Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kineziterapeuto patarimai: kaip tinkamai „dozuoti“ sportą?

Jei vaikas augs sportuodamas, lavės jo raumenų ir kaulo sistemos, stiprės bei taps elastingesni sausgyslės ir raiščiai, stiprės širdis, nervų sistema. Užsiimdamas tam tikru sportu, vaikas bus linksmai ir turiningai užimtas, lavės jo bendravimo įgūdžiai, koordinacija. Tačiau kaip apsispręsti, ką ir kiek kartų per savaitę vaikui pasiūlyti sportuoti?
Vaikas sportuoja
Vaikas sportuoja / 123rf.com nuotr.

Sveikatingumo ir sporto laidoje „Sportuok su Vlada.lt“ „Ortopedijos technikos“ kineziterapeutas Vainius Petrauskas siūlo užsiėmimus, tinkančius visiems – sveikiems ar traumas patyrusiems suaugusiems bei vaikams.

„Jei turite sveikatos problemų, geriausia yra sportuoti prižiūrint profesionaliam treneriui ar kineziterapeutui. Nesvarbu, kas tai būtų – treniruotės su TRX diržais, pilatesas, joga ar dziudo“, – pasakojo V.Petrauskas.

Jei esate sveikas žmogus, nesiskundžiate jokiais skausmais, galite rinktis iš gausybės kitų sporto šakų ir užsiėmimų, tačiau specialisto priežiūra vis tiek būtų naudinga.

„Pagrindinė taisyklė – tai, ką jūs atliekate, neturi jums sukelti diskomforto ar skausmo“, – pažymėjo kineziterapeutas. Specialistas sveikiems žmonėms rekomenduoja treniruoklių salę, plaukimą, pilatesą, jogą, TRX diržus.

Kineziterapeutas rekomenduoja rinktis sportą, atsižvelgiant į pomėgius. „Jei vaikui patinka daug bėgioti ir jis yra energingas, atitinkamai reikėtų parinkti sporto šaką, reikalaujančią daug ištvermės ir judesio. Tai galėtų būti dziudo, karatė, imtynės. Svarbiausia, kad vaikui sportas teiktų džiaugsmą, – pabrėžė V.Petrauskas. – Jei vaikas yra pasyvesnis ir jam patinka lėtesnis gyvenimo būdas, jis turėtų rinktis švelnesnį sportą – jogą, plaukiojimą, pilateso užsiėmimus su tėvais.

VIDEO: Kineziterapeuto patarimai: kaip sportuoti, jeigu esate patyrę traumą?

„Tėvai klausia – koks sportas labiausiai tiktų netaisyklingos laikysenos profilaktikai? Plaukimas – puiki priemonė sustiprinti raumenims, atkurti balansą, – pasakoja vaikų ortopedas traumatologas Gintaras Kušleika. – Tačiau plaukimo užsiėmimai turėtų vykti su trenerio priežiūra, o ne pagal įprastą „pasitaškymo – pašokinėjimo“ scenarijų. Lygiai taip pat ir su kitomis sporto šakomis – gimnastika, šokiais. Turi būti dirbama su visomis raumenų grupėmis, kad nesivystytų dar didesnė asimetrija.“

Vaikams tinka bet koks aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas: važiavimas dviračiu, riedučiais, ėjimas pasivaikščioti. Bet kokia veikla gryname ore teigiamai veikia visą organizmą, pakelia nuotaiką. Dar geriau, jeigu visame tame dalyvauja ir tėvai. Augančiam vaikui nerekomenduojamas sunkumų kilnojimas.

Nepriklausomai nuo pasirinktos sporto šakos, labai svarbu neleisti vaikui pervargti. Jei kasdien sportuodamas vaikas savaitės pabaigoje grįžta išsekęs, vadinasi, jis sportuoja per daug. Sumažinkite krūvį iki 2–3 kartų per savaitę.

Per didelis krūvis vaikams gali baigtis traumomis: lūžiais, raiščių patempimais ar plyšimais. Tokiu atveju gali prireikti ilgos ir sudėtingos reabilitacijos.

Atminkite, kad augančiam vaikui sportą dozuoti reikia su saiku. Pasportavus būtinas ir adekvatus poilsis.

VIDEO: „Sportuok su Vlada.lt“: nepavykę kadrai ir sporto patarimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius