Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas maitina vėžį, o kas padeda nuo jo apsisaugoti?

Vėžys bene didžiausia šio amžiaus rykštė, suteikianti daug skausmo šeimoms ir nevilties sergantiesiems. Ar įmanoma jo išvengti, o galbūt net užkirsti kelią pirmųjų požymių progresui?
Cukrus
Cukrus / 123RF.com nuotr.

Sveikos mitybos specialistas, antrosios knygos „Mitybos inžinerija – sveiko kūno paslaptys“ autorius Tomas Kravec įvardino, kas maitina vėžį ir ar įmanoma nuo jo apsisaugoti.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Kravec
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Kravec

Kokie produktai maitina vėžį ir kodėl?

„Vėžį maitina cukrus, jis tarytum kuras. Tai labai svarbu žinoti kiekvienam, sergančiam vėžiu. Taip pat produktai, sudėtyje turintys įvairiausių cheminių medžiagų, nes šie junginiai neturi jokios maistinės vertės. Kūnas nemaitinamas, imuninė sistema silpnėja ir liga darosi stipresnė,“ – pasakoja specialistas.

Todėl nepamirškite perskaityti produktų sudėties ir rinkitės kuo mažiau apdorotą maistą. Negaudamas „kuro“ vėžys gali silpti, tad greta gydymo rinkitės pilnavertę mitybą ar net jums pritaikytą dietą.

Kas skatina vėžio susiformavimą? Turbūt ne tik maistas?

„Vėžio susiformavimui nemažai įtakos turi ir emocinė būklė. Galiu drąsiai teigti, jog vėžio atsiradimo priežastys yra baimė, nepasitikėjimas savimi, įvairūs kompleksai, tam tikrų emocijų užspaudimas,“ – akcentuoja T.Kravec.

Kuo labiau žmogus rūpinasi savo emocine higiena, tuo mažiau serga ir lengviau pasveiksta. Neigiamos emocijos, ypač užspaustos, dirgina nervų sistemą ir tada užsisuka visas ratas – pamažu ima strigti organų veikla, tada kyla dar didesnis susirūpinimas. Todėl psichologine būsena reikia rūpintis ne mažiau, nei fizine.

Nepamirškite, kad sveikas maistas taip pat turi kelti malonias emocijas, antraip sumažės jo vertė ir kils vidinis diskomfortas.

Ar mėsos produktų vartojimas kelis kartus per dieną gali skatinti vėžio atsiradimą? Jei taip, tai kodėl?

„Apdoroti mėsos produktai gali paskatinti susirgimą vėžiu. Tai jau gana seniai paskelbė mokslininkai. Tikimybė susirgti vėžiu vartojant tokius produktus yra net iki 18 proc. didesnė. Tai paskelbta ir Pasaulio sveikatos organizacijos oficialiame puslapyje. Beje, apdoroti mėsos produktai yra toje pačioje grupėje su tabaku ir asbestu,“ – dalinasi informacija pašnekovas.

Vida Press nuotr./Dešrainiai
Vida Press nuotr./Dešrainiai

Ne veltui kasmet daugėja žmonių, atsisakančių mėsos ar ženkliai ribojančių jos kiekius per dieną. Nuo mažens daugeliui buvo akcentuojama mėsos, kaip geležies šaltinio, svarba. Tačiau mažai kam akcentuojama dienos norma. Taip mėsa tapo pusryčių, pietų ir vakarienės ingredientu. Dabar mokslininkai pateikia kitokias rekomendacijas ir atkreipia dėmesį į mėsos besaikio vartojimo pasekmes.

Verta pasidomėti mėsos poveikiu organizmui ir priimti racionalias išvadas.

Kuo rekomenduotumėte maitintis sergantiems vėžiu?

„Labai svarbu gauti pakankamai ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Naudinga valgyti šviežias daržoves, raugintus produktus. Vartoti pakankamai sėklų, riešutų, daržovių sulčių ir kitų produktų, priklausomai nuo situacijos ir žmogaus sveikatos būklės,“ – dalinasi patarimais Tomas Kravec.

Vida Press nuotr./Maisto pasirinkimai
Vida Press nuotr./Maisto pasirinkimai

Taigi norint apsisaugoti nuo šio amžiaus rykštės – vėžio, reikėtų gerai žinoti, kokie produktai ir kiti faktoriai skatina jo susiformavimą bei augimą. Taip pat išsirinkti naudingiausius produktus ir logiškai susidėlioti dienos, savaitės ar net mėnesio meniu.

Kaip apskaičiuojate ir suderinate savo dienos racioną – kiek reikia vienokių ar kitokių medžiagų, vitaminų?

„Mano mityba gana paprasta. Daug metų praktikuojant kokybišką mitybą, viską darau labai automatiškai, taip pat atsižvelgdamas į savo kūno pojūčius. Jei nebus komunikacijos su kūnu, jokia mityba žmogui nebus naudinga ir greičiausiai nuvargins jį. Priklausomai nuo fizinio krūvio, nuo norimų jėgos ar ištvermės rezultatų sporte, atitinkamai reguliuoju riebalų, angliavandenių, baltymų, ląstelienos kiekį mitybos racione. Švarus vanduo labai svarbus elementas norint išlaikyti sveiką kūną. Taip pat badavimas labai svarbi dalis, norint turėti efektyviai veikianti organizmą,“ – savo gyvenimo būdo aktualijomis dalinasi knygos autorius.

Subalansuotas meniu, fizines galimybes ir tikslus atitinkantis fizinis krūvis, emocinė higiena, gebėjimas klausytis kūno kalbos ir domėjimasis su sveikata susijusia informacija – turėtų tapti įprastais, sveikais įpročiais.

Parengė Rūta Steponavičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius