Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Koronavirusas Lietuvoje: ar nesikeičia anksčiau skelbtos rekomendacijos ir kaip elgtis pasijutus blogai?

Nustačius pirmąjį koronaviruso (COVID-19) atvejį Lietuvoje medikai ragina nepanikuoti ir vadovautis tomis pačiomis Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos biuro rekomendacijomis.
Instrukcija dėl koronaviruso
Instrukcija dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

15min paaiškina: viskas, ką reikia žinoti apie naująjį koronavirusą

Rekomendacijos – tos pačios

Kaip 15min sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto podiplominių studijų prodekanas, VU profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius, kol kas skelbiamos rekomendacijos galioja tos pačios.

„Jos parengtos prasidedančiai infekcijai, jos galbūt ateityje gali keistis jos bus kitos, bet šiai dienai – tos pačios, – teigė medikas. – Jei jūs nebuvote teritorijose, kurios išvardintos sąraše, jūs turite kreiptis į savo pirminės sveikatos priežiūros įstaigą, geriausia – pasiskambinę iš anksto.“

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Be tyrimų nuo gripo atskirti negalima

Koronaviruso simptomai yra panašūs į gripą – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Sunkesniais atvejais sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pasak mediko, be tyrimų, koronaviruso nuo gripo atskirti negalima.

Kalbėdamas apie pakilusią temperatūrą, medikas teigė, jog iki 38 laipsnių ji laikoma ta, kurią organizmas toleruoja: „Ji gal net naudinga gamintis tam tikroms apsauginėms medžiagoms, bet kai aukštesnė kaip 38 laipsniai, ją rekomenduojama mažinti“, – teigė V.Kasiulevičius.

Kodėl vienais atvejais virusas yra besimptomis, kol kas pasakyti sunku.

„Dar kol kas nežinome, gali priklausyti ir nuo jo formos, ir nuo imuniteto, nuo ligos stadijos“, – komentavo medikas.

Kaip 15min yra sakęs Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Infekcinių ligų centro (ILC) Priėmimo skyriaus vedėjas Linas Svetikas, išsigandę, kad gali būti užsikrėtę naujuoju koronavirusu, daugelis žmonių kreipiasi į medikus. Kai kurie jų nejaučia jokių simptomų, kiti – tik sloguoja, tačiau vyksta į ligoninių priimamuosius. Dėl tokių atvejų gali būti pavėluota sureaguoti į tą pacientą, kuriam pagalba išties bus būtina.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Kaip elgtis grįžus iš šalių, kur užfiksuotas koronaviruso židinys?

Atsižvelgdama į tarptautinių ekspertų išvadas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveiktos centras (NVSC) rekomenduoja žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos, Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ir Singapūro, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą (vykdyti saviizoliaciją).

Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi Kinijoje, Šiaurės Italijoje, Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į NVSC, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą ir vykdys stebėjimą 14 d.

Norint pateikti informaciją apie save, reikia kreiptis į NVSC šiais būdais: tel. nr. 85 212 4098, el. paštu info@nvsc.lt arba NVSC interneto svetainėje adresu: http://nvsc.lrv.lt/covid-19 (http://nvsc.lrv.lt/korona-eng) užpildyti pateiktą formą.

Jei kyla klausimų, gyventojai gali kreiptis karštosios linijos telefonu, 8 618 79984 (visą parą konsultuoja NVSC specialistai).

Ką reiškia saviizoliacija? Jūs privalote:

  • nepalikti izoliavimosi vietos 14 d. nuo paskutinės rizikos užsikrėsti dienos (paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos);
  • nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose ir kt.;
  • visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose;
  • kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius (atsiradus kosuliui, dusuliui, apsunkintam kvėpavimui);
  • jei įmanoma, maistu ir kitais būtinaisiais poreikiais pasirūpina šeimos nariai ar draugai, kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės. Jei nėra tokios galimybės, rekomenduojama maistą užsakyti į namus.

Tačiau jei simptomai pasireiškė keliaujant po minėtas šalis ar per dvi savaites po kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Ragina nepirkti neaiškių vaistų

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad specifinio gydymo nuo COVID-19 ligos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas. Europos vaistų agentūra (EMA) bendradarbiauja su PSO ieškant veiksmingų antivirusinių vaistų ir jų derinių.

Vaistų nuo koronaviruso kol kas nėra, tad gyventojai raginami būti atsargiems ir nepakliūti į sukčių, siūlančių tokius vaistus, pinkles.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba taip pat įspėja, kad virtualioje erdvėje jau atsirado siūlymų įsigyti vaistų bei maisto papildų koronaviruso (COVID-19) sukeltai infekcijai gydyti bei jos profilaktikai.

„Informuojame, kad šiuo metu pasaulyje nėra vaistinių preparatų, kurie galėtų būti vartojami COVID-19 infekcijos profilaktikai ar gydymui. Todėl raginame būti atidžiais, nepirkti neaiškios kilmės produktų ir neužsiimti savigyda, o pasitikėti gydytojais“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius