Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti, jei įvykiai Ukrainoje kelia baimę: karo psichologas pataria, kaip nusiraminti

Pastarosiomis dienomis didėjant įtampai Ukrainoje, visuomenę pasiekia didžiulis informacijos srautas. Vieni, skaitydami naujienas, sugeba išlikti ramūs, tačiau kiti neslepia dėl įvykių jaučiantys nerimą, baiminasi, kad karas gali pasiekti ir Lietuvą. Karo psichologo kapitono Andriaus Jurgaičio teigimu, jausti emocijas yra normalu, tačiau kartu reikėtų mokėti jas kontroliuoti.
Fraikor kariai – savanoriai treniruojasi poligone netoli Charkovo (Ukraina)
Fraikor kariai – savanoriai treniruojasi poligone netoli Charkovo (Ukraina) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Reikia būti atspariems skleidžiamoms melagienoms

Karo psichologas pastebi, kad pastaruoju metu žmonės į įvykius Ukrainoje reaguoja įvairiai – vieni aktyviai seka naujienas, jas stebi ir analizuoja, o kitiems tai pernelyg nerūpi.

„Bendrąja prasme, visuomenės nuotaikos ir psichologinė savijauta yra adekvačios ir normalios“, – teigia A.Jurgaitis.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Jurgaitis
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Jurgaitis

Psichologo teigimu, tai, kaip asmuo priima tokio pobūdžio naujienas, priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninės patirties ir savybių, temperamento.

„Vieni reaguoja jautriau, yra empatiškesni, o kiti stengiasi atsiriboti, visiškai nekreipti dėmesio į mūsų kaimynystėje susidariusią situaciją. Tai gali būti ir psichologinės gynybos priemonė – nematau, vadinasi, neskauda“, – aiškina A.Jurgaitis.

Karo psichologas sutinka, kad įdėmiai sekant įvykius, lengva įsibaiminti, pradėti jausti nerimą, o informacijos gausa, kaip ir pandemijos pradžioje, nežada nieko gero.

„Žiniasklaidos tikslas yra šviesti ir informuoti visuomenę, tačiau jos kiekis milžiniškas: radijas, televizija, socialinė medija. Reikia būti aklam ir kurčiam, kad negirdėtum apie šiuos įvykius. Todėl labai svarbu ne tik informacijos kiekis, kurį galime patys sąmoningai riboti, bet ir jos kokybė.

Reikėtų visiškai ignoruoti nedraugiškų televizijų ir portalų skleidžiamas žinias, melagienas, nes jų tikslas būtent toks ir yra – kelti įtampą, kiršinti, bauginti. Turėtume tokioms naujienoms būti atsparūs ir remtis tik patikimais šaltiniais, nacionaliniais žiniasklaidos transliuotojais“, – teigia A.Jurgaitis.

Kaip aiškina psichologas, žmonių jaučiama baimė ir nerimas šiek tiek skiriasi: baimė turi konkretų objektą, o nerimas – ne. Specialisto nuomone, pastarąjį dažniausiai sukelia nežinomybė, neprognozuojamumas.

Jų tikslas būtent toks ir yra – kelti įtampą, kiršinti, bauginti.

„Žinoma, nerimą gali kelti kliedesinio lygmens agresyviai ir priešiškai nusiteikusių valstybių vadovų skleidžiami ir kartojami naratyvai, retorika, ideologiniai samprotavimai, kurie dažnai prasilenkia su realybe ir, žvelgiant iš šono, yra neadekvatūs.

Tokiu atveju prognozuoti jų veiksmų stabilumą ir pastovumą tampa ganėtinai sudėtinga. Tačiau norisi nuraminti, kad esame galingiausio politinio ir karinio aljanso NATO dalis. Aljanso pajėgos, analitikai, kariai stebi situaciją, renkami žvalgybiniai duomenys, analizuojami įvairūs scenarijai, jiems ruošiamas atsakas.

Informacinio psichologinio karo prasme, NATO neabejotinai laimi ir yra gerokai priekyje“, – įsitikinęs A.Jurgaitis.

Jausti emocijas yra normalu

Šioje situacijoje karo psichologas pataria elgtis natūraliai – anot jo, itin svarbu laikytis įprastos dienos rutinos, planuoti savo veiklą, įgyvendinti dienos ar savaitės tikslus.

„Reikia stengtis laikytis sveiko gyvenimo būdo ir dienos režimo. Taip pat nepamiršti skirti laiko ir maloniai veiklai, kuri padeda atsipalaiduoti, suteikia teigiamų emocijų“, – aiškina A.Jurgaitis.

Vis dėlto ne visi žmonės su nerimą keliančiomis naujienomis geba susidoroti – dalis jų yra jautresni, įvykius priima giliai į širdį. Tokiu atveju psichologas siūlo prisiminti prieinamus pagalbos šaltinius: šeimos narius, artimuosius, draugus, kolegas.

„Visada sunkiausia būna, kai žmogus yra vienas su savo paties sugeneruotomis, kartais itin ir patį bauginančiomis mintimis, – sako A.Jurgaitis. – Esant poreikiui, kreipkitės profesionalios psichologinės pagalbos. Bendravimas padeda nesijausti vienišam, o pasidalytas skausmas, baimė ar nerimas mažėja.“

Negalime mechaniniu būdu apsaugoti savęs nuo emocijų.

Pastaruoju metu verdant diskusijoms dėl įvykių Ukrainoje, kai kurie žmonės atvirai prisipažįsta bijantys, kad karas prasidės ir Lietuvoje, o dėl jaučiamo nerimo sunku elgtis įprastai, neužmiegama naktimis. Karo psichologo teigimu, tai jausti yra normalu.

„Negalime mechaniniu būdu apsaugoti savęs nuo emocijų. Jos nėra nei geros, nei blogos. Vienos tik būna malonesnės, kitos – ne itin. Tačiau jų funkcija yra ta pati – saugoti mus, padėti tinkamai funkcionuoti.

Nerimas ir baimė yra mūsų apsauginės emocijos, kurios signalizuoja, kad kažkas yra negerai, praneša apie galimą pavojų. Tik labai svarbu jas kontroliuoti ir neleisti išvešėti. Terapijoje tokiu atveju naudoju dangaus ir debesų metaforą: emocijos, pavyzdžiui, liūdesys, yra lyg sunkūs, juodi debesys, kurie slenka dangumi ir temdo mūsų padangę, bet dangus – tai tu pats.

Emocija negali ir neturi būti daugiau už jos šeimininką, tai yra žmogų. Asmuo turi pakankamai adaptacinių gebėjimų, savireguliacijos galimybių, tik kartais pats to nežino“, – aiškina A.Jurgaitis.

Nesusitvarkant su nerimu – kreiptis į specialistus

Karo psichologo teigimu, kiekvienas žmogus turi individualių savireguliacijos būdų ir priemonių, kaip nuraminti save, tačiau bendrąja prasme padeda bendravimas, joga, kvėpavimo pratimai, fizinis aktyvumas, sveika mityba, kūno procedūros, muzika, knygos.

„Ilgalaikis nerimavimas gali turėti skaudžių padarinių žmogaus psichikos sveikatai, paūminti turimus ar didinti naujų psichikos sutrikimų tikimybę, todėl labai svarbu jį laiku atpažinti ir užkardyti“, – sako A.Jurgaitis.

Ilgalaikis nerimavimas gali turėti skaudžių padarinių žmogaus psichikos sveikatai.

Jeigu jokie turimi asmeniniai resursai nebepadeda suvaldyti jaučiamo nerimo, anot karo psichologo, tai jau yra tas momentas, kai reikėtų pasvarstyti apie specialistų pagalbą.

„Kreipkitės į psichologą ar psichoterapeutą, jei ilgesnį laiką nesijaučiate gerai ir to nepavyksta sukontroliuoti. Specialistas padės geriau suprasti jūsų emocinę savijautą ir suteiks rekomendacijų dėl tolesnės pagalbos.

Kuo anksčiau bus atpažintos problemos, tuo lengviau ir greičiau bus galima sugrįžti prie geros savijautos“, – pataria A.Jurgaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius