-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje svarstoma skelbti gripo epidemiją

Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus miestuose svarstoma skelbti gripo epidemiją, vienam iš sergamumo rodiklių viršijus epideminį lygį.
Vaistai
Ligonis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šiose savivaldybėse 10 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei šimtas sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Nors kol kas nėra tenkinama kita sąlyga, kad 30 proc. atvejų būtų klinikinio gripo, epidemijas svarstoma skelbti ir nepasiekus šio rodiklio, sakė trečiadienį BNS kalbinti Visuomenės sveikatos centrų specialistai.

„Jeigu išliks toks pats aukštas sergamumo gripu ir ŪVKTI lygis kitą savaitę, tai tikėtina, kad savivaldybė gali skelbti epidemiją“, – sakė Kauno Visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė.

Į ligoninę per savaitę paguldyti 105 asmenys, 13 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių.

Kauno miesto savivaldybėje sergamumas gripu ir ŪVKTI siekia 115,1 susirgimų 10 tūkst. gyventojų.

Tuo metu Alytaus mieste sergamumas gripu ir ŪVKTI siekia 122,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

„Labai gali būti, kad bus skelbiama epidemija, nepaisant to, kad gripo sergamumas nebus labai aukštas. Vertinsime sergamumą ir mokyklose“, – sakė Alytaus Visuomenės sveikatos centro atstovė Janina Dvilinskienė.

Sergamumas šimtą atvejų 10 tūkst. gyventojų jau viršija ir Druskininkų savivaldybėje, Varėnos, Ukmergės, Ignalinos, Trakų, Vilniaus rajonuose, bet skelbti epidemijos čia neketinama.

Tuo metu Šiauliai ir Panevėžys jau svarsto apie epidemijos skelbimą, nors sergamumas čia kol kas ir nesiekia 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Specialistai neatmeta, kad augant sergamumui čia kitą savaitę gali būti paskelbta epidemija. Panevėžyje 10-čiai tūkstančių gyventojų praėjusią savaitę teko 99,85 sergančiųjų, Šiauliuose sergamumo rodiklis siekia 88,6 atvejo 10-čiai tūkstančių gyventojų.

„Ko gero, neišvengsime epidemijos, tik klausimas, nuo kada – galbūt nuo pirmadienio“, – teigė Rita Švambarienė iš Šiaulių Visuomenės sveikatos centro.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus. Savivaldybių administracijoms rekomendacijas dėl epidemijų skelbimo teikia jose veikiantys Visuomenės sveikatos centrai ar jų skyriai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pirmadienį informavo, kad bendrai Lietuvoje sausio 18–24 dienomis 10 tūkst. gyventojų teko per 79 susirgimus gripu ir ŪVKTI (konkrečiai gripo atvejų diagnozuota 1 452). Ankstesnę savaitę sergamumas peršalimo ligomis viršijo 57 atvejus 10 tūkst. gyventojų (gripo atvejų buvo 313).

Į ligoninę per savaitę paguldyti 105 asmenys, 13 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo paguldyta Alytaus, Panevėžio, Vilniaus apskrityse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas teigia, kad šiemet plinta vadinamasis kiaulių gripas – H1N1 virusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius