių sveikatos sutrikimų, kurie, deja, gali būti ir mirtini. Gripo virusas linkęs patekti į kraują, pažeisti vegetacinę nervų sistemą ir taip pakeisti įvairių gyvybiškai svarbių organų funkcijas.
Peršalimas
Peršalimas / Fotolia nuotr.

Tipiniai gripo simptomai

Šiai ūminei virusinei infekcijai paprastai būdinga labai staigi pradžia. Tipiniai simptomai yra sąnarių ir raumenų skausmas (atrodo, kad kaulus tiesiog „laužo), bendras silpnumas ir negalavimas, sausas kosulys, sloga, nosies užgulimas, karščiavimas. Be to, skauda galvą ir akis, kurios parausta dėl pažeistų kapiliarų, pasidaro tarsi „stiklinės“. Pacientui dingsta apetitas, gali sutrikti virškinimas, skaudėti pilvą, atsirasti bėrimų.

Gripas yra pavojingesnis, nei gali atrodyti

Aukščiau minėtieji simptomai gana nemalonūs ir varginantys – silpnesnės sveikatos pacientams būna sunku pakilti iš lovos, o jauni ir darbingi pacientai linkę simptomus malšinti vaistiniais preparatais, tačiau nereikėtų apsigauti. Gripas yra gana sunki ūminė virusinė infekcija, kurią būtina gydyti ir laikytis tausojančio režimo ne tik dėl savęs, bet ir dėl aplinkinių. Jei gripas nesikomplikuoja, tuomet įmanoma visiškai pasveikti, bet jei atsiranda komplikacijų, tuomet gydymas tampa ilgas ir sudėtingas, be to, kyla reali grėsmė gyvybei.

Šiek tiek apie gripą sukeliančius virusus

Gripo virusai skirstomi į tris gentis (Influenzavirus A; Influenzavirus B; Influenzavirus C). Gripo virusas linkęs greitai kisti (mutuoti) ir tai dar labiau apsunkina ne tik vakcinų kūrimą, bet ir gripo gydymo galimybes. Įdomu tai, kad pakanka tik šiek tiek pasikeisti gripo viruso struktūrai ir gali kilti nauja epideminė ar pandeminė susirgimų banga. Šis virusas plinta labai greitai ir vienu metu gali paveikti labai daug žmonių, mat žmogaus organizmas ypatingai imlus šiam patogenui. Gripo virusas patenka į aplinką pacientui kosint ir čiaudint ir juo visai nesunku užsikrėsti palietus nešvarų paviršių ir rankomis pernešus virusą ant gleivinių. Užsikrėtęs žmogus pirmųjų simptomų dažniausiai sulaukia po 2-3 parų. Pajutus simptomus būtina kreiptis į medikus, nes labai svarbu laiku paskirti tinkamą gydymą, ypač rizikos grupėms priklausantiems pacientams.

123RF.com nuotr./Karščiuojantis vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis vaikas

Kaip apsisaugoti nuo gripo ir jo sukeliamų pavojų

Patikimiausia apsauga nuo gripo yra skiepijimas sezoninėmis vakcinomis. Tai ypatingai svarbu nėščioms moterims, senyviems pacientams, lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims ir tiems, kurie dirba slaugos namuose, ligoninėse ir panašiai. Svarbu skiepytis dar prieš aktyviausią sergamumą, nes veiksminga organizmo apsauga susidaro tik per kelias savaites.

Rekomenduojama rūpintis rankų higiena ir stengtis neliesti neplautomis rankomis veido. Reikėtų nepamiršti ir nosies švaros, pavyzdžiui, kasdien plauti nosies ertmes izotoniniu jūros vandeniu Quixx Soft, kuris ne tik padės iš nosies pašalinti dulkes, ligų sukėlėjus ir kitus nešvarumus, bet ir puoselės, drėkins gleivinę ir sumažins tikimybę susirgti kvėpavimo takų infekcijomis.

Labai svarbu reguliariai vėdinti patalpas ir rūpintis sveiku mikroklimatu.

Čiaudint ar kosint būtina laikytis etiketo (prisidengti burną) ir nekontaktuoti su gripu sergančiais pacientais, laikytis nuo jų atokiau.

Epidemijų ir pandemijų metu patariama dėvėti apsaugines kaukes ir vengti viešų vietų, mat viešajame transporte, viešosiose įstaigose, masiniuose renginiuose gripo virusu užsikrėsti yra daug lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius