Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja Ž.Kavaliauskienė: „Prasta limfotaka skatina greitesnį riebalinio audinio augimą“

Kuo mums svarbi limfos sistema? Kokį vaidmenį ji atlieka? Ar tiesa, kad sutrikusi limfotaka kalta dėl celiulito ir riebalinio audinio augimo?
Moters figūra
Moters figūra / Vida Press nuotr.

Medicinos mokslų daktarė, kraujagyslių chirurgė, „Biofirst“ klinikos gydytoja Žana Kavaliauskienė atsako į rūpimus klausimus apie tai, kodėl mums reikia pasirūpinti savo limfine sistema ir ką daryti, kad ji veiktų it laikrodukas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Medicinos mokslų daktarė, kraujagyslių chirurgė Žana Kavaliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Medicinos mokslų daktarė, kraujagyslių chirurgė Žana Kavaliauskienė

– Kas apskritai yra limfa ir limfinė sistema? Kokias funkcijas ji atlieka?

– Limfa – tai organizmo skystis, kuris cirkuliuoja žmogaus limfinėje sistemoje ir audiniuose. Limfa susidaro iš skysčio, kurio nuolat patenka iš kraujo plazmos į audinius, o iš jų − į limfagysles. Savo sudėtimi limfa labai panaši į kraujo plazmą. Žmogaus organizme nuolat cirkuliuoja apie 1–2 l limfos skysčio.

Limfinė sistema – tai atskira organizmo sistema, kuri savo sandara ir funkcijomis yra glaudžiai susijusi su kraujotakos sistema. Limfinė sistema išvalytą kraujo plazmą gražina iš audinių į kraujotaką. Limfa teka per limfmazgius, atliekančius filtrų funkciją – pašalina bakterijas. Limfmazgiai, kurie yra limfinės sistemos dalis, atlieka filtravimo ir valymo funkciją, sulaiko bakterijas.

– Kokią įtaką mūsų sveikatai daro limfos sistema?

– Limfinė sistema formuoja imunitetą, atlieka gynybinę organizmo funkciją ir dalyvauja organizmo apsaugoje nuo infekcijų bei kenksmingų išorės veiksnių.

– Kokie požymiai išduoda, kad limfinė sistema sutrikusi? Kaip ją galima atstatyti?

– Prasta limfotaka skatina greitesnį riebalinio audinio augimą. Daugumai pacientų, besiskundžiančių neproporcingai stambiomis kojomis, celiulito atsiradimu, padėtų kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas. Tokiais atvejais rekomenduojama daugiau ir reguliariai judėti: vaikščioti, važinėtis dviračiu, plaukioti baseine arba 3 kartus per savaitę bent po 1 valandą lankyti treniruotes sporto klube; dėvėti gydomąsias kompresines kojines, kurių kompresinę klasę parenka gydytojas konsultacijos metu individualiai kiekvienam pacientui. Taip pat skiriamas limfodrenažinio masažo kursas, medikamentinis gydymas.

– Kas labiausiai trikdo limfinę sistemą?

– Esant įgimtiems limfinės sistemos pažeidimams arba po onkologinių operacijų, pašalinus limfmazgius, po taikyto spindulinio gydymo sutrinka limfos cirkuliavimas, vystosi limfedema.

– Ar tiesa, kad jeigu sėdime užsidėję koją ant kojos arba dėvime aptemptus drabužius, sutrinka limfos apytaka?

– Taip, dėvint aptemptus drabužius arba sėdint užsidėjus koją ant kojos yra užspaudžiamos limfagyslės, kapiliarai tampa mažai pralaidūs skysčiui, sutrinka limfotaka ir kraujotaka.

Fotolia nuotr./Aptempti džinsai
Fotolia nuotr./Aptempti džinsai

– Ką manote apie limfodrenažinius masažus – ar jie naudingi/reikalingi? Geresni atliekami rankomis ar aparatu?

Daugumai pacientų, besiskundžiančių neproporcingai stambiomis kojomis, celiulito atsiradimu, padėtų kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas.

– Limfodrenažiniai masažai yra labai naudingi, nes normalizuojama limfinės sistemos veikla, iš organizmo pašalinami šlakai ir toksinai, sumažinamas arba visai pašalinamas galūnių tinimas, sumažinama kūno masė ir celiulitas, pakoreguojama figūra; pagerinamas raumenų tonusas; atkuriamas odos elastingumas ir stangrumas.

Patyrę limfodrenažinio masažo specialistai gerai atlieka šias procedūras, tačiau pastaruoju metu daugelyje klinikų limfodrenažinis masažas atliekamas kompresinės terapijos aparatu.

– Kokias ligas gali sukelti sutrikusi limfotaka?

– Kai per limfinę sistemą audiniuose susidariusi limfa nesugeba pasišalinti, atsiranda jos perteklius, dėl to audiniai pradeda tinti, atsiranda limfodema. Limfedema gali pažeisti bet kurią kūno vietą ir bet kurį organą. Dažniausiai pasitaiko galūnių limfedema.

Sutrikus limfos nutekėjimui galūnėse pirmiausia žmogus pradeda jausti tempimą, veržimą, skausmą, odos niežėjimą, tinimą. Negydomos limfedemos pasekmės yra grėsmingos: ilgainiui gali išsivystyti celiulitas, dramblialigė, kilti infekcija, atsirasti opos. Taip pat pacientus dažnai vargina padidėjęs kraujo spaudimas, širdies ligos, antsvoris, dažnas nuovargis ir energijos trūkumas, alergijos.

– Kaip suaktyvinti limfotaką?

– Limfos sistemos veiklą ypač veiksmingai gerina fizinis aktyvumas (daugiau vaikščiokite, važinėkite dviračiu, plaukiokite baseine, darykite įvairius fizinius pratimus), dažnas ir gausus skysčių vartojimas, taip pat limfodrenažinis masažas ir kompresinių kojinių mūvėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius