Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip natūraliai sureguliuoti lytinius hormonus ir pagerinti sveikatą?

Tikriausiai jau girdėjote, kad lytinių hormonų savireguliacija gali sumažinti begalę sveikatos sutrikimų. Tačiau ką tai iš tikro reiškia? Aiškinosi portalas womenshealthmag.com.
Moters figūra
Moters figūra / Vida Press nuotr.

Na, didžiąją laiko dalį jūsų organizmas kas mėnesį puikiai ir nuosekliai organizme palaiko tinkamą hormonų lygį. Tačiau yra „gyvenimo būdo veiksnių ir sveikatos sutrikimų, sukeliančių problemų su hormonais“, – teigia Cynthia A.Stuenkel, medicinos mokslų daktarė, Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos klinikinė profesorė.

Riebalinis audinys prisideda prie per didelio estrogeno lygio ir sukelia per didelį gimdos sienelių sustorėjimą, dėl to mėnesinės būna labai gausios.

Kai hormonų, tokių kaip estrogenas (storinantis gimdos sieneles ir kartu su kitais hormonais sukeliantis ovuliaciją) ir progesteronas (natūralus steroidas, padedantis palaikyti nėštumą), veikla yra sutrikusi jūs greičiausiai taip pat jausitės nekaip.

Laimei, sako moteris, daugumą šių dalykų galite kontroliuoti pati arba gydytojų bei medikamentų pagalba.

Pirmiausia reikia nustatyti, kuris iš gyvenimo būdo veiksnių yra sutrikusios hormonų veiklos priežastis. Štai keli galimi kaltininkai:

  • Mažas atsparumas stresui arba negebėjimas su juo susitvarkyti gali „sutrikdyti jūsų reprodukcinių hormonų veiklą“, – aiškina C.A.Stuenkel. Žemesnis nei įprasta estrogeno lygis gali palengvinti mėnesines (gali atrodyti, kad tai privalumas), tačiau estrogeno reikia didžiausiai kaulų masei pasiekti, kol neperžengėte keturiasdešimtmečio ribos.
  • Stiprus ilgalaikis stresas gali sukelti žemą progesterono lygį, o tai gali kelti sunkumų bandant pastot, arba išlaikyti nėštumą, jei norite vaikelio.
  • Prastas mitybos ir sporto planas gali sunaudoti jūsų kūno rezervus ir ištuštinti estrogeno išteklius, o tai gali paveikti ovuliaciją. „Jūsų kūnui reikia tam tikro kiekio maistinių medžiagų bei mitybos veiksnių, kad galėtų atlikti elementariausias kūno funkcijas, įskaitant lytinių hormonų gamybą“, – sako moteris.
  • Jei turite labai didelį antsvorį arba nutukimą, galite turėti nereguliarų ciklą, taip pat gali pakisti mėnesinų gausumas. „Nutukusios moterys ovuliuoja nereguliariai, kadangi riebalinis audinys prisideda prie per didelio estrogeno lygio ir sukelia per didelį gimdos sienelių sustorėjimą, dėl to mėnesinės būna labai gausios“, – aiškina C.A.Stuenkel.

Nebūtina būti ilgų distancijų bėgike ar olimpine sportininke, kad stresas iškreiptų hormonų veiklą. Cynthia A.Stuenkel pažymi, kad didelis stresas bei spaudimas darbe gali sukelti problemų.

Tad kaipgi kontroliuoti savo hormonus?

Pradėkime nuo to, kad jei jau esi moteris, nebūtina bėgti tikrintis hormonų veiklos, nebent gydytojas įtaria kažkokį sutrikimą. Svarbiausia, stebėkite, kas normalu jums, įskaitant ir ciklą.

Jei pastebite pokyčius mėnesinių gausume, mėnesinėmis sergate kas antrą mėnesį arba jos dingsta trims keturiems mėnesiams, apsilankykite pas gydytoją, kad šis jus apžiūrėtų ir iš galimų priežasčių sąrašo išbrauktų prolaktinomą (nepiktybinis auglys hipofizėje, galintis paveikti hormonų pusiausvyrą), policistinių kiaušidžių sindromą arba net ankstyvąją menopauzę.

Nežymūs gyvenimo būdo patobulinimai, pateikti žemiau, gali padėti – ir gali būti jūsų problemų sprendimas – tačiau jei užsiimsite savidiagnoze, galite nepastebėti potencialių problemų.

Jei dėl visko kaltas jūsų gyvenimo būdas, „yra paprasti ir veikiantys pagrindai, kuriuos verta nuolat kartoti“, – sako C.A.Stuenkel. Sąžiningai įvertinkite, kaip reaguojate į situacijas. Noriai atliekami pratimai, mieli širdžiai (o ne priverstiniai), gali palaikyti žemą streso hormonų, tokių kaip kortizolis, lygį.

Sąmoningumas, pasiekiamas joga ar meditacija, pagalba, kai jos reikia, miegas bei kognityvinė elgesio terapija, padedanti perrašyti jūsų atsaką į protinį stresą, gali labai padėti, teigia moteris. Na, ir, žinoma, sveika subalansuota mityba yra visa ko pagrindas. Jūsų hormonams patinka gerai subalansuotas gyvenimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius