-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip padėti organizmui susitvarkyti su vasaros laiko įvedimu?

Kasmet pavasarį daugelis mūsų skundžiasi, kad vasaros laiko įvedimas ne tik atima vieną valandą miego tąnakt, kai laikrodžio rodyklės pasukamos į priekį, bet ir išbalansuoja savijautą net kuriam laikui. Ką daryti, kad organizmas greičiau adaptuotųsi prie pokyčių?
Sunkus rytas
Sunkus rytas / 123rf.com nuotr.

Ieškokite šviesos

Dar geriau – netrukus po pabudimo išeikite sparčiai pasivaikščioti.

Valandos pasukimas pirmyn leis ilgiau džiaugtis saulės šviesa vakare, tačiau kartu tai reiškia, kad reikės keltis, kai už lango dar bus tamsiau. Tai reiškia, kad norint lengviau atsikelti, reikia kūnui duoti daugiau šviesos nuo pat ryto, rašo „ABC News“.

Yra specialiai sunkiai bundantiems žmonėms sukurtų žadintuvų, kurie palengva šviesėja besikeliant – taip pamėgdžiojamas saulės tekėjimas, ir organizmas gali būti apgautas, kad jau yra šviesiau nei iš tikrųjų.

Nenorite pirkti naujo laikrodžio? Atsikėlę bent jau iškart atitraukite užuolaidas – sugaudykite kiekvieną tekančios Saulės spindulį. Dar geriau – netrukus po pabudimo išeikite sparčiai pasivaikščioti. Taip gausite ne tik Saulės, bet ir greičiau pažadinsite kūną.

VIDEO: Kodėl du kartus per metus sukame laikrodžius?

... tačiau vakare jos venkite

Dabar ypač svarbu organizmą pripratinti prie Saulės tekėjimo ciklo – tad neišbalansuokite jo dirbtiniu apšvietimu. Jeigu jau tamsu už lango – tai būtų puiku, jeigu ir namuose ryškiai nešviestų visi įmanomi šviestuvai.

Paprastas patarimas – jeigu vėlai vakare ar naktį pabundate nuėjimui į tualetą, nedekite daug šviesų. Yra specialios naktinės lempos, tačiau jeigu jų neturite – pasitenkinkite įžiebdami silpniausią šviestuvą, kuris neleistų jums atsitrenkti į durų staktą, bet visiškai neišbudintų.

Laikykitės miego higienos

Miego higiena – tai terminas, apibūdinantis miegui palankios aplinkos sukūrimą, kai padidinamos galimybės greičiau užmigti ir miegoti giliau. Elementarūs jos principai – alkoholio ir kavos vengimas vakare, lengvas pasimankštinimas likus kelioms valandoms iki ėjimo į lovą, raminančių ritualų susikūrimas (pavyzdžiui, karštos vonios).

Svarbu ir neprisivalgyti vėlai vakare.

Galite vakare ir užsidengti akis kauke miegui, o į ausis įsikišti specialius kamštukus, kad jūsų poilsio netrikdytų pašaliniai garsai.

Pamirškite ekranus prieš miegą

Ekspertai jau seniai primygtinai prašo lovoje ir prieš einant miegoti nežiūrėti televizoriaus, nespoksoti į kompiuterio ekraną ir laikyti nuo savęs toliau išmaniuosius telefonus. Tačiau šie patarimai yra dar svarbesni įvedus vasaros laiką.

Pasukus laikrodžio rodykles pirmyn ir taip jau organizmą reikia prisipratinti užmigti anksčiau. O mėlyna ekranų šviesa daro priešingą poveikį – jus dar labiau žadina. Idealu būtų visiškai nenaudoti ekranų prieš miegą, o jei to padaryti negalite – bent jau sumažinkite ekrano apšvietimo intensyvumą.

Nusnauskite popiet

Jeigu sunku nueiti miegoti anksčiau, nekankinkite savęs visą kitą dieną be miego – popiet trumpai snustelkite.

Tačiau atsargiai – nusnaudimas dieną po laikrodžio persukimo turėtų būti neilgas, daugiausiai – 20 minučių. Kitaip galite sujaukti organizmo miego ciklą.

123rf.com nuotr./Nuovargis
123rf.com nuotr./Nuovargis

Daktaras Charlesas Czeisleris, miego medicinos vadovas iš „Brigham and Women's Hospital“, teigia, kad daug žmonių po vasaros laiko įvedimo negali užmigti laiku.

„Daug žmonių vis tiek eina miegoti tarsi pagal senąjį laiką, ir taip praranda valandą miego, o dėl to paveikiama daug skirtingų fiziologinių sistemų, sutrikdomas mūsų paros ritmas“, – aiškina jis.

Jis pažymi, kad net ir vienos valandos miego netekimas turi didelių pasekmių sveikatai. Širdies smūgio rizika padidėja 5 procentais, iškart po vasaros laiko įvedimo avarijų padaugėja net iki 17 procentų. Neišmiegojęs reikiamo valandų skaičiaus žmogus prasčiau vykdys užduotis, net jeigu jam ir atrodys, kad jaučiasi gerai.

Net ir valanda miego žmogui yra labai svarbi – jeigu kasnakt ją iš savęs atimsite, nukentės ir imuninė sistema, gali sutrikti apetito hormonų veikla, taip pat – širdies ir kraujagyslių sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius