Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl „nulūžtate“ ant sofos, bet sunkiai įmingate miegamojo lovoje?

Daug kas galėtų prisiminti atvejus, kai tiesiog „atsijungia“ gulėdami ar net sėdėdami ant sofos prieš televizorių, tačiau persikėlus į miegamąjį – akys stačios. Arba tiesiog užmigti miegamojo lovoje – kur kas sunkiau nei drybsant ant sofos. Kodėl?
Miegas
Miegas / Shutterstock nuotr.

Viena iš priežasčių, rašo CNN, kodėl „nulūžtate“ ant sofos – stiprus biologinis potraukis miegui. Kuo ilgiau buvote nemiegoję, kuo ilgesnė ir sunkesnė buvo diena, tuo šis potraukis didesnis.

Kitas veiksnys yra jūsų kūno laikrodis arba cirkadinis ritmas. Jis nurodo, kad dieną reikia budėti, o naktį – miegoti.

Aišku, be minėtų priežasčių, įtakos tam, kaip užmigsite, turi ir jūsų aplinka. Gali būti, kad ką tik pavalgėte, jūsų patogi sofa yra šiltame kambaryje, kur apšvietimas neryškus, o fone galbūt veikia televizoriaus programa. Daugeliui žmonių tokia aplinka puikiai tinka užmigti.

Taigi dienos pabaigoje miego spaudimas jau yra stiprus, jūsų cirkadinis ritmas jau signalizuoja, kad laikas miegoti, o minėtą aplinka yra jauki ir patogi.

Kas nutinka po miego ant sofos?

Jei prieš eidami miegoti iš tiesų nusnaudėte ant sofos, jūsų vidinis spaudimas miegoti greičiausiai jau bus daug mažesnis nei prieš šį snūstelėjimą. Taigi užuot mėgindami užmigto po, sakykime, 16 aktyvių valandų, dabar jau mėginate užmigti vos pabudę. Štai dėl to užmigti lovoje būna daug sunkiau.

Shutterstock nuotr./Miegas
Shutterstock nuotr./Miegas

Jei užmigote ant sofos vos penkioms minutėms, gali būti, kad pakartoti tai lovoje nebus taip sunku. Mažai tikėtina, kad toks trumpas migtelėjimas padarys labai didelę įtaką jūsų miego poreikiui, tačiau jei snaudėte kokią valandą, persikėlus į lovą, panirti į miegą gali būti sudėtinga.

Jūsų miego ciklai taip pat gali veikti prieš jus.

Jūsų miego ciklai taip pat gali veikti prieš jus. Dauguma miego ciklų trunka apie 90 minučių. Jie prasideda lengvu miegu, pereina į gilų ir vėl baigiasi lengvu. Jei pabusite gilaus miego metu, tikriausiai jausitės apsnūdę ir gali būti, kad atsigulus į lovą bus lengva vėl užmigti. Tačiau jei pabusite lengvo miego metu, vėl pasinerti į sapnus gali būti kur kas sunkiau.

Veikla, kurią atliksite atsikėlę nuo sofos, taip pat gali padidinti jūsų budrumą ir apsunkinti įmigimą, pavyzdžiui, šviesos įjungimas, dantų valymas.

Kodėl negaliu užmigti savo lovoje?

Yra ne viena priežastis, kodėl žmonėms, net ir nepasnaudus prie televizoriaus, savo lovoje užmigti yra sunkiau. Daugelis žmonių patiria nerimą dėl paties užmigimo – ar greit įmigs, ar pakankamai išsimiegos, nes anksti keltis ir pan.

Tokiais atvejais atsigulimas į lovą gali būti susijęs su streso ir baimės jausmais, dėl kurių dar sunkiau užmigti. Gali būti lengviau užmigti ant sofos, kur patiriama mažiau streso, nes susikoncentruojate į televizorių ar telefoną.

Gera miego higiena arba sveiki miego įpročiai apima reguliarią dienotvarkę prieš miegą – tamsų ir jaukų kambarį, kuriame miegate, ir nesinaudojimą mobiliuoju telefonu lovoje. Daugelio žmonių, kurie nesilaiko geros miego higienos, elgesys prieš miegą būna ydingas ir nesuderinamas su kokybišku miegu.

Kaip lengviau užmigti lovoje?

Pirmiausia pasirūpinkite, kad jūsų kambaryje būtų tamsu, tylu ir patogu. Žiemą tai gali reikšti ir tai, kad kokių 20 minučių prieš miegą reikėtų pasišildyti kambarį, o vasarą – pasivėdinti.

Jei lengvai užsnaudžiate prie televizoriaus ekrano, mėgindami užmigti miegamajame galite leisti baltąjį triukšmą. Kai kurie duomenys rodo, kad tai gali padėti lengviau užmigti, nes maskuoja kitus trikdančius garsus.

Jūsų elgesys prieš miegą turi didelės įtakos tam, kaip lengva užmigsite. Padėti gali tai, kad kiekvieną vakarą prieš miegą laikysitės tos pačios tvarkos.

Jei lengvai užsnaudžiate prie televizoriaus ekrano, mėgindami užmigti miegamajame galite leisti baltąjį triukšmą.

Be to, nors ir sunku, pasistenkite nežiūrėti į telefoną, kai esate lovoje. Naršymas telefone prieš miegą gali apsunkinti užmigimo procesą – tiek dėl mėlynosios šviesos poveikio, tiek dėl galimo stresą keliančio ar įspėjančio turinio.

Trumpai tariant, geriausias būdas lengviau užmigti lovoje – visų pirma, vengti užmigti ant sofos. Taip užtikrinsite, kad visas per dieną susikaupęs miego poreikis bus nukreiptas į gilų miegą lovoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius