Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos viešbučiuose siaučia Koksaki virusas: tik laiko klausimas, kada užsikrės ir lietuviai

Įvairiuose keliautojų forumuose plinta diskusija, ar šiuo metu saugu vykti atostogų į Turkiją. Mat Turkijos viešbučiuose vienas po kito suserga vaikai. Šiuo metu jau patvirtinti 500 susirgimų atvejų, tačiau Turkija epidemijos skelbti neplanuoja.
Paplūdimys Antalijoje, Kemere
Paplūdimys Antalijoje, Kemere / 123rf.com nuotr.

Pirmieji triukšmą sukėlė rusai

Įdomiausia, kad nuo šios ligos labiausiai nukentėjo Rusijos ir Ukrainos turistai, daugiausiai – vaikai. Būtent iš šių šalių pasklido informacija apie pavojų sveikatai Turkijos kurortų viešbučiuose.

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, infekcijos simptomai – visiems labai panašūs. Iš pradžių pakyla aukšta temperatūra, galinti siekti net per 40 laipsnių, sutrinka virškinimas, o po kelių dienų prasideda nemalonus bėrimas, dažnai su vandeningomis pūslėmis, ypač išberia pėdas ir rankų delnus. Tačiau pats nemaloniausias simptomas – pūslelinė angina, t. y. bėrimas gerklėje, dėl kurio nieko neįmanoma valgyti.

Paprastai pasveikstama per penkias dienas, tačiau retais atvejais pasitaiko labai sunkios komplikacijos, tokios, kaip širdies pažeidimai, meningitas ir pan. Ši infekcija ypač pavojinga vaikams iki trejų metų, todėl iš viešbučių, kuriuose užkratas paplitęs, kone kasdien mažuosius pacientus į ligoninę išveža greitoji. Teigiama, kad kai kuriuose viešbučiuose vienas po kito suserga visi ten atostogaujantys vaikai.

Kiek tokių viešbučių ir kuriuose regionuose paplitęs virusas – kol kas nėra jokios oficialios informacijos. Rusijos žiniasklaida teigia, kad Turkijos valdžia neplanuoja skelbti epidemijos, kelionių organizatoriai ir viešbučiai taip pat tyli. Mat paskelbus epidemiją tektų karantinui uždaryti šimtus viešbučių, o žmonėms grąžinti pinigus už kelialapius. Manoma, kad dažniausiai žmonės užsikrečia viešbučių baseine. Žmonės šiam virusui labai imlūs – tereikia labai mažos dozės užkrato, visai menko kontakto su viruso nešiotoju.

Keliautojo Gedimino nuotr./Kelionė į Antaliją
Keliautojo Gedimino nuotr./Kelionė į Antaliją

Oficialiai sergančių lietuvių nėra, bet įtarimai jau pasirodo

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, informacijos apie susirgusius šiuo virusus lietuvius nėra, nors Rusijoje jau užfiksuoti vietiniai viruso atvejai. Nepaisant to, žmonės forumuose aktyviai svarsto ir klausinėja vieni kitų, ar šiuo metu saugu vykti atostogų į Turkiją.

„Grįžome iš Turkijos. Iš mūsų kompanijos niekas nesusirgo, bet girdėjome, kad viešbutyje susirgo trys vaikai. Juos baisiai išbėrė. Pikta, kad apie šį virusą nutylima, nes viešbučiai nori pelno, o jų pelnas – atostogaujantys. Į žmonių sveikatą jiems nusispjauti“, – viename internetiniame forume piktinosi Turkijoje atostogavę žmonės.

Jau pasirodė įrašų, kuriais mamos įtaria, kad jų vaikas taip pat susirgo šiuo virusu: „Šiandien grįžome iš Turkijos. Dvejų metų vaikas ten sukarščiavo, skaudėjo gerklę. Buvome pas vietinį daktarą, išrašė antibiotikų, nes gerklė buvo raudona. Klausė apie bėrimus, Jų buvo, bet „nurašiau“ alergijai, nes labai alergiškas vaikas. Bet grįžusi į Lietuvą pamačiau, jog visos pėdutės išbertos, greičiausiai virusas“, – teigė jauna mama.

Pranešama apie 500 atvejų

Naujausiomis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro žiniomis, iš 500 susirgimų atvejų daugiausiai Koksaki viruso atvejų užregistruota Antalijos regione.

Dauguma susirgusiųjų – rusai, tačiau taip pat su poilsiu Turkijoje susijusių Koksaki viruso infekcijos atvejų užregistruota Ukrainoje, Moldovoje, Tadžikistane, Izraelyje. Pasak Turkijos valdžios atstovų, Koksaki viruso infekcija nėra privalomai registruojama užkrečiamoji liga Turkijoje, tačiau jie paprašė turizmo operatorių gerinti sanitarines sąlygas turistų pamėgtuose kurortuose.

Lietuvoje šiemet nėra registruota nė vieno laboratoriškai patvirtinto Koksaki viruso atvejo, pernai buvo registruoti šeši atvejai, 2015 m. – trys.

Koksaki virusas priklauso enterovirusų grupei ir gali sukelti daugybę simptomų. Apie pusę vaikų, užsikrėtusių šiuo virusu, neturi jokių ligos simptomų. Kitiems staiga atsiranda didelis karščiavimas, galvos ir raumenų skausmai. Kai kuriems vaikams infekcija gali pasireikšti gerklės skausmu ar pykinimu, bėrimu burnoje arba pėdų ir plaštakų srityse. Daugumai vaikų karščiavimas trunka apie 3 dienas.

Dažniausiai enterovirusai plinta fekaliniu-oraliniu būdu, tačiau galimas virusų plitimas ir oro lašeliais per kvėpavimo takus. Inkubacinis laikotarpis trunka 3-10 dienų.

Keliautojo Gedimino nuotr./Kelionė į Antaliją
Keliautojo Gedimino nuotr./Kelionė į Antaliją

Suvaldyti situaciją – misija neįmanoma

Kaip pasakojo ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė, enterovirusai yra paplitę visame pasaulyje. Turbūt nėra nė vienos šalies, kurioje šių susirgimų nebūtų. Virusas ypatingai plinta vasarą ir ankstyvą rudenį, kai yra šilta.

„Kodėl šiuo metu virusas išplito Turkijoje, mes nežinome, tačiau galima pamodeliuoti. Visi enterovirusai labai atsparūs išorinei aplinkai, jie ilgai išgyvena kambario temperatūroje, vandenyje, netgi nežūsta skrandžio sultyse, gerai atlaiko skrandžio virškinimo fermentus. Tarkime, vienas iš viešbučio darbuotojų buvo užkrato nešiotojas ir savo nešvariomis rankomis jį paskleidė aplinkoje. Arba atvyko be simptomų virusu sergantis turistas. Kad žmonės užsikrėstų, reikia labai nedaug šio viruso: vienas rankomis patepliojo, kitas rankomis jį apgyvendino savo organizme. Ir įsijungė nevaldoma grandininė reakcija.

Tokias infekcijas suvaldyti labai sunku. Turizmo agentūroms yra išplatinta informacija, kad pagrindinė profilaktikos priemonė – rankų higiena. Taip pat nerekomenduojama kontaktuoti su sergančiu asmeniu, nerekomenduojama sergančio vaiko leisti į sveikų vaikų kolektyvą, gerti tik fasuotą vandenį, gerai plauti vaisius ir daržoves. Kaip matote, tai bendro pobūdžio profilaktikos priemonės, kurios iš tiesų nelabai veiksnios, bet kitokių priemonių ir nėra“, – teigė pašnekovė.

Nors patys turkai išplatinę pranešimą, kad stiprinama sanitarija kurortinėse zonose, t. y. bandoma kažką daryti, pasak specialistės, tai misija neįmanoma. Turi praeiti tam tikras laikas, kol infekcija nuslops. Juolab kad į kurortus suvažiuoja turistai iš viso margo pasaulio ir jų higienos įgūdžiai skirtingi.

„Savo akimis esu mačiusi,kaip vaikai su sauskelnėmis į baseinus leidžiami. Neįsivaizduoju, kaip galima nuo to viruso apsisaugoti, juolab kad Turkijoje tokios fantastiškos sąlygos jam plisti: šilta, drėgna, žmonių daug, kontaktas labai artimas“, – svarstė G.Zagrebnevienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius