Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gripo sezonas dar nesibaigė

Panevėžio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 12-ąją 2014 metų savaitę sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Panevėžio apskrityje, palyginus su prieš tai buvusia savaite, didėjo iki 62,2 atvejų/10 tūkst. gyventojų (11-ą savaitę šis rodiklis buvo 59,5 atvejų/10 tūkst. gyv.).
Ar išgysite nuo gripo?
Ar išgysite nuo gripo? / Flickr.com

Kovo 17-23 d. didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI toliau buvo registruotas Panevėžio mieste (82,3 atv./ 10 000 gyv.) ir Biržų rajone (71,5 atv./10 000 gyv.). Mažiausias – Kupiškio rajone ir siekė 26,0 atv./10 000 gyv.

Bendras gripo ir ŪVKTI rodiklis siekė 62,2 atv./10 000 gyv., pernai tuo pačiu metu sergamumo rodiklis buvo – 67,2 atv./10 0000 gyv.

Centro duomenimis, praėjusią savaitę Panevėžio apskrityje užregistruota net 15 gripo atvejų. 2014 m. 12-ąją savaitę dėl gripo hospitalizuoti 6 asmenys, iš kurių 1 asmuo – iki 2 m., 2 – 2-17 m. amžiaus, o 11-ąją š. m. savaitę dėl gripo buvo hospitalizuoti 2 suaugę asmenys.

Viena veiksmingiausių gripo profilaktikos priemonių yra skiepijimas gripo vakcina, tačiau galimos ir kitos, nespecifinės priemonės – vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis, dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu, po to jas nusausinti, o esant galimybei ir dezinfekuoti.

Centro specialistai primena, kad žmogaus gripo infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus. Dažniausiai inkubacinis periodas trunka nuo 1 iki 5 d. Virusas iš organizmo pradeda išsiskirti inkubacijos periodo pabaigoje, tačiau intensyviausiai virusas išskiriamas pirmomis ligos dienomis. Pirmieji gripo ligos požymiai yra karščiavimas (daugiau kaip 38oC), mialgija, galvos, gerklės ir akių obuolių skausmas, kosulys, rečiau pasitaiko sloga. Gripo simptomai trunka 2-3 d., bet ne ilgiau kaip 5 d. Jeigu gripo simptomai tęsiasi ilgiau, – galimos gripo komplikacijos: dažniausiai pasitaiko bakterinės plaučių ligos, lėtinių ligų paūmėjimas, retesniais atvejais miokarditas ar net mirtis. Viruso išskyrimas gali tęstis ir sveikimo periode. Dažniausiai suaugusiųjų užkrečiamasis periodas trunka 5-7 d., vaikų – 10 d. ir daugiau. Registruoti keli atvejai, kada virusas buvo išskirtas po 20 – 40 ir daugiau dienų.

Viena veiksmingiausių gripo profilaktikos priemonių yra skiepijimas gripo vakcina, tačiau galimos ir kitos, nespecifinės priemonės – vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis, dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu, po to jas nusausinti, o esant galimybei ir dezinfekuoti. Stengtis neliesti rankomis akių, nosies ir burnos srities. Kosint ir čiaudint prisidengti burną bei gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas. Susirgus nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius