Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 23

Gydytojai paaiškino: kodėl organuose susidaro akmenys, kokios jų rūšys ir kaip jų išvengti

Stiprūs skausmai pilvo srityje ar juosmenyje gali ne juokais išgąsdinti ir baigtis ligonine ar net operacija. Dažnai šiuos skausmus sukelia ne kokia nors baisi liga ar organo funkcijos sutrikimas, bet organizme atsiradę netikėti dariniai – akmenys. Jie gali susidaryti net seilių liaukose, tačiau dažniausiai būna inkstuose ir tulžies pūslėje. Kaip nuo jų apsisaugoti ir kada jau būtina operuoti jiems atsiradus?
Akmenys inkstuose
Akmenys inkstuose / 123RF.com nuotr.

Kodėl svarbu nustatyti akmens sudėtį

Pasak Santaros klinikų Urologijos centro vadovo doc. Arūno Želvio, inkstų akmenligė visuomenėje gerai žinoma liga, nes pasireiškia labai stipriais skausmais.

„Mūsų platumose apie 5 proc. žmonių turi akmenų inkstuose, tačiau laimė, kad ne visi akmenys sukelia nepatogumus. Žmogus gali turėti akmenį inkstuose, bet niekada apie jį nesužinoti. 5 mm skersmens akmenukai nėra problema, nes jie patys gali pasišalinti per šlapimo takus. Bet didesni akmenys, patekę į šlapimo takus, juos užkemša. Inkstų gaminamas šlapimas nebegali ištekėti ir inkstas išsiplečia. Tai sukelia labai skausmingą priepuolį. Vieni tuos skausmus juosmenyje lygina su kamščiatraukiu, įsuktu į šoną, kiti – su gimdymo skausmais, bet tą skausmą žmonės prisimena visą gyvenimą ir labai bijo, kad jis pasikartos“, – teigė pašnekovas.

NVI nuotr./Arūnas Želvys
NVI nuotr./Arūnas Želvys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius