Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas

Kas antras onkologine liga sergantis pacientas susiduria su mitybos nepakankamumu, kuris dar labiau apsunkina gydymą. Gydytojas onkologas pataria, kaip pacientams sustiprėti, kad jie galėtų džiaugtis gydymo rezultatais ir gyvenimu.
Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas
Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas / „Supportan“ nuotr.

Bendrosios chirurgijos gydytojas, onkologas Justas Kuliavas pirmiausiai atkreipia dėmesį į tai, kad sergant onkologine liga nereikėtų imtis kardinalių gyvenimo būdo pokyčių – viskas turėtų vykti palaipsniui tam, kad organizmui nereikėtų patirti papildomo streso.

„Norint pagerinti sveikatos būklę ar pasiruošti operacijai, reikėtų fizinį aktyvumą ir žalingų įpročių atsisakymą derinti su visaverte mityba, nes onkologiniai pacientai dažnai turi ir mitybos nepakankamumą. Šią būklę gali išduoti perpus ar trečdaliu sumažėjusios suvalgomo maisto porcijos ir kūno svorio sumažėjimas per trumpą laikotarpį. Todėl pirmiausiai reikėtų atsižvelgti į būtent mitybos nepakankamumą“, – komentuoja onkologas J.Kuliavas.

„Supportan“ nuotr./Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas
„Supportan“ nuotr./Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas

Rekomenduoja medicininės paskirties gėrimus

Pasak gydytojo chirurgo, savo praktikoje onkologiniams pacientams jis dažnai rekomenduoja medicininės paskirties gėrimus, pavyzdžiui, „Supportan“. Jame yra daug reikalingų baltymų, angliavandenių, riebalų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų, skaidulinių ir mineralinių medžiagų, kurie yra svarbūs tiek pooperaciniu periodu, tiek tolesniuose gydymo etapuose.

„Skiriu po vieną-du buteliukus per dieną 10-čiai dienų. Šių gėrimų pagalba galima sumažinti mitybos nepakankamumą ir tuo pačiu pagerinti bendrą paciento būklę. Medicininės paskirties gėrimai gali papildyti įprastą ar sumažėjusį suvalgomą maisto kiekį. Apskritai sergant onkologine liga, reikėtų neeksperimentuoti su mityba, jokiu būdu nebadauti ir nesilaikyti svorio mažinančių dietų, nes onkologiniams pacientams ir taip būdingas svorio netekimas“, – aiškina onkologas J.Kuliavas.

Pasak jo, šiuo laikotarpiu yra svarbiausia susigrąžinti jėgas bei sustabdyti svorio kritimą. Jei pacientui ir toliau krenta svoris bei blogėja būklė, negalima taikyti tolesnio gydymo.

„Tarp mitų, kuriais tiki pacientai ir jų artimieji, yra visiškas cukraus ar kitų maisto produktų atsisakymas. Žinoma, mityba turi būti kuo sveikesnė, turėti visų organizmui reikalingų medžiagų, bet tai neturi būti drastiškos permainos. Esu turėjęs atvejų, kuomet pacientai nevalgo arba vartoja tik skysčius – pavyzdžiui, skrandžio vėžiu sergantis pacientas gėrė tik skystį nuo raugintų kopūstų. Tokį sprendimą aiškino tuo, kad jis negali valgyti. Tačiau vartojant vien tokį produktą, paciento būklė tik blogės“, – darbo praktika dalijasi gydytojas chirurgas.

Jis priduria, kad reikėtų grįžti prie kuo įprastesnės, bet sveikos mitybos, o kai nėra apetito ir nepavyksta suvalgyti reikiamų porcijų – pasitelkti medicininės paskirties gėrimus, kurie, kaip rodo tyrimai, pagerina gydymo rezultatus.

„Supportan“ nuotr./Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas
„Supportan“ nuotr./Kaip sustiprėti per 10 dienų? Pataria gydytojas onkologas

Trūksta informacijos apie mitybos reikšmę

Onkologo J.Kuliavo teigimu, labai svarbu yra komandinis darbas, mat gydymas nesibaigia operacija, po to labai svarbu konsultuotis su gydytojais dietologais dėl jau minėto onkologiniams pacientams būdingo mitybos nepakankamumo.

„Lietuvoje dar trūksta supratimo apie mitybos reikšmę onkologiniams pacientams, atitinkamai stokojama ir informacijos šia tema. Pasiūlius pacientams medicininės paskirties gėrimų, koreguoti mitybą ir padidinti fizinį krūvį prieš operaciją, dažnu atveju jie geranoriškai laikosi rekomendacijų“, – pažymi gydytojas chirurgas.

Galiausiai jis pataria nepamiršti pasirūpinti ir psichologine sveikata – apsilankyti pas psichoterapeutą, mat kol kas tai daro tik nedidelė dalis pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius