-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantinas namuose – vaikščioti basomis ar avint šlepetes? Gydytojo ortopedo komentaras

Šiomis savaitėmis daugelis mūsų laiką leidžia namuose, nes ir dirba iš namų. Natūralu, kad būdami namie vilkime patogesnius drabužius ir kojų nespraudžiame į jokius batelius – vieni vaikšto basi, kiti avi vienokias ar kitokias šlepetes. Kas sveikiau – basos kojos ar tam tikros šlepetės?
Vaikščioti namuose basomis ar su šlepetėmis?
Vaikščioti namuose basomis ar su šlepetėmis? / 123RF.com nuotr.

Kokia avalynė sveikiausia pėdai?

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės ir „Baltijos Amerikos klinikos“ gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Sveikata, paklaustas, kas yra geriau – vaikščioti namie basomis ar avint šlepetes, sakė, kad viskas priklauso nuo to, kiek būname namuose ir kiek laiko vaikštome.

Pasak jo, yra tam tikros rekomendacijos, tam tikros tendencijos, bet kategoriškai pasakyti, kad viena yra gerai, o kita – blogai, negalima. Kitas dalykas, svarbu, kad dėvima avalynė būtų patogi, sveika dėvėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – ortopedas traumatologas Tomas Sveikata
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – ortopedas traumatologas Tomas Sveikata

Pradėdamas pokalbį gydytojas ortopedas traumatologas pirmiausia paaiškino, kas apskritai vadinama sveikiausia avalyne, įskaitant šlepetes.

„Sveikiausia laikoma tokia avalynė, kurios priekis platus – pirštai nesuspausti, kuri turi tvirtą, fiksuotą užkulnę, kad kulnas nekristų, kurios padas atitinka fiziologinį skliautą – išilginį ir skersinį. Jeigu mūsų bato vidus yra sumodeliuotas pagal taisyklingą kojos formą ir atitinka kojos formą, natūralu, kad bus komfortas tame bate būti, o avėdami nepatogius batus, ypač, jei reikia daug eiti, jausime diskomfortą.

Kalbant apie darbinę, sportininkų avalynę, kur yra didžiulės apkrovos, labai svarbu, kad ji būtų maksimaliai patogi ir sveika dėvėti“, – sakė pašnekovas.

T.Sveikatos teigimu, optimali avalynės pakulnė yra apie porą centimetrų. Avint visiškai lygiapadžius batus, pasak gydytojo, pėda yra labiau apkraunama, tempiasi Achilas.

Kalbėdamas apie pėdai sveiką avalynę, gydytojas ortopedas traumatologas pabrėžė, kad svarbi ne tik jos forma, bet ir medžiagos, iš ko ji pagaminta, nes pėda turi kvėpuoti.

„Anksčiau buvo sakoma, kad medžiagos turi būti natūralios – oda, kaučiukas ir pan. Dabar yra gausu pakaitalų, kurie gerai praleidžia orą, pėda neprakaituoja, jai nekaršta ir nešalta“, – sakė specialistas.

Optimali avalynės pakulnė yra apie porą centimetrų.

Kada būtina speciali avalynė?

Natūralu, kad turintys bėdų žmonės avi ir specialią, sau pritaikytą avalynę. Anksčiau būdavo sakoma, kad, jei esi plokščiapadis, būtina gydyti, vadinasi, ir dėvėti tam tikrą avalynę. Dabar, T.Sveikatos teigimu, gydytojai ortopedai traktuoja taip: jei žmogui pėda neskausminga, tai nėra liga.

„Visų mūsų pėdos yra skirtingos. Numauk šimtui žmonių batus ir pamatysi, kad visų pėdos skiriasi, ir jau nebesakome, kad ta pėda taisyklinga, o ta deformuota, aišku, nekalbu apie atvejus, kai ta pėdos deformacija yra gana didelė ir sukelia skausmą, kai jau reikia gydyti ir tada jau avalynė renkama pagal pėdą.

Jei yra kokios nors Achilo problemos – tempia iš nugaros pusės, būna uždegimai, pakulnę rekomenduojame padidinti, kad achilas būtų atpalaiduotas.

Jei kur nors skliautas krenta, koja vargsta, dažnai su tuo susiduria stambios moterys, kurioms – per 60 metų, ir dar jos dirba stovimą darbą, visą dieną turi daug judėti, vaikščioti. Numovęs batus randi plokščią pėdą, skliautas sumažėjęs, tad tokiais atvejais būtinai rekomenduojame avėti avalynę, kurios skliautas yra suformuotas, kad ji būtų taisyklinga, nesvarbu, tai sportiniai bateliai ar šlepetės“, – paaiškino gydytojas.

Įtaką daro ir mada

Pasakodamas apie vadinamąją sveiką ir nesveiką avalynę, T.Sveikata siūlė nepamiršti ir mados aspekto, nes mada irgi dažnai daro įtaką mūsų pasirinkimui.

„Prieš dešimtmetį labai madingi buvo MBT batai – išlenkti per kulną kaip padanga. Paskui ta mada dingo.

Arba iš Amerikos atkeliavusi mada – dar prieš kokį dešimtmetį juokdavomės, kad eina ponios su kailiniais ir sportbačiais, o batelius nešasi rankinuke ar krepšyje, Europoje tai atrodė nepriimtina. O dabar tai tapo normalu – ir pas mus tapo madinga prie suknelių dėvėti sportbačius.

Viskas keičiasi. Aišku, sakoma, kad italai dar ir dabar šaiposi iš kroksų, o pervažiuoji į Austriją ar Vokietiją ir gali būti su tais kroksais, niekas pirštais nebadys. Taigi mada taip pat dažnai daro įtaką mūsų pasirinkimui, ką dėvėti“, – sakė gydytojas ortopedas traumatologas.

Basam vaikščioti sveika

Būdami maži ne kartą esame girdėję tėvų raginimus „pavaikščioti basiems ant žolės, nes tai sveika“. Pėdos chirurgų manymu, iš tiesų – basam vaikščioti yra sveika. Tačiau, kaip sakė gydytojas T.Sveikata, jei basi ilgai vaikščiosite ant kieto pagrindo, pėdai gali būti didelis krūvis, o jei dar kūno svoris didelis ir esate nepratę, pėdos gali pavargti.

„Bet rekomenduojama basiems vaikščioti ant žolės, smėlio, akmenukų, kad būtų dirginami pado receptoriai, stiprinami jo raumenys“, – teigė pašnekovas.

Rekomenduojama basiems vaikščioti ant žolės, smėlio, akmenukų, kad būtų dirginami pado receptoriai, stiprinami jo raumenys.

Grįždamas prie namų temos, jis sakė, kad ortopedų rekomendacija vis dėlto yra taisyklingos šlepetės – pagamintos iš geros medžiagos, neslidžios ir gerai išformuotos, ir ypač rekomenduotinos tiems, kurie daug laiko leidžia namuose.

„Daugelis šlepečių, kurias mes perkame, yra minkštos, sintetinės, jose koja prakaituoja, taigi jos yra daugiau dėl grožio. Kaip gydytojas turiu pasakyti, kad geriausia yra avėti vadinamąją ortopedinę avalynę. Kaip pavyzdį galėčiau pateikti tas įsispiriamas šlepetes, kurių yra kamštinis, išformuotas padas, pėda neprakaituoja, kojos jaučiasi komfortiškai.

Jei valandą per dieną namuose būsite basi – nieko tokio, pėdoms irgi smagu ir ant kilimo, ir ant medinių grindų atsistoti – pavadinkite tai mankšta. Taigi pamiksuoti sveika ir tikrai nebus jokios tragedijos“, – apibendrino gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius