Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada masažas ne gydo, o žaloja? Specialisto komentaras

Ilgai laukėte išsvajoto pasilepinimo masažo salone, tačiau kitą dieną po procedūros pasijautėte visai ne taip, kaip tikėjotės? Galvos, raumenų skausmai, mėlynės ant kūno ar net pakilusi temperatūra – visi šie nemalonūs pojūčiai ne vieną yra privertę nusivilti masažo specialistų paslaugomis ar suabejoti jų kompetencija.
Masažas
Masažas / 123RF.com nuotr.

Masažo specialistas Ašrafas Attia, į Lietuvą atsikraustęs iš Egipto, sako, kad yra daugybė veiksnių, galinčių klientui sukelti šiuos nepageidaujamus pojūčius.

„Visų pirma, svarbu pabrėžti, kad tikrai ne visada po masažo atsiradusi mėlynė signalizuoja apie masažisto prastus gebėjimus ar nekompetentingumą. Kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, skiriasi oda, poodiniai sluoksniai. Vienų oda labai jautri, kitų – atvirkščiai.

Juk būna, kad vieniems mėlynės atsiranda, atrodo, vos nestipriai trenkus koją į lovos kampą, o kitiems – net ir parkritus ant ledo jų neatsiranda“, - sako Vilniuje savo masažo studiją atidaręs specialistas.

Asmeninio archyvo nuotr./Ašrafas
Asmeninio archyvo nuotr./Ašrafas

Vis dėlto po įprasto atpalaiduojamojo masažo ryškių mėlynių atsirasti neturėtų. „Kartais, tačiau retai mėlynės atsiranda moterims ant kojų anticeliulitinio masažo kurso pirmąjį arba antrąjį seansą, nes būtent šio masažo metu išjudinami giluminiai raumenys siekiant atsikratyti apelsino žievelės efekto.“

Hidratuoti raumenys yra daug lankstesni, lengviau pasiduoda masažo judesiams, todėl prieš ruošiantis masažui vertėtų pagerti daugiau vandens nei įprastai.

Pasak savo srities specialisto, yra dalykų, kurių žmonės, atvykdami į masažo procedūrą, tiesiog nežino, o masažuotojas pamiršta priminti – pirmiausia, tai vandens suvartojimas prieš ir po masažo seanso.

„Tiek prieš masažą, tiek po jo privalu palaikyti tinkamą organizmo hidratacijos lygį. Hidratuoti raumenys yra daug lankstesni, paslankesni, lengviau pasiduoda masažo judesiams, todėl prieš ruošiantis masažui vertėtų pagerti daugiau vandens nei įprastai. Po masažo vanduo taip pat labai svarbus – jis padeda pasišalinti toksinams, o organizmui – atsinaujinti ir išvengti nemalonių raumenų skausmų kitą dieną“, - sako masažo specialistas Ašrafas. Anot jo, raumenų tempimą po masažo gali numalšinti ir šilta vonia su jūros druskomis.

Nors raumenų tempimas ar skausmai yra gan dažni ir ne itin pavojingi pojūčiai, pakilusi kūno temperatūra po tinkamai atlikto masažo varginti tikrai neturėtų.

„Kaip dažnai juokauju, savo automobiliais mes rūpinamės ir kas du metus pereiname technikinę apžiūrą, tačiau savo organizmą pamirštame - mums taip pat to reikia. Kalbant apie masažus, tik labai nedidelis procentas žmonių yra lojalūs masažų lankytojai, atradę bendrą kalbą su masažo specialistu. Daugelis masažą perka pagal pavadinimą, renkasi, kur pigiau, ir neieško šitoje srityje kompetencijos ar profesionalumo, nors reikėtų. Arba užsiregistruoja masažui tik tada, kai kažką labai skauda.

Kai kurie masažai yra išties intensyvūs ir netinkami visiems. Pavyzdžiui, kėdės masažas arba sportinis masažas, kuriems tikrai reikia tinkamo fizinio pasirengimo. Kai turiu nuolatinius savus klientus, jie dažniausiai ateina, ir mes kartu nusprendžiame, ką šiandien darysime, ko geriau nereikia, kokie pojūčiai buvo po praeito karto. Jeigu tokia diskusija tarp kliento ir specialisto nevyksta, greitai iškyla pasekmės, o masažo procedūra tampa ne gydomoji, o žalomoji“, - teigia masažo specialistas Ašrafas.

Masažo specialistas Ašrafas Attia.
Masažo specialistas Ašrafas Attia.

Specialistas pažymi, kad Lietuvoje dar nėra bendros sistemos, reglamentuojančios masažuotojų darbą. „Vis dar yra tokių, kurie dirba neturėdami jokio kvalifikaciją apibrėžiančio dokumento, tokių specialistų vertėtų vengti. Daugelis masažuotojų yra tiesiog SPA darbuotojai - o tai juk ne profesija“, - įspėja Ašrafas pridurdamas, kad norint siūlyti aukščiausio lygio masažų procedūras, privalu ne tik patirtis, bet ir išsilavinimas – Lietuvoje gyvenantis egiptietis gali didžiuotis trylikos metų patirtimi sveikatingumo industrijoje, aukštuoju išsilavinimu ir Lietuvoje įgyta masažuotojo licencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius