Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Guziukas už ausies pasirodė esąs 7 cm skersmens auglys: pasak medikų, tai nėra retas atvejis

Darbingo amžiaus sveikata niekada nesiskundusį vyrą į ligoninės lovą paguldė netikėtas darinys jo paausyje. Nors išorėje tai buvo visiškai nedidelis guziukas, paaiškėjo, kad tai į vidų augantis septynių centimetrų skersmens milžinas, galėjęs pridaryti rimtų bėdų. Pasak medikų, tai pleomorfinė adenoma – vienas dažniausių paausio liaukos darinių, kurie gali supiktybėti.
Vizitas pas odontologą
Vizitas pas odontologą / „Scanpix“ nuotr.

Mažas guziukas neatrodė pavojingas

Kaip pasakojo Valerijus, nedidelį guziuką už ausies jis apčiuopė šių metų pradžioje, tačiau iš pradžių pernelyg didelio dėmesio į jį nekreipė.

„Na, guziukas kaip guziukas. Kai jautiesi gerai, apie jokias ligas ir gydytojus juk negalvoji. Kaip mano gydytoja pasakė, vyrai ir gyvena statistiškai 12 metų trumpiau nei moterys, nes dažnai į savo kūno signalus numoja ranka“, – teigė pašnekovas.

Visgi maždaug po trijų savaičių vyras nuėjo pas gydytoją, kadangi guziukas ėmė didėti. Tuoj pat pacientas buvo nusiųstas į Žalgirio kliniką. Čia atlikti tyrimai nustebino – pasirodė, kad darinys viduje gerokai išvešėjęs ir apstumdęs viską aplink jį, nors jokio diskomforto ar skausmo nekėlė. Pasak Valerijaus, pavojingiausia, kad augdamas toliau darinys galėjo pasiekti smegenis.

„Echoskopijos metu buvo nustatyta, kad auglys yra penkių centimetrų skersmens, bet kai išoperavo, paaiškėjo, kad jo skersmuo – net septyni centimetrai. Kaip supratau, tai buvo neeilinis įvykis net daktarams.

Man pasakė, kad jis laiku buvo pastebėtas. Auglys dar buvo paslankus, todėl buvo galima jį išpjauti. Jeigu jis būtų dar labiau išvešėjęs ir apsivyniojęs aplink kitus ten esančius dalykus, būtų sunku jį išpjauti“, – svarstė Valerijus.

Vyras tikino, kad yra be galo dėkingas jį operavusiems ir prižiūrėjusiems medikams.

Darinys ilgai nesukelia jokio diskomforto

Pasak Žalgirio klinikos Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriaus vedėjo Andriaus Talijūno, pacientui buvo išoperuota pleomorfinė adenoma. Tai vienas dažniausiai pasitaikančių paausio liaukos auglių.

„Šie dariniai gali augti labai ilgai – 10–15 metų. Dėl ko jie atsiranda, niekas nežino, kaip ir bet kurie kiti navikai. Tik dažniausiai jie pasitaiko paviršinėje liaukos skiltyje. Tuomet jie ir greičiau apčiuopiami, ir lengviau pašalinami. O kai dariniai yra giliojoje skiltyje, kaip šiuo atveju, reikia visą paviršinę skiltį atidalinti nuo ten esančio nervo, o tada lįsti giliau ir išimti tą darinį. Tai sudėtinga operacija, kadangi svarbu nepažeisti nervo vientisumo.

Tokie augliai nesukelia jokio diskomforto, jokio skausmo. Tiesiog atsiranda guziukas, kuris gali didėti, sustoti augti, vėl didėti. Ir niekas nežino, kodėl jis pradeda didėti. Tačiau jie turi tikimybę supiktybėti, todėl yra pavojingi“, – pasakojo medikas.

Jo teigimu, mokslinėje literatūroje pateikiama, kad supiktybėja apie 6 proc. pleomorfinių adenomų. Remiantis įvairiais šaltiniais, šis rodiklis gali svyruoti nuo 3 iki 10 proc.

Ne toks jau retas atvejis

Paausio liauka yra susijusi su nervu, atsakingu už mimikos raumenis. Jeigu jis užspaudžiamas, sutrinka jo veikla, mimikos raumenys ima šiek tiek atsilikti nuo perduodamų impulsų, dėl to sutrinka veido mimika.

„Šiuo atveju nervas buvo tarsi apsikabinęs visą darinį, tačiau jo veikla nesutriko. Jeigu tai būtų buvęs piktybinis navikas, išaugęs šalia nervo, didelė tikimybė, kad jis sutrikdytų nervo funkciją, dėl to sutriktų veido mimika. Beje, veido mimika gali sutrikti ir pažeidus darinį apsivijusio nervo vientisumą operacijos metu. Todėl tai sudėtinga operacija“, – teigė A.Talijūnas.

Paklaustas, kokias pasekmes gali sukelti tokie dariniai, medikas teigė, kad tai priklauso nuo to, kaip jie auga. Pavyzdžiui, šiuo atveju jis augo ryklės link. Jeigu ir toliau būtų didėjęs, galėjo sutrikti rijimo funkcija.

Su tokiais atvejais medikai nesusiduria kasdien, tačiau ir ne taip retai, kaip būtų galima manyti.

„Praėjusią savaitę turėjome tris tokius darinius, šiandien buvo viena tokia operacija, rytoj numatyta dar viena. Tačiau kartais vieną ar du mėnesius gali nebūti ir nė vieno tokio atvejo. Kita vertus, šie augliai operuojami ne tik mūsų ligoninėje“, – dėstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius