Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 17 /10:35

Koksaki virusu Turkijoje ir gimtinėje užsikrėtė ir lietuvių vaikai: atšokinėjo nagai

Turkijos viešbučiuose vienas po kito Koksaki virusu užsikrečia vaikai. Tarp jų jau yra ir lietuvių. Pasirodžius 15min straipsniui apie turkų viešbučiuose plintantį virusą, radosi lietuvių, kurie pasakojo taip pat užsikrėtę – tiesa, vieni virusą pasigavo Turkijos kurorte, kiti – Lietuvoje.
Kelionė į Antaliją
Kelionė į Antaliją / Keliautojo Gedimino nuotr.
Temos: 2 Virusas Turkija

Tebėra ligoninėje su kūdikiu

Lietuvė Aušra Šimkūnaitė, komentuodama 15min trečiadienio straipsnį, teigė, kad jų šeimą tikriausiai bus aplankęs pirmasis šio viruso atvejis Lietuvoje: „Grįžome vakar su virusu ir iškart į ligoninę. Susirgo 11 mėnesių vaikas. Greičiausiai, kad sirgs ir vyresnėlis, nes liga pasireiškia per laikotarpį iki 10 dienų“. Moteris su šeima ilsėjosi Sidės mieste, viešbutyje „Sunrise park resort & spa“.

Ji tikino, kad jei būtų žinojusi, kad galima šitaip apsirgti, tikrai geriau būtų patyrusi nuostolį ir niekur neskridusi su šeima. „Taip būtų geriau, nei matyti, kaip kankinasi vaikas“, – prisipažino ji. Anot moters, galbūt ne visuose viešbučiuose, ne visuose miestuose Turkijoje galima apsikrėsti šiuo virusu. Vis dėlto ji teigė, kad pati dabar kitų turistų vietoje neberizikuotų.

15min susisiekus su A.Šimkūnaite, ši pasakojo, kad vis dar tebėra ligoninėje su vaiku. Viskas esą prasidėjo nuo aukštos temperatūros, kuri buvo pasiekusi net 39,5 laipsnių. „Kilo greitai. Visas degė, vėmė porą kartų pavalgęs. Aš iškart skambinau agentūros atstovei Turkijoje, kuri iškvietė gydytoją. Na, tiksliau vairuotoją, kuris nuvežė į kliniką ir atgal“, – lietuvė prisiminė nemalonius įspūdžius kurorte. Ten pamatavę vaikui temperatūrą, patikrinę gerklę ir pamatę išbėrimus, medikai iškart pasakė, kad tai – Koksaki virusas. Jis, anot moters, kaip tik dabar siaučia Turkijoje.

Gydytojas Turkijoje esą rekomendavo ligoninėje likti septynias dienas, tačiau šeimos kitą dieną jau laukė skrydis. „Jis pasakė, kad gerai – būkite čia, stebėsime, ir jeigu temperatūra nukris, išleisime. Vaistų nuo temperatūros jau buvau davusi, todėl ji pakrito, bet būnant ligoninėje kilo vėl. Davė paracetamolio žvakutę ir patepė tepaliuku bėrimus“, – pasakojo ji. Po kelių valandų jie buvo išleisti namo. Tačiau tik parvažiavus iki viešbučio ir išlipus iš automobilio, vaikas vėl apsivėmė. „Sakiau, kad važiuotume atgal, vairuotojas paskambino gydytojui ir jis pasakė, kad tai normalu nuo važiavimo. Man neatrodė, normalu, nes jam buvo temperatūra 39,6 laipsnių. Na, žodžiu, tada paskambinau vėl agentūros atstovei paklausti, kokia situacija, kaip viskas vyksta, jei negalėtume skristi. Ji paskambino gydytojui ir perskambinusi pasakė, kad galime skristi, jei gydytojas leido“, – prisiminė lietuvė. Tuomet jai kilo klausimas, kodėl iš pradžių buvo pasakyta, kad skristi negalima, nes esą gali užsikrėsti kiti. „Atstovė pasakė, kad dar negirdėjo nieko apie šį virusą, esą mūsų atvejis pirmas, o galbūt tai – netgi ne tas virusas, jei gydytojas išleido“, – pasakojo A.Šimkūnaitė.

Vaikas negėrė, nevalgė, tik verkė dėl aukštos temperatūros. „Paskui mums pasiūlė grįžti, bet pasitarėme su vyru, kad lauksime iki ryto skrydžio, nes, jei taip nenorėjo priimti, buvo nemalonu važiuoti atgal“, – sakė lietuvė.

Anot jos, ryte, kai važiavo iki oro uosto, vaikas prabudo ir nuo 7 val. ryto praverkė iki 11.30 val. Vėliau lėktuve trumpam užmigo. „Jėgų jau visiškai neturėjo, prašė valgyti duodi ir verkė, nes gerklytę skauda. Bėrimas pagrinde tada dar buvo ant užpakaliuko ir gerklytės. Parskridome, žinoma, su verkiančiu ir tiesiai į ligoninę. Čia paguldė intensyvios pagalbos skyriuje ir, žinoma, davė lašelines. Vis dar esame čia, nes dar viduriuoja. Valgyti jau pavalgo, nes pūslelės traukiasi ant kūnelio ir automatiškai gerklytėje“, – pasakojo A.Šimkūnaitė.

Užsikrėtė Lietuvoje

Kita skaitytoja – Laura Dervinytė – taip pat pasakojo, kad patyrė, ką reiškia šis virusas. „Gydėmės namuose, jokio gydymo neskyrė – tik vaistų nuo skausmo. Gal todėl ir pradėjo kristi nagai, kad ne viską, ką reikia, darėme“, – svarstė ji. 15min susisiekus su ja, moteris teigė, kad virusą jos vaikas pasigavo Lietuvoje. „Sirgo vaikas, o po trijų dienų susirgau ir aš. Šią ligą sukelia koksaki virusas, arba enterovirusas. Daug informacijos apie ją yra užsienio šaltiniuose (angl. – hand, foot and mouth disease)“, – teigė moteris. Pasak jos, gydymas skiriamas tik simptomams slopinti. „Tai ir gydėmės tik nuo skausmo ir temperatūros. Liga praėjo maždaug per septynias dienas, labai nemalonūs pojūčiai bėrimo metu, sunku miegoti net, ir jokie vaistai nepadėjo“, – apie virusą kalbėjo L.Dervinytė.

Pasibaigus bėrimo laikotarpiui, anot jos, savijauta pagerėjo, bet kurį laiką luposi rankų ir pėdų oda. „Dauguma atvejų tuo ir baigiasi, sunkesniu atveju būna komplikacijų, mūsų atveju – atšoko ne vienas nagas, jautėsi nuovargis. Susirgom birželio pabaigoje, tai tik dabar atsigavom visiškai“, – pasakojo ji.

Pavojingiausia vaikams iki trejų metų

Nuo šios ligos labiausiai nukentėjo Rusijos ir Ukrainos turistai, daugiausia – vaikai. Būtent iš šių šalių pasklido informacija apie pavojų sveikatai Turkijos kurortų viešbučiuose.

Infekcijos simptomai – visiems labai panašūs. Iš pradžių pakyla aukšta temperatūra, galinti siekti net per 40 laipsnių, sutrinka virškinimas, o po kelių dienų prasideda nemalonus bėrimas, dažnai su vandeningomis pūslėmis, ypač išberia pėdas ir rankų delnus. Tačiau pats nemaloniausias simptomas – pūslelinė angina, t. y. bėrimas gerklėje, dėl kurio nieko neįmanoma valgyti.

Paprastai pasveikstama per penkias dienas, tačiau retais atvejais pasitaiko labai sunkios komplikacijos, tokios, kaip širdies pažeidimai, meningitas ir pan. Ši infekcija ypač pavojinga vaikams iki trejų metų, todėl iš viešbučių, kuriuose užkratas paplitęs, kone kasdien mažuosius pacientus į ligoninę išveža greitoji. Teigiama, kad kai kuriuose viešbučiuose vienas po kito suserga visi ten atostogaujantys vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius