-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripo rizika: Šiaulių gydymo įstaigoms vėluojama pateikti nemokamas vakcinas

Prasidėjus gripo sezonui sveikatos specialistai skuba informuoti gyventojus apie galimus pavojus sveikatai. Kadangi pati efektyviausia priemonė, kuri saugo nuo gripo, yra skiepai, gyventojai yra raginami skiepytis ir taip apsaugoti save bei savo šeimą nuo gripo protrūkių.
Skiepijimas
Skiepijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau šiemet situacija kiek sudėtingesnė, nes daugumai sveikatos centrų vėluojama pateikti nemokamas gripo vakcinas. Sveikatos specialistai baiminasi, kad žmonės gali pradėti masiškai sirgti dar nespėję įgauti imuniteto gripui, nes ruošiantis gripo sezonui pradėti skiepijimą rekomenduojama jau nuo rugsėjo mėnesio.

Vėluoja gripo vakcinos

Šių metų gripo sezonui Šiaulių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, pagal iš anksto pateiktus poreikius, skirta 11 490 valstybės finansuojamų sezoninio gripo vakcinos dozių, iš kurių Šiaulių miestui – 3 384 ir Šiaulių rajonui – 1 570. Tačiau kol kas, pasak Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų ir profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Editos Samulytės, tik dalis nemokamos gripo vakcinos pasiekė Šiaulius. Gripo vakcina Šiauliuose šiuo metu yra galimybė pasiskiepyti tik Centro poliklinikoje ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre.

„Šiemet vėluoja gripo vakcinos. Skirtingai nei pernai, šiemet sveikatos centrams vakcinos dalijamos labai neorganizuotai. Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje buvo pradėtos dalyti gripo vakcinos ir jau spalio pradžioje visi centrai pradėjo skiepyti gyventojus. Nors skelbiama, kad gripo vakcinos jau pasiekė miestų ir rajonų sveikatos priežiūros centrus, tačiau dauguma jų dar tik laukia“, – pabrėžia E. Samulytė.

Po gripo vakcinacijos reikia laiko, kad susidarytų imunitetas. Gali būti, kad vėliau pasiskiepiję gyventojai neišvengs gripo susirgimų. Šiuo metu itin padaugėjo sergančių peršalimo ligomis gyventojų, skiepytis gripo vakcina jau sergant – negalima, todėl kai kuriems skiepus teks atidėti.

„Epideminis gripo laikotarpis dažniausiai prasideda gruodžio-sausio mėnesiais, todėl svarbu jam iš anksto ruoštis – skiepytis. Kol kas pastebime, kad gyventojai daugiau serga viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, tačiau neviršija bendro sergamumo lygio, lyginant su praėjusiais metais“, – sako sveikatos specialistė.

Efektyviausia priemonė nuo gripo – skiepai

Pasak E. Samulytės, praktika rodo, jog Šiaulių miesto ir aplinkinių rajonų gyventojai aktyviai skiepijasi nuo gripo. Nepanaudotos nemokamos gripo vakcinos nelieka arba lieka labai mažai. Šiemet dėl vėlavimų tikėtina sulaukti mažesnio besiskiepijančių būrio žmonių. Taip pat E. Samulytė abejoja dėl skiepų panaudojimo, nes vėliau pradėjus skiepyti gyventojus mažėja apsaugos efektyvumas – iki tol jau plis sergamumo gripu židiniai.

„Epideminis gripo laikotarpis dažniausiai prasideda gruodžio-sausio mėnesiais, todėl svarbu jam iš anksto ruoštis – skiepytis. Kol kas pastebime, kad gyventojai daugiau serga viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, tačiau neviršija bendro sergamumo lygio, lyginant su praėjusiais metais“, – sako sveikatos specialistė.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, jog viena iš efektyviausių specifinių užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių yra skiepai, kurių dėka galima apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligų bei kontroliuoti šių ligų plitimą visuomenėje. Efektyviam infekcijų valdymui visuomenėje būtina sukurti kolektyvinį imunitetą – skiepais suformuoti pakankamai didelį neimlių žmonių skaičių. Specialistų teigimu, tokiu atveju turėtų būti paskiepyta  85–98 procentai gyventojų, o to padaryti neįmanoma, nes dauguma tiesiog atsisako skiepų.

Sėkmingai pradėta vakcinacija

Šiaulių Centro poliklinikos vyriausiasis gydytojas Mindaugas Maželis sako, kad jų polikliniką gripo vakcina pasiekė laiku. „Buvo metų, kai gripo vakcina polikliniką pasiekdavo tik spalio mėnesio pabaigoje. Šiemet dalį vakcinos gavome net anksčiau nei tikėjomės. Žmonės nemokama gripo vakcina skiepijasi labai noriai. Iš gautų 300 gripo vakcinų jau sunaudojome 120“, – sako M. Maželis.

Galimybę nemokamai pasiskiepyti turi: 65 metų ir vyresni asmenys, visi asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir globos institucijų darbuotojai, slaugos ir palaikomojo gydymo ligoniai, globos institucijų gyventojai, nėščiosios. Tinkamiausias laikas pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina yra rugsėjo–lapkričio mėnesiai. Norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją. „Kartais tenka raginti vyresnius žmones pasiskiepyti. Skiepai aktualiausi tiems, kurie serga lėtinėmis plaučių ligomis. Pavyzdžiui, sergant virusine pneumonija ir susirgus gripu žmogus gali net numirti. Žmonėms tikriausiai reikia priminti tai, kad gripo gydymui reikalingi specifiniai brangūs vaistai, kurių ne visi įstengia nusipirkti. Dažnai klaidingai galvojama, kad pasiskiepijus gripo vakcina žmogus nesirgs ir peršalimo ligomis, tačiau gripas neprilygsta   peršalimo ligai“, – teigia gydytojas M. Maželis.

Gyventojus tenka raginti skiepytis

Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro bendrosios praktikos gydytoja Birutė Marija Paplauskienė sako, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie skiepijasi kasmet, jau seniai laukė gripo vakcinų. Apie skiepus jie teiravosi dar rugsėjo mėnesio pradžioje. Tačiau Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre gyventojus skiepyti pradėjo tik rugsėjo mėnesio pabaigoje. „Kol kas gavome tik dalį vakcinos, tačiau jos netrūksta. Gyventojai, kurie supranta, kad gripo vakcina labai naudinga, noriai skiepijasi, tačiau daugiau yra tokių, kuriuos reikia raginti – įtikinėti, kad nereikia bijoti skiepytis. Žmonės baiminasi gripo vakcinos galimų šalutinių reakcijų, tačiau galėčiau pasakyti, kad šalutinės reakcijos pasitaiko labai retai. Trūksta žinių apie skiepus, todėl gyventojai ir bijo. Alerginės reakcijos gali pasitaikyti ne tik nuo gripo vakcinos, bet ir nuo maisto“, – sako B. M. Paplauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius