Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas neateina su emocijų instrukcija: ar šiuo metu galime juoktis?

Šiandien Raudonos nosies diena. Tai yra juoko ir džiaugsmo simbolis, tačiau dabar mūsų mintyse tarpsta potenciali grėsmė, kurioje turime gyventi. Karas Ukrainoje paveikė daugumą – jį išgyvename savo galvose, o tuo pačiu perduodame paaštrėjusias emocijas savo vaikams, kolegoms, tėvams. Ar galime susigrąžinti bent truputėlį kasdienybės normalumo? Taip, šiuo metu yra normalu nervintis ir jaustis bejėgiškai. Bet gal įmanoma tai po truputį keisti?
„Raudonų nosių“ programa
„Raudonų nosių“ programa / „Raudonų nosių“ nuotr.

„Klounadoje telpa visa žmogiškumo esencija. Kodėl gydytojai klounai, lankydamiesi ukrainiečių registracijos centruose, moka transformuoti atmosferą – įtampą ir nerimą paversti lengvesniu oro įkvėpimu, ramesnėmis mintimis? Pirmiausia todėl, kad jie žaidžia. Jie pasineria į žaidybinę būseną ir geba megzti ryšį su kitais.

Atvira širdimi užmezgęs akių kontaktą klounas gali pajusti kokio humoro žmogui reikia šią akimirką. Per juoką atliekame kūno ir proto higieną – juokiantis ne tik fiziškai atsipalaiduoja kūnas, masažuojasi vidiniai organai, bet tai yra ir emocinė iškrova – juokdamiesi paleidžiame susikaupusias negatyvias emocijas, atlaisviname vietos pozityvui“, – „Raudonų nosių“ pranešime spaudai sako Žilvinas Beniušis, „Gydytojai klounai“ ugdomasis vadovas ir aktorius, teatro režisierius.

„Raudonų nosių“ nuotr./„Raudonų nosių“ programa
„Raudonų nosių“ nuotr./„Raudonų nosių“ programa

Nėra žmogiška bėgti nuo bombų. Bet džiaugtis, juoktis, dalintis meile – tai reiškia būti žmogumi. Pasidavimas agresijai, baimei leidžia blogiečiams laimėti. Savo kasdienybėje atradę bent lašą džiaugsmo, galime padėti gėriui laimėti. Vienas iš būdų – padėti kitiems. Per pagalbą kitam padedame ir sau, o tai – galimybė išlikti savimi.

„Man, kaip žmogui, gera matyti tautos sutelktumą čia, Lietuvoje. Kaip greitai susivienija ir tiesia pagalbos ranką žmonės ir verslai, kaip profesionaliai nevyriausybinės organizacijos imasi veiksmų. Man ramu dėl savęs ir savo vaikų – gyvename geroje visuomenėje.

O svarbiausia, kad mūsų šalyje žmogus reiškia daug. Į standartinį pagalbos paketą įeina ne tik maistas, drabužiai ar gyvenamoji vieta, bet ir psichologinė pagalba, emocinis palaikymas“, – mintimis dalinasi Aistė Lacitė, „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ vadovė.

Karo pasekmės tokios ilgos, kad traumos išlieka kartoms. Karas baigiasi, bet žymiai daugiau lieka žmonėse – baimės, nepasitikėjimas kitais, įtarumas. Gydytojai klounai yra meistriškai įvaldę žaidimą ir, pasirodo, tai šildo mintis, atveria širdis ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Per žaidimą, juoką užsimezga santykis, grįžta pasitikėjimas žmogiškumu.

„Misijos metu vesdavome dirbtuves suaugusiems – centrų darbuotojams, savanoriams. Galvodavau, kaip jie išbus 2 val. – mes gi visiškas nesąmones darome. Jie po karo, o mes kviečiame juoktis. Tačiau kviesdavome į žaidimą su 100 proc. dėmesingumo, ir žmonės suminkštėdavo, atsiverdavo.

Visi, kurie iš pradžių žiūrėdavo į mus skeptiškai, pamatę, kad mums tikrai rūpi vaikai ir visą savo laiką atiduodame tik jiems, mus pamildavo, tapdavo geriausiais draugais ir juokdavosi kartu. Būnant tame karo kape buvo gera juoktis.

Dabar socialinėje erdvėje matau vaizdo įrašus iš karo, draugų ar kariškių, visi jie išlaiko humoro jausmą ir stiprią dvasią“, – pasakoja „Raudonų nosių“ aktorė Marija Žemaitytė, pernai dalyvausi tarptautinėje „Red Noses International“ rengtoje misijoje pas Ukrainos vaikus, nukentėjusius nuo karo.

„Raudonų nosių“ nuotr./„Raudonų nosių“ programa
„Raudonų nosių“ nuotr./„Raudonų nosių“ programa

„Raudonos nosys Gydytojai klounai“ padeda išveikti nemalonias emocijas į Lietuvą atvykstančioms ukrainiečių šeimoms. Registracijos centruose Vilniuje ir Alytuje lankosi gydytojai klounai – per žaidimą ir juoką jie mažina nerimą laukiantiems mažiesiems. Pakitusi atmosfera jaučiasi ir mamoms, ir čia dirbantiems savanoriams.

Artimiausiu metu „Raudonos nosys“ planuoja lankytis centruose Marijampolėje, Kaune ir Klaipėdoje. Nuo 2013 m. specialiai parengti ir apmokyti gydytojai klounai iš skirtingų „RED NOSES International“ šalių teikia psichosocialinę pagalbą nuo karinių krizių, stichinių nelaimių nukentėjusių šalių gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius