-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 31

Kiek reikėtų turėti pinigų, kad jaustumės laimingi? Atsako laimės tyrinėtojas A.Dulkys

Nors mes, lietuviai, dažnai save vadiname niūriais burbekliais, paskutinėje Jungtinių Tautų (JT) atskaitoje Lietuva atsidūrė laimingiausių pasaulio valstybių dvidešimtuke. 15min GYVENIMAS kalbasi su laimės tyrinėtoju, „Laimės Forumo“ ir „Pauzės“ konferencijos įkūrėju Almantu Dulkiu apie tai, ką iš tiesų rodo ši vieta tarp laimingųjų pasaulyje ir kokie veiksniai Lietuvoje lemia laimės pojūtį ar jam trukdo.
Almantas Dulkys
Almantas Dulkys / Asmeninio archyvo ir 123.rf.com nuotr.

Kodėl kitos apklausos rodo priešingai

Pasak šių metų „Pasaulio laimės indekso“, Lietuva užima 20-ą poziciją ir lenkia Lenkiją (39-a vieta), Estiją (31-a vieta) ir Latviją (41-a vieta). Nuo 2012 m. JT skelbiamas indeksas vertina per 150 šalių pagal tai, kiek laimingi jaučiasi jų gyventojai. Sąrašas sudaromas remiantis įvairiais veiksniais: vienam gyventojui tenkančia BVP dalimi, duomenimis apie gyventojų sveikatą ir medicinos prieinamumą, socialines pašalpas, pilietines laisves ir korupcijos paplitimą.

„Verta paminėti, kad Lietuva nuosekliai kilo nuo 71-os vietos 2013 m. iki 20-os vietos šiais metais. Taip pat ir pats, dirbdamas emocinės gerovės srityje, jaučiu didžiulį postūmį. Kasmet apie 10 proc. mažėja smurto artimoje aplinkoje, savižudybių per dešimtmetį sumažėjo nuo 1000 iki 500 per metus. Kita vertus, vis tiek esame pirmi Europoje pagal jų skaičių. Taigi, mūsų pažanga dar nepriartėjo prie linijos, kai galėtume sakyti, kad esame tikrai laimingi.

Vis dėlto esame pelnytai patekę į laimingiausių šalių dvidešimtuką. Nors dažnai girdime, kad lietuviai yra niūrūs bei nelaimingi, ir šis tyrimas tarsi prieštarauja neseniai darytoms apklausoms, pagal kurias 8 iš 10 gyventojų mano, kad gyvenimas Lietuvoje prastėja, laimė susideda iš daug aspektų. Kai kuriuose mums reikia pasitempti, kituose atrodome visai gerai“, – svarstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius