Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išsiplėtusių venų gydymas: nuo vaistų iki chirurginių procedūrų

Šiandien mes retai sustojame, kad įsijaustume į savo kūną, o jei ir jaučiame kokį nors diskomfortą, dažnai jį nurašome nuovargiui. Pavargo kojos? Tai natūralu, juk visą dieną lakstėme. Ištino? Iki ryto praeis. Atsirado keistos dėmės? Ką padarysi, senstame. Tik kai diskomfortas labai didelis, galiausiai apsilankome pas gydytoją ir išgirstame diagnozę – pažengusi venų varikozė. Tai liga, susijusi su venų kraujotakos nepakankamumu, kuri negydoma sukelia negrįžtamus pakitimus.
Venų varikozė
Venų varikozė / 123RF.com nuotr.

Kaip prasideda venų varikozė

Tai ypač paplitusi liga mūsų populiacijoje liga. Teigiama, kad ja serga apie 50 proc. žmonių, dažniau moterys nei vyrai. Didžiąja dalimi venų varikozė paveldima, išryškėja dar jaunystėje arba brandžiame amžiuje ir negydoma su laiku progresuoja. Paskutinė, sunkiausia ligos stadija – negyjančios, sunkiai išgydomos opos.

Akivaizdžiausias venų varikozės simptomas – išsiplėtusios venos. Tai įvyksta, kai sutrinka venose esančių vožtuvų, kurie padeda kraujui kilti aukštyn kojos venomis ir grįžti į širdį, veikla. Tuomet kraujotaka šiose kraujagyslėse sulėtėja, kraujas užsistovi venose, dėl prasto kraujo tekėjimo padidėja slėgis, kuris veikia venų sieneles ir jas pažeidžia. Dėl to venos pradeda plėstis.

Kuo ilgiau į šiuos pokyčius nekreipiama dėmesio, tuo labiau visi minėti simptomai stiprėja.

Pradinėje ligos stadijoje gali nebūti jokių išorinių požymių – tiesiog labiau pavargsta kojos po fizinio krūvio ar ilgo stovėjimo, jos tampa sunkios, tinsta ar net skauda. Vėliau pasimato kapiliarų tinklelis, gadinantis estetinį vaizdą, neišnykstančios mėlynės, tam tikrose vietose pakinta odos spalva. Kuo ilgiau į šiuos pokyčius nekreipiama dėmesio, tuo labiau visi minėti simptomai stiprėja. Ir atvirkščiai, kuo anksčiau bus kreiptasi į medikus dėl gydymo, tuo daugiau šansų sustabdyti ligos progresavimą.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

Ligos profilaktika ir nemedikamentinis gydymas

Pasak kraujagyslių chirurgo dr. Tomo Janušausko, venų varikozės gydymas gali būti dviejų rūšių – invazinis (chirurginis) ir konservatyvus. Konservatyvus gydymas pirmiausiai prasideda nuo gyvenimo būdo keitimo, t. y. rizikos veiksnių šalinimo.

Vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių – sėslus gyvenimo būdas. Dažniau dėl išsiplėtusių venų skundžiasi sėdimą darbą dirbantys žmonės ar tų profesijų atstovai, kuriems tenka ilgai stovėti vienoje vietoje. Todėl į dienotvarkę būtina įtraukti pasivaikščiojimą, mankštą ar kitokį fizinį krūvį. Taip pat venoms žalingas antsvoris. Mat dėl didesnės kūno masės joms natūraliai tenka didesnis krūvis, dėl to jos tampa lengviau pažeidžiamos. Ne paskutinę vietą tarp rizikos veiksnių užima nesveika mityba, alkoholio vartojimas ir rūkymas.

Vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių – sėslus gyvenimo būdas.

Stiprinti venoms taip pat gali būti taikomi tam tikri profilaktiniai būdai – atliekamos įvairios fizioterapinės procedūros, skiriamos specialios mankštos, masažai, pavyzdžiui, limfodrenažinis masažas ir vakuuminė-kompresinė terapija.

Sergant venų varikoze medikai dažnai pataria kasdien dėvėti kompresines pėdkelnes arba kojines, kurios apspaudžia galūnę ir tokiu būdu einant sumažina cirkuliuojančio kraujo kiekį poodinėse venose, kurios yra pakitusios. Tuo pačiu suaktyvinama kraujotaka giliosiose venose.

123RF.com nuotr./Venų varikozė
123RF.com nuotr./Venų varikozė

Medikamentinis gydymas

Visos anksčiau minėtos priemonės paprastai derinamos su venų varikozės gydymu medikamentais, kurie veikia veninę kraujotaką ir venų sieneles, skysčių apykaitą tarp audinių ir kapiliarų, mažina uždegimą ir tynimą. Tačiau reikia nusiteikti, kad tai ilgalaikis gydymas, trunkantis ne kelias savaites ir ne mėnesį.

„Labai dažnai, pradėjus vartoti vaistus, simptomai sumažėja, estetinis vaizdas pagražėja. Tačiau jeigu vaistus nustojama vartoti, veninis slėgis grįžta į blogąją patologinę būklę ir vėl išryškėja klinikiniai simptomai: atsiranda sunkumas kojose, mėšlungis, tinimas, didėja varikoziniai mazgai.

Venų varikozės gydymas yra ilgalaikis procesas.

Kadangi vaistai šiai ligai gydyti gaminami iš augalų, juos tikrai galima vartoti ilgai, kas keletą savaičių darant pertraukas, o vasarą, kai dėl karštų orų labiausiai jaučiamas veninės kraujotakos nepakankamumas, vaistus galima vartoti be pertraukos ir 2–3 mėnesius, tuomet reikėtų padaryti apie mėnesio pertrauką ir vėl grįžtama prie gydymo“, - aiškino pašnekovas.

Konservatyvaus gydymo tikslas – lėtinės venų ligos progresavimo sumažinimas. Vaistai didina venų tonusą, mažina kapiliarų sienelių pralaidumą, ilgiau išsaugo venų vožtuvus nepažeistus. Tyrimai rodo, kad norint ne trumpam užmaskuoti estetinius simptomus, o iš tiesų išvengti ligos progresavimo (odos pokyčių, opų, pagaliau trombozės rizikos), vaistus gydymo kursas trunka apie 3–6 mėnesius.

Chirurginio gydymo galimybės

„Jeigu atsiranda odos pakitimai ir žaizdos, būtina jas gydyti vietiškai veikiančiais priešinfekciniais vaistais ir žaizdos gijimą skatinančiais tvarsčiais. Tuo metu taip pat būtinas ir chirurginis gydymas, kurio metu pašalinamos pakitusios, blogai funkcionuojančios venos: gali būti atliekama tradicine atvira venų šalinimo operacija, mažai invazyvi operacija lazeriu, endolazerinė procedūra, venos abliacija ar venos užakinimas specialiais vaistais arba klijais.

Paprastai pirmoje stadijoje retai atliekamos invazinės operacijos, ypač jeigu poodinių venų kamienų vožtuvai yra sveiki. Jeigu atsiranda tinklinės venos, jas galima užakinti specialiais vaistais. Tačiau jeigu pažeisti poodiniai veniniai kamienai, jie šalinami atviru būdu arba užakinami endovaskuliniu būdu, kad ten nevyktų veninė kraujotaka, t. y. kad veninis kraujas negrįžtų atgal į galūnes“, - aiškino T.Janušauskas.

Pasak jo, tiek vaistais, tiek chirurginiu būdu visiškai išgydyti ligos neįmanoma, tačiau visos minėtos priemonės taikomos tam, kad, kiek įmanoma, būtų normalizuota veninė kraujotaka. Jai pagerėjus, galūnėje pasikeičia veninis slėgis ir dėl to sumažėja arba visai išnyksta klinikiniai simptomai. Žinoma, jeigu jau buvo atsivėrusios žaizdos, randai lieka, odos pigmentacija taip pat tik retais atvejais visiškai išnyksta, tačiau ji nebe tokia ryški ir nesiplečia toliau.

Detralex 500 mg plėvele dengtos tabletės

SUDĖTIS: Vienoje plėvele dengtoje tabletėje yra 500 mg mikronizuotos ir išgrynintos flavonoidų frakcijos (atitinka 450 mg diosmino ir 50 mg flavonoidų, apskaičiuotų pagal hesperidiną). INDIKACIJOS: Apatinių galūnių venų nepakankamumo simptomų: kojų sunkumo, skausmo bei ankstyvojo rytinio neramumo, lengvinimas. Simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, lengvinimas. DOZAVIMAS IR VARTOJIMO METODAS: Rekomenduojama dozė yra 2 tabletės per parą – viena vidudienį, antra – vakare, valgio metu. Paūmėjusio hemorojaus atveju – 6 tabletės per parą pirmas 4 dienas, po to 4 tabletės per parą 3 dienas. NĖŠTUMAS IR ŽINDYMO LAIKOTARPIS Jeigu esate nėščia, žindote kūdikį, manote, kad galbūt esate nėščia arba planuojate pastoti, tai prieš vartodama šį vaistą pasitarkite su gydytoju arba vaistininku. Nėštumas Laikantis atsargumo reiktų vengti vartoti detralex nėštumo metu. Žindymo laikotarpis Kadangi nėra duomenų apie vaisto išsiskyrimą į motinos pieną, žindyti gydymo laikotarpiu nerekomenduojama.

KONTRAINDIKACIJOS: Padidėjęs jautrumas veikliajai arba bet kuriai pagalbinei medžiagai. ĮSPĖJIMAI: Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku prieš pradėdami vartoti detralex. Jeigu Jums yra simptomų, susijusių su hemorojaus paūmėjimu, detralex galima vartoti trumpai. Jei simptomai neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius