-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip greitai atsikratyti gerklės skausmo?

Gerklės skausmas – itin nemaloni ir varginanti savijauta. Ką daryti, kad greičiau pasijustume geriau?
Gerklės skausmas
Gerklės skausmas / Shutterstock nuotr.

Pirmiausia turite įvertinti, ar nereikia apsilankyti pas specialistą, nes gerklės skausmas gali būti ir sunkių ligų požymis, pavyzdžiui, anginos, kuriai gydyti įprastai skiriami antibiotikai. Jeigu:

  • jums kvėpuoti darosi vis sunkiau;
  • sunku išsižioti;
  • skauda ne tik gerklę, bet ir ausis, galvą, akis ir kt.;
  • kamuoja labai aukšta temperatūra;
  • negalite ryti;
  • kosite ir blogai jaučiatės jau ilgą laiką;
  • gerklėje atsiranda pūlinių, žaizdelių ir pan. – pats metas keliauti pas gydytoją ir neužsiimti savigyda.

Kokie būdai padės įveikti nesunkų negalavimą?

Skalaukite gerklę sūriu vandeniu

Druskos tirpalas sumažina mikrobų aktyvumą, užkerta kelią uždegiminiams procesams, greitina žaizdų gijimą, todėl gerklės skausmas sumažėja. Jums tereikia 1 arbatinį šaukštelį druskos ištirpinti stiklinėje šilto vandens ir gautu tirpalu skalauti gerklę kartą per valandą.

Gerkite vištienos sultinį

Labai svarbu drėkinti organizmą – tam gali padėti vištienos sultinys, neleisiantis ir išdžiūti gerklei. Vištienos sultinyje yra medžiagų, kurios padeda įveikti peršalimą, kovoja su uždegiminiais procesais, be to, jis yra šiltas, todėl padeda numalšinti ir gerklės skausmą.

Gerkite daug skysčių

Gerti daug skysčių yra labai svarbu kiekvieno žmogaus organizmui, tačiau tai tiesiog būtina, jeigu kamuoja gerklės skausmai ar rimtas gerklės uždegimas. Nuo jūsų priklauso, ką pasirinksite gerti. Vanduo tinka visuomet (ledo kubeliai irgi!), tačiau galite gerti ir šviežiai spaustas sultis ar tiesiog karštus sultinius.

Skanaukite arbatas

Gerklės skausmą puikiai palengvins ir karštas puodelis žolelių arbatos. Medikai tikina, kad arbatos žolelėse gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir kovoja su įvairiomis infekcijomis. Arbatą galite pasiskaninti ir šaukšteliu medaus, kuris dėl savo antibakterinių savybių taip pat puikiai gesina uždegimus, nuramina perštinčią gerklę, taip pat – padeda įveikti kosulį. Puikus pasirinkimas – ramunėlių arbata, kuri padeda gydyti pažeistus audinius, turi daug antioksidantų.

Drėkinkite orą

Sausas oras gali dar labiau paaštrinti ligos simptomus, todėl pasistenkite, kad namuose drėgmės lygis būtų 40–60 proc. Dar labai pravartu reguliariai išvėdinti visus namus, kad išvalytumėte orą, ypač kai sergate.

Imbieras

Medicininės imbiero savybės buvo naudojamos dar antikos laikais. Rytų medicinos propaguotojai imbieru dažniausiai gydo įvairius peršalimo ar gripo simptomus.

Imbierų arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą, malšina skaudančią gerklę. Stiklinėje karšto, bet ne verdančio, vandens ištirpinkite 1 valg. š. medaus, įpilkite 1 valg. š. citrinų sulčių, 0,5 arbat. š. sutarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galite įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų.

Kitas būdas – nusipirkę imbiero šaknį, pasidarykite arbatos: į puodą įpilkite 3 puodelius vandens, įmeskite 12 ne itin storų griežinėlių imbiero šaknies ir pavirkite apie 20 minučių. Nukaiskite, palaukite, kol arbata kiek pravės, ir, pasiskaninę ją citrina ar medumi, išgerkite. Jei arbata bus per aštri, praskieskite vandeniu.

Sučiulpkite citriną

Atsipjaukite skiltelę citrinos, užberkite ant jos druskos, pipirų ir sučiulpkite. Skonis tikrai nebus pats geriausias, tačiau kosulį ir skaudančią gerklę garantuotai palengvins.

Medaus ledinukai

Pasigaminkite ledinukų nuo kosulio. Jums reikės 250 g medaus ir 2 valg. š. trintos šviežios imbiero šaknies. Viską sudėkite į puodą storomis sienelėmis bei dugnu ir virkite, kol masė taps tiršta. Supilstykite į nedideles formeles (turėtų išeiti 15 ledinukų) ir palikite sustingti. Per dieną jų suvalgykite 3–5.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius