Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karpos – nusilpusio imuniteto ženklas: jų atsikratysite keliais paprastais būdais

Karpos – ne tik estetinę, bet ir medicininę reikšmę turintys odos dariniai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis sako, kad karpos atsiranda dėl viruso, kurį nešioja didžioji žmonijos dalis, tačiau virusas suaktyvėja tiems, kurie nesirūpina savo sveikata ir imunine sistema.
Karpa
Karpa / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

„Oda – bene svarbiausias mus saugantis organas. Ją drąsiai galima vadinti mūsų vidinės organizmo būklės atspindžiu, todėl nenuostabu, kad sunerimstame, kai ant jos atsiranda keistų, įvairios formos ir spalvos darinių“, – sako A.Unikauskas.

Pasak jo, karpų turi kas trečias žmogus, o jų atsiradimą lemia žmogaus papilomos virusas (ŽPV): „Kai odos ląstelėse įsikuria šis virusas, jis pradeda daugintis, susidaro ląstelių sankaupa, kuri iškelia odos paviršių. Taip susidaro karpos, kurios atsiranda įvairiausiose kūno vietose. Karpos – užkrečiamos, o 9 iš 10 žmonių yra ŽPV nešiotojai.“

A.Unikauskas, pabrėžia, kad karpomis užsikrėsti labai lengva, tačiau kai kuriuose žmonėse virusas „miega“.

„Tam, kad virusas pradėtų daugintis, turi nusilpti imuninė sistema. Šis virusas taip pat gali būti pernešamas per buitinius daiktus – rankšluosčius, patalynę, manikiūro priemones, bet tam ant jūsų odos turi būti žaizdelė. Taip pat galima užsikrėsti liečiantis, bučiuojantis“, – įspėja gydytojas.

Imuninė sistema gali nusilpti tada, kai sutrinka miego ritmas, patiriama daug streso, sergama kitomis ligomis, teigia A.Unikauskas.

„ŽPV yra nešiojamas, jo išgydyti neįmanoma, tačiau jis ne visiems sukelia simptomus. Yra vakcinos, skiepai nuo ŽPV. Virusas gyvena visame organizme ir niekada negali nuspėti, kur jis pasirodys“, – sako profesorius.

Tiesa, kartais karpos dingsta pačios savaime, tikina jis: „Bet dažniausiai karpa atsiradusi ant odos yra probleminė, todėl, kad ji matoma visiems. Ji užkrečiama kitiems, o jeigu pacientas pats bando gydytis žirklėmis ir pincetais, karpa gali ir labai išdidėti. Tuomet tokią karpą tampa sunkiau panaikinti dermatologams.“

ŽPV – vienas vėžio sukėlėjų, tačiau viruso sukeliamų ligų tipai skiriasi. „ŽPV tipų – daugiau kaip 70. Patys rizikingiausi, kurie gali sukelti odos vėžį, karcinomą ir gimdos kaklelio vėžį – 16 ir 18 tipai. Odos karpas sukelia 1 ir 2 tipai“, – sako A.Unikauskas.

Gydytojas teigia, kad viena apsaugos nuo karpų priemonių – skiepai nuo ŽPV. „Geriausia skiepyti mergaites, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo ir ŽPV dar nėra patekęs į jų organizmą“, – tikina jis.

Pasak A.Unikausko, ŽPV vystymąsi paspartina nusilpusi imuninė sistema, nervinė įtampa, hormonų disbalansas, lėtinės ligos.

Atsikratyti karpų, sako medikas, galima keliais būdais:

  • vartojant vaistus nuo virusų;

  • krioterapija – gydymu skystu azotu, kai pasitelkiama žema temperatūra ir vanduo, esantis karpos ląstelių viduje, sušaldomas į ledą – karpa suardoma.

  • elektrokoaguliacija – gydymu elektra;

  • chirurginiu lazeriu.

„Karpos – ne tik estetinę, bet ir medicininę reikšmę turintys odos dariniai. Tai žinia apie organizmo, imuniteto silpnumą. Dažniausiai karpos yra nekenksmingos, nes jas galima išgydyti, o kartais jos išnyksta ir pačios. Jeigu dar ne vėlu, raginčiau pasiskiepyti nuo ŽPV ir taip išvengti padidėjusios onkologinių ligų rizikos“, – sako A.Unikauskas.

Parengė – Gertrūda Stripeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius