Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias klaidas darome maudydamiesi duše: tai gali paveikti ne tik miegą

Dažniausiai po sunkios darbo dienos maudynės duše gali padėti atsipalaiduoti. Ekspertai sako, kad, jeigu tai darote tinkamai, ne tik greičiau nurimsite, bet ir užmigsite. Tačiau tam tikri netaisyklingi įpročiai duše gali kaip reikiant pakišti koją, pavyzdžiui, sutrikdyti miego ritmą.
Kontrastinis dušas
Kontrastinis dušas / „Fotolia“ nuotr.

Ką turėtume žinoti? Kaip rašoma bestlifeonline.com, šių įpročių turėtume kaipmat atsikratyti.

Venkite karšto ar šalto dušo prieš miegą

Jeigu jums patinka labai karštas arba labai šaltas vanduo, galbūt įvertinsite šį įprotį iš naujo. Kaip teigia Johnso Hopkinso miego ir sveikatingumo centro neurologė Rachel Salas, labai karštas ar labai šaltas vanduo ruošiantis miegoti gali sukelti būtent su miegu susijusių problemų.

Ji priduria, kad dėl labai karšto ar šalto vandens temperatūros gali būti sunkiau užmigti, todėl pataria nerizikuoti ir verčiau rinktis vidutinę vandens temperatūrą, kuri nesukels jūsų kūnui šoko.

Šiltas dušas – puikus pasirinkimas prieš miegą

Pasirodo, šiltas dušas turės idealų efektą, norintiems miegoti geriau. Kaip Washington Post teigė miego medicinos vadovė Šiaurės Vakarų universitete Phyllis Zee, šiltas dušas, likus valandai ar dviem iki miego, gali būti labai naudingas.

Ji aiškina, kad šiltas dušas sušildys galvą, rankas ir pėdas ir tokiu būdu kūno šiluma, judėdama į galūnes, padeda pačiam kūnui atvėsti. Kadangi kūnas natūraliai atvėsta artėjant miegui, tai padeda greičiau užmigti.

Miego specialistė Whitney Roban sako, jog mūsų cirkadiniai ritmai yra veikiami temperatūros ir šviesos. „Kūno temperatūra turi sumažėti, kad padidėtų melatonino (miego hormono) kiekis, tad kai išeinate iš šilto dušo, jūsų kūno temperatūra krinta, o melatonino kiekis auga. O tai padeda jums užmigti“, – sako W.Roban.

Rytinis dušas nėra pranašesnis už vakarinį

Ilgai buvo diskutuojama, kas geriau – rytinis ar vakarinis dušas, tačiau ekspertai sako, jog nėra didelio skirtumo. Jeigu vakarinis dušas jums padės užmigti, tai rytinis atvirkščiai – padės jums prabusti. O kai kalba pasisuka apie higieną, svarbu ne kada maudotės, bet kaip.

Kaip sako Mona Gohara, Yale'io medicinos mokyklos dermatologijos profesorė, nauda odai priklauso nuo to, ką naudojate duše ir iškart po dušo procedūros. Ir priduria, kad tiek prausdamiesi ryte, tiek vakare, galite pakenkti odai, jeigu naudojate netinkamus produktus.

Vida Press nuotr./Moteris prausiasi duše
Vida Press nuotr./Moteris prausiasi duše

Mėgstate karštą dušą? Nestovėkite jame per ilgai

Daugeliui karštas dušas yra toks malonumas, kad iš jo išeiti yra tikrai sunku – norisi būti kuo ilgiau. Vis dėlto ekspertai įspėja – kuo ilgiau būsime karštame duše, tuo labiau galime pakenkti odai. Dermatologė Ivy Lee sako, kad karštas vanduo dehidratuoja odą, tad pataria praustis ne ilgiau kaip dešimt minučių kambario temperatūros vandeniu.

Tai svarbu žinoti žmonėms, kurie turi vienokių ar kitokių odos ligų, kadangi odos būklė dėl karšto dušo gali nukentėti, priduria dermatologė Shari Marchbein. Ji priduria, kad karštas vanduo pašalina odos riebalus, reikalingus odos sveikatai, ir tokiu būdu ją išsausina. Tokios ligos kaip aknė, egzema, rožinė gali suaktyvėti, jeigu naudositės labai karštu dušu ilgą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius