Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Infektologas Arvydas Ambrozaitis apie gripą: išeiti iš namų pirmomis ligos dienomis pavojinga ir ligoniui, ir aplinkiniams

Gripo epidemijai apėmus visą Lietuvą, medikai pastarosiomis savaitėmis dirba dvigubu krūviu, o pacientams tenka rymoti eilėse. Infektologas Arvydas Ambrozaitis sergantiems primygtinai siūlo pirmas dvi dienas likti namuose, remdamasis TV3 laida „Savaitės komentarai“ rašo portalas Delfi.lt.
Liga
Liga / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pirmas dvi dienas ligoniui nereikėtų niekur važinėti – žmogus turėtų likti namuose ir stebėti savo būklę. Sako A.Ambrozaitis.

„Kadangi pernai gripo epidemijos praktiškai nebuvo – buvo tik pavieniai susirgimai, šiemet laukėme šiokio tokio pakilimo, bet pakilimas yra labai didelis. Juolab kad cirkuliuoja dvi naujos gripo padermės, kurių nebuvo iki šiol, todėl manoma, kad žmonės neturi joms imuniteto. Klasikiniai gripo simptomai – labai staigi ligos pradžia, silpnumas, aukšta temperatūra, galvos, raumenų skausmai, kaulų laužymas, sausas kosulys, gerklės skausmas, vėliau gali atsirasti sloga. Tačiau yra atvejų, kai šie išvardinti simptomai nėra tokie ryškūs. Pasitaiko gripas ir be karščiavimo, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių. Kai žmogus nekarščiuoja, tai gal net dar blogiau, nes tai rodo, kad jo imuninė sistema nėra labai tvirta ir nelabai sugeba kovoti“, – dabartinę situaciją TV3 laidoje „Savaitės komentarai“ dėstė medikas.

Anot A.Ambrozaičio, pirmas dvi dienas ligoniui nereikėtų niekur važinėti – žmogus turėtų likti namuose ir stebėti savo būklę. Jeigu per šias dienas ji nepagerėja, tada jau būtina kreiptis į šeimos gydytoją. Kita vertus, jei būklė blogėja, atsiranda dusulys, sąmonės aptemimas, mieguistumas, skubiai reikėtų kviesti greitąją pagalbą, kuri jį nugabentų į ligoninę.

„Reikėtų pabrėžti, kad žmonės neturėtų vaikščioti su gripo simptomais. Visų pirma, jie platina virusą, antra, padidėja tokių rimtų komplikacijų, kaip plaučių uždegimas, obstrukcinis bronchitas, sinusitas, pavojus“, – tikino infektologas.

Net ir susirgus vaikui, medikas rekomendavo tėvams keletą dienų palaukti – nevežti jų pas gydytoją iš karto. „Jei visi karščiuojantys ligoniai užplūs ligoninę ar polikliniką, gydytojai sunkiai galės susitvarkyti su tokia gausa staigiai užplūdusių pacientų“, – laidoje kalbėjo pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius