Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliautojai – V.Radzevičius ir O.Gasanovas – apie maistą, kuris grąžina kelionių prisiminimus: kviečiame gaminti kartu!

Nuraminti sielą ir pamaloninti skonio receptorius per pandemiją tapo savotiška kasdienio gyvenimo privilegija. Grynas oras, grilis apsnigtoje terasoje ar balkone – ne vieno lietuvio įvertinta savaitgalių ar penktadienio vakarų pramoga su šeima. Kviečiame gaminti amerikietišką vakarienę kartu su Orijumi ir Vytaru!
V.Radzevičiaus ir O.Gasanovo teigimu, grilio sezonas lietuvių namuose, ant orkaitės grotelių ir grilio keptuvių, karaliauja visus metus
V.Radzevičiaus ir O.Gasanovo teigimu, grilio sezonas lietuvių namuose, ant orkaitės grotelių ir grilio keptuvių, karaliauja visus metus / Organizatorių archyvo nuotr.

„Ar pagalvojote, kad tokiu būdu priartėjome prie grilio kultūros, kuri taip išpopuliarėjusi už Atlanto, Amerikoje? Snieguotam Lietuvos orui taip tinka šildantis maistas, o jei jis dar žadina kelionėse patirtų skonių atmintį“, – kiek ilgesingai apie JAV ir Argentinoje (pelnytai vadinama mėsos rojumi) ragautus patiekalus kalbėjo kulinarinių knygų autorius ir grilio maisto mylėtojas Vytaras Radzevičius.

Tuo metu gatvės maisto gerbėjas, laidos „(Ne)emigrantai“ kūrėjas Orijus Gasanovas prasitarė besiilgintis Niujorko gatvėse ragauto neįmantraus, bet neįtikėtai gardaus maisto.

Vieną tokių – sultingą „Reuben“ sumuštinį su sūdyta jautiena ir raugintais kopūstais – jis gamina ir savo namuose, Vilniuje, grilio keptuvėje, o padažo, sako, parsiskraidinantis lagamine, iš Amerikos.

Kulinarinių kelionių nekanda nė karantinas

„Į keliones sąmoningai išsiruošiu pustuščiu lagaminu. Pusę jo kaskart skiriu svetur pirktiems maisto produktams. Jei atvirai, esu pametęs galvą dėl maisto prekių parduotuvių užsienyje. Ypatingai silpna būna Amerikoje: man norisi pirkti viską atsispiriant nuo kečiupo“, – juokėsi O.Gasanovas.

Pietinėje Amerikos dalyje, kur ir gimė skirtingos mėsos ruošimo technikos, dominuojančios daugelyje komfortiško maisto receptų, itin populiari grilio ir barbekiu kultūra.

„Kiekviena Amerikos valstija gali džiuotis tik jai vienai būdingu, skirtingu mėsos paruošimo būdu ir padažo skoniu. Už Atlanto mėgstami dideli, sotūs, su daug ingredientų ir padažų mėsainiai.

Tuo metu Lietuvoje vartotojai pamėgę išraiškingą jautienos skonį, todėl naudoja ją sumuštiniuose, mėsainiuose ar tiesiog gaminasi kepsnius ant orkaitės grotelių ir grilio keptuvių.

Dažniausiai mėsa renkamasi pagal kiekvieno įpročius: mėgstantys riebiau pirmenybę teikia geram antrekoto steikui, liesesnės mėgėjai perka – nugarinę, na, o sultingos mėsos gerbėjai neatsispiria „Biovela“ lėtai virtiems „Slow cooked“ mėsos gaminiams“, – skirtingais mėsos pasirinkimais amerikietiškai vakarienei dalinosi „Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

„Patiekalai Amerikoje paprasti, neįmantrūs, bet neįtikėtinai gardūs. Ragavau ten skaniausią pasaulyje mėsainį. Iki šiol atsimenu jo dydį ir skonį. Mėgaujantis skaniu ir paprastu maistu lengva pajusti gyvenimo komfortą, kuris ne tik Amerikoje, bet ir Lietuvoje išgyvena tikrų tikriausią grilio renesansą“, – kiek nostalgiškai pasakojo V.Radzevičius, akcentavęs, kad būtent per maistą geriausiai pažįstame vieni kitus.

Kulinarinės patirtys įsirėžia atmintin ir keičia supratimą apie kitą kultūrą, papročius ir vietinius gyventojus, net ir per karantiną galime grįžti ten, kur jau kažkada buvome. Tereikia vėl gaminti ten ragautus valgius“, – sako V.Radzevičius.

Organizatorių archyvo nuotr./Grilinta mėsa tobulai dera su sumuštinio ingredientais
Organizatorių archyvo nuotr./Grilinta mėsa tobulai dera su sumuštinio ingredientais

Grilio sezonas tęsiasi lietuvių namuose – ant orkaitės grotelių ir grilio keptuvių

Kas jau kas, o pietietiškas mėsainis (su jautienos matiniu ir nuo kaulo slystančia šonkaulių mėsa) gali nukelti į Amerikos platumas.

„Žinoma, jei nepamiršite tinkamos bandelės, sugeriančios visus išraiškingus skonius ir neleidžiančios mėsainiui subyrėti“, – žada „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Tobuliausia, anot jo, mėsainiui – brijošė bandelė, kuri pakankamai tvirta, kad palaikytų didelį kiekį keptos mėsos, bet tuo pačiu metu ir subtili, kad sugertų visą sulčių perteklių dėl savo lengvos konsistencijos.

„Geras mėsainis yra sultingas, tad brijošė bandelė veikia kaip kempinė, kad visos šios sultys nenubėgtų ant rankų ar ant lėkštės. Be to, ji pakankamai minkšta, kad įkandus nebyrėtų, o skonis – švelnus, kad neužgožtų kitų ingredientų skonių. Šios bandelės pasirinkimas – labai svarbi mėsainio sėkmės dalis“, – pastebėjimais dalijosi T.Aleknavičius.

Organizatorių archyvo nuotr./Amerikietiškas mėsainis
Organizatorių archyvo nuotr./Amerikietiškas mėsainis

„Šaltam ir žiemiškam orui mėsainiai – tinkantis patiekalas, ypač greit prigijęs ir mūsų krašte. Galbūt todėl, kad amerikiečiai, taip pat kaip ir argentiniečiai, ar lietuviai, mėgsta mėsą ir suvartoja jos daug. Tai įrodo ten be galo populiari grilio kultūra. Be to, ant grotelių ruošti patiekalai už Atlanto populiarūs visus metus. Todėl, nors už lango spaudžia šaltukas, o piknikus prisimename tik su nostalgija, tai nereiškia, kad grilio sezonas baigėsi. Anaiptol, jis tęsiasi ir persikelia į namų orkaites ant grotelių ir į grilio keptuves“, – virtualių vakarienių „Ant grotelių namuose“ ciklą pristatydamas kalbėjo keliautojas Vytaras Radzevičius.

Kviečiame žiūrėti, kaip Orijus su Vytaru gamino amerikietišką vakarienę ir gaminti kartu!

VIDEO: Amerikietiška vakarienė su Vytaru Radzevičiumi ir Orijumi Gasanovu

Apie bites ir sielos virtuvę

Juokauju, kad mano vizitinė kortelė – maistas, gaminamas ant laužo ir grilio dideliais kiekiais. Tačiau neinu prie puodų susierzinęs ar susinervinęs. Tai auksinė mano taisyklė. Prie maisto, kaip ir prie bičių avilio, eik tik ramus ir atitinkamai nusiteikęs, visas kitas mintis palikęs nuošalyje“, – tikina garsus keliautojas ir laidų vedėjas V.Radzevičius.

Jis šventai tiki, kad tik ramaus ir laimingo virtuvės šefo paruoštas maistas atgaivins ir sustiprins liūdną, alkaną ir pandemijos nualintą sielą.

Jau XX a. viduryje amerikiečiai žinojo, kad nuo streso geriausiai vaduoja ir atpalaiduoja komfortiškas maistas. Toks maistas žmonėms asocijuojasi su saugumu, jaukumu, taigi sielos maisto patiekalais amerikiečiai mėgaujasi tada, kai jiems liūdna, trūksta teigiamų emocijų.

Ne išimtis – ir ši pandemija, kurios metu tokio maisto populiarumas pasiekė neregėtas aukštumas. Ypač atgimė amerikietiško maisto klasika – ant grilio ruošiami mėsainiai, kuriems neabejingi ir lietuviai.

Daugelį suaugusiųjų toks maistas vėl nubloškia į vaikystę, taigi, veikia sentimentaliai.

Kaskart filmuodamas „(Ne)emigrantų“ laidos herojus, esančius toli nuo namų, matau, kaip juos veikia namų ilgesys ir kaip jie laukia susitikimo su vaikystėje, tėvų namuose, pažintų patiekalų ar tam tikrų produktų skoniu.

Būtent todėl jiems vežu nuostalgiškų produktų rinkinius lauktuvių, tarp kurių ir lietuviška duona „Jorė“, – prasitarė O.Gasanovas.

Tiems, kurie išsiilgo grilio kepsnių ir nematė gyvai kulinarinės laidos įrašo, kuriame gamino O.Gasanovas ir V.Radzevičius, kviečiame peržiūrėti įrašą.

Taip pat dalinamės žinomų keliautojų gamintų patiekalų receptais.

Mėsainis su jautienos paplotėliu ir šonkaulių mėsa

2 mėsainiams reikės:

  • 2 vnt. „Biovela“ šviežios jautienos maltinio mėsainiams ruošti
  • 2 vnt. „Gardėsio“ mėsainių bandelių „Street Food“
  • 150 g „Biovela“ lėtai virtų kiaulienos šonkaulių mėsos
  • 80 g raudongūžio kopūsto
  • 1 šaukšto „Kėdainių konservų“ česnakinio padažo
  • 1-2 šaukštelių „Kėdainių konservų“ aštrių garstyčių
  • 2 šaukštų „Kėdainių konservų“ originaliojo kečupo
  • 2 riekelių čederio sūrio
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Druskos

Gaminimas:

  1. Įdedame šonkaulius kepti į orkaitę 25 minutėms (pagal nurodytą instrukciją ant pakuotės).
  2. Kol šonkauliai kepa, pasiruošiame salotas: smulkiai šiaudeliais supjaustome kopūstą, dedame česnakinį padažą, pusės šaukštelio garstyčių, įpilame šlakelį citrinos sulčių, įberiame šiek tiek druskos.
  3. Išsikepame jautienos maltinį mėsainiui. Kepame 3,5 min. iš abiejų pusių (priklausomai nuo to, kokį apkepimą mėgstate). Apvertus maltinuką, ant viršaus uždedame čederio sūrio, kad jis išsilydytų.
  4. Ant sausos keptuvės pašildome mėsainių bandeles.
  5. Kuomet iškepa šonkauliai, nuimame mėsą nuo kaulų.
  6. Mėsainių bandeles ištepame kečupu ir, jeigu mėgstate – likusiomis garstyčiomis.
  7. Ant mėsainio bandelės dedame paruoštas salotas, tuomet mėsos paplotėlį su sūriu, ant viršaus – šonkaulių mėsą (be kaulo) ir uždengiame kita bandelės puse.

Pupelių garnyras

  • Skardinės „Bonduelle” raudononųjų pupelių „Čili“ padaže
  • 50 g „Biovela” šaltai rūkytos šoninės
  • Pusės raudonosios paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • ½ svogūno
  • 1 šaukšto šalto spaudimo, ypač tyro alyvuogių aliejaus „Monini Classico“

Gaminimas:

  1. Į vidutiniškai įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus ir dedame smulkiai pjaustytą svogūną, kepame 5-7 minutes, kol svogūnai pageltonuos ir suminkštės. Įdedame supjaustytus šaltai rūkytos šoninės gabalėlius, pakepiname.
  2. Tuomet įdedame smulkiai pjaustytą česnaką ir papriką, viską pakepame apie minutę.
  3. Į keptuvę pilame skardinę raudonųjų pupelių su „Čili“ padažu, viską kaitiname ant žemos ugnies apie 5-10 minučių.

„Reuben“ įkvėptas sumuštinis

2 mažiems sumuštiniams reikės:

  • 4 riekelių juodos duonos „Jorė“, pagardintos saulėgrąžomis
  • 150 g „Biovela“ lėtai virtos plėšomos jautienos
  • Dviejų šaukštų raugintų kopūstų
  • 2 riekelių puskiečio sūrio (galite dėti ir daugiau)
  • Kupino šaukšto „Kėdainių konservų“ lietuviško originalaus majonezo
  • Kupino šaukšto „Kėdainių konservų“ originaliojo kečupo
  • ¼ nedidelio dydžio svogūno
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Jautieną kepame orkaitėje apie 30 minučių (pagal instrukciją, kuri nurodyta ant pakuotės).
  2. Sumaišome majonezą kartu su kečupu, į padažą įdedame smulkiai pjaustyto svogūno, įpilame šlakelį citrinos sulčių. Pagardiname druska ir pipirais.
  3. Jautienai iškepus, leidžiame truputį pravėsti ir supjaustome arba suplėšome šakute.
  4. Duonos riekeles ištepame paruoštu padažu. Ant vienos riekelės dedame jautieną, raugintus kopūstus, sūrį ir uždengiame likusia riekele.
  5. Sumuštinius dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame, kol šie gražiai apskrus, o sūris išsilydys, apie 5-8 minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius