-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja: už vyrus į polikliniką eina žmonos, nes patiems eiti „nevyriška“

Sveikatos specialistų teigimu, vyrai savo sveikata rūpinasi mažiau nei moterys. „Viena pagrindinių priežasčių yra įsitikinimas, kad tai „nevyriška“: aš nesergu, nes aš pajėgus, neturiu laiko sirgti ir apskritai čia „bobų reikalai“, – vyrų motyvus 15min tinklalaidėje „Šiuolaikiniai vyrai“ aiškino Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Tomkutė.
Tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ įrašymas
Tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ įrašymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gydytoja teigia, kad mediko darbe su vyrais pacientais yra daug psichologijos, ypač pateikiant tyrimų rezultatus: „Galbūt jie sutinka pasidaryti tyrimus, bet kai pamato blogus tyrimų rezultatus, jie tiesiog nesutinka, sako „čia nesvarbu“, „jūs meluojate“, „aš nesigydysiu“.

A.Tomkutė mano, kad vyrai pacientai dažnai nepasitiki gydytojomis, ypač jaunomis, neleidžia sau pabūti gydytojo kabinete silpnesniu, pripažinti savo sveikatos problemų. Gydytoja pridūrė, kad dėl to svarbu sudaryti pacientui galimybes rinktis tos pačios lyties sveikatos specialistą.

Už vyrus į polikliniką eina žmonos

„Ne vieną kartą per dieną iš vyrų išgirstu, kad „atėjau, nes liepė“. Dažniausiai liepė žmona, draugė arba mama ir tada neįmanomas kokybiškas kontaktas tarp paciento ir daktaro, nes tarsi jam pačiam jo sveikata nerūpi“, – pasakojo A.Tomkutė.

Kita laidos pašnekovė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Irena Taraškevičienė minėjo, kad tais gyvenimo laikotarpiais, kai moterys yra šalia vyrų – jų fiksuojamas sergamumas yra didesnis, jie dažniau lankosi pas gydytoją, jiems diagnozuojama daugiau ligų. Tai dažniausiai vaikystės periodas, kai mama nuveda vaiką ar paauglį pas gydytoją, ir senatvė – kai dukros rūpinasi pagyvenusiais tėvais.

Gydytoja A.Tomkutė stebėjosi ir tuo, kad dažnai vietoje vyrų pacientų ateina jų žmonos, nors tai pagal įstatymus nėra leidžiama. „Bet taip vyksta: jos ateina tiesiog paimti lapelį tyrimams padaryti, išrašyti vaistų, pasikonsultuoti dėl jų sveikatos, ko irgi negalima daryti kabinete. Labai gaila, nes atrodo, kad kai kuriems vyrams visiškai nerūpi jų sveikata“, – teigė medikė.

Mažesnis vyrų rūpestis savo sveikata atsispindi statistikoje, kai matoma, kad daugiau moterų serga, bet daugiau vyrų miršta.

Vyrai kviečiami į prevencines programas, bet tik vyresni

A.Tomkutė priminė, kad vyresnio amžiaus vyrai yra aktyviai kviečiami dalyvauti prevencinėse sveikatos programose, tačiau pastebėjo, kad sveikatos profilaktikos įgūdžius reiktų skatinti daug jaunesniame amžiuje.

„Vyrai nuo 40 metų gali atlikti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą, pasitikrinti cukrų, cholesterolį, pasidaryti kardiogramą, o jei yra kažkokių pakitimų – gauti išsamesnį kardiologinį ištyrimą. Nuo 50 metų kviečiame išsitirti dėl prostatos, storosios žarnos vėžio. Bet tai programos, skirtos vyresniems pacientams“, – priminė šeimos gydytoja.

Visą tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ pokalbį apie vyrų sveikatą galite išgirsti čia (arba 15min KLAUSYK programėlėje, taip pat Spotify, Podbean, Google ir Apple Podcasts ir kt. platformose).

Tinklalaidės naujienas ir anonsus galite sekti socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius