Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip užgesinti iš skrandžio kylančią liepsną?

Daugelis žinome, kad skrandžio gaminamos sultys, kurių viena svarbiausių sudėtinių dalių – druskos rūgštis, yra būtinos normaliam virškinimo procesui. Tačiau nenormalu, kai skrandžio sultys pakyla į stemplę, o už krūtinkaulio pajuntame deginantį ar net graužiantį skausmą. Kodėl taip atsitinka ir kaip galime įveikti šiuos nemalonius pojūčius?
Kaip užgesinti iš skrandžio kylančią liepsną?
Kaip užgesinti iš skrandžio kylančią liepsną? / Partnerio nuotr.

Rėmuo arba medicinine kalba gastroezofaginis refliuksas (GERL) – tai liga, kai sutrinka stemplės apatinės dalies susitraukimas ir skrandžio sultys patenka į stemplę (įvyksta refliuksas). Dėl to jaučiamas skausmas duobutėje po krūtinkauliu, pykinimas, nemalonus skonis ar net rūgštis burnoje. GERL simptomai taip pat gali būti pilvo pūtimas, riaugėjimas, atpylinėjimas, skausmas ryjant.

Kūdikiams GERL tipiniai simptomai yra atpylimas, vėmimas, neaugantis svoris, neramumas valgant ar jo atsisakymas, dirglumas.

GERL priežastys

Suaugusieji ir vaikai šiuos simptomus gali sumažinti maitindamiesi sveikiau. Paprastai juos ypač iššaukia vadinamasis greitas maistas, taip pat riebus ir aštrus bei rūgštus, pavyzdžiui, pomidorai ar citrusiniai vaisiai, gazuoti gėrimai, kava. Taip pat daugiau problemų kyla persivalgius bet kokio maisto, todėl jei kankina rėmuo patartina valgyti po mažai ir dažniau.

Ši liga ypač agresyviai gali pasireikšti prisivalgius prieš miegą. Gulint rėmuo ypač kankina ir yra žymiai didesnė tikimybė, kad dėl sutrikusio stemplės apatinės dalies susitraukimo skrandžio sultys pateks ne tik į stemplę, bet ir burną. Beje, siekiant sumažinti GERL miego metu patariama gulėti ant kairiojo šono, o gulint ant nugaros po galva pasidėti kiek įmanoma aukštesnę pagalvę.

Jau išsiaiškinome, kad pagrindinė GERL priežastis – sutrikęs stemplės apatinės dalies susitraukimas, kai skrandis neuždaromas ir jo sultims nesukuriamas barjeras pakilti į stemplę. Vadinasi, išvengti GERL nemalonumų padėtų priemonė, kuri uždarytų kelią skrandžio sultims patekti į stemplę. Kas gali sukurti tokius sandarius barjerus?

Barjeras kylančiai liepsnai

Padėti uždaryti stemplę gali mechaninio poveikio medicinos priemonė „Gastrotuss“. Jos sudėtyje esantis magnio alginatas – natūralus iš rudųjų dumblių išgautas aukšto klampumo polimeras – patekęs į skrandį išbrinksta. Ši masė kyla į skrandžio viršų ir sudaro tarsi plūdurą, kuris neleidžia po juo esančioms skrandžio rūgštims pakilti į stemplę. Atlikęs sandaraus barjero funkciją po kelių valandų, kai maistas jau būna suvirškintas ir nukeliauja į žarnyną, magnio alginatas, kuris gali būti įvardijamas ir kaip maistinė ląsteliena bei yra naudojamas maisto pramonėje, natūraliai pasišalina.

„Gastrotuss“ sudėtyje yra ir organinio silicio junginio simetikono. Jo poveikis kovojant su refliuksu taip pat labai svarbus. Simetikonas natūraliai fiziškai, mechaniniu būdu paveikia maiste ir virškinimo trakte esančius burbuliukus, kurie subliūkšta. Taip išvengiama minėtų GERL simptomų dėl dujų susidarymo ir jų pašalinimo. Beje, simetikonas, kaip ir magnio alginatas, veikia tik savo fizinėmis savybėmis mechaniškai, nedalyvauja cheminėse reakcijose, todėl iš žarnyno neįsisavinamas į organizmą.

Dar svarbu, kad veikdamas tik mechaniškai „Gastrotuss“ nemažina rūgščių kiekio skrandyje ir nedaro įtakos virškinimo procesams.

„Gastrotuss“ yra kramtomųjų tablečių ir dviejų sirupo formų, viena kurių yra specialus sirupas kūdikiams ir vaikams.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt.

Partnerio nuotr./„Gastrotuss“
Partnerio nuotr./„Gastrotuss“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius