Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krūties vėžys: kokie simptomai įspėja apie klastingą ligą?

Krūties vėžys yra dažniausias onkologinis susirgimas tarp moterų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, o mūsų šalyje kasmet šia liga suserga apie 1500 moterų.
Moteris.
Moteris. / Fotolia nuotr.

Kaip teigia Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas Alvydas Česas, krūties vėžys yra vyresnio amžiaus moterų liga, kurios sergamumo pikas pasiekiamas apie 60-tus gyvenimo metus, tačiau pastebima, kad šiandien vis daugiau moterų suserga ir jaunesniame amžiuje.

„Didelę įtaką sergamumo augimui turi daugelis neigiamų veiksnių: nutukimas, rūkymas, alkoholio vartojimas, kontraceptikų ir pakaitinės hormonų terapijos vartojimas ilgesnį laiką, paveldimumas, negimdymas, krūties vėžio sirgimo istorija, abortai, ankstyvas brendimas ir vėlyva menopauzė (nuo 55 metų), jau diagnozuoti kiti onkologiniai susirgimai ir pan.“, – sako A.Česas.

Simptomai, kurie įspėja apie ligą

Medikai tikina, kad visus onkologinius susirgimus yra labai svarbu diagnozuoti kaip galima anksčiau, ne išimtis ir krūties vėžys. Gydymo rezultatai ir navikų išgyvenamumas esant pirmai ir trečiai ligos stadijai skiriasi ne dešimtimis procentų, o kartais. Tad svarbu perspėti kuo daugiau moterų dėl galimos krūties vėžio ligos, būtina kaskart vis plačiau taikyti prevencinės programos sklaidą ir kviesti moteris nuo 50-ties metų profilaktiškai pasitikrinti.

„Krūties vėžys dažniausiai pasireiškia sukietėjimu krūtyje, kuris neišnyksta ir nepriklauso nuo mėnesinių ciklo. Tai ankstyvo vėžio simptomai, tačiau vis dar dažnai navikai registruojami jau užleisti, kai atsiranda guzelis pažastyje – viršraktikaulių srityse, kaulų skausmai, dusulys, kai būna jau plaučių metastazės ir kiti simptomai, kurie nėra tiesiogiai būdingi krūties vėžiui“, – ligos simptomus vardija onkologas chemoterapeutas A.Česas.

Ligos eiga priklauso ir nuo gydančios komandos

Krūties vėžys yra labai klastinga onkologinė liga, kad ir kaip gerai ji būtų gydoma, apie 30 proc. pacienčių liga gali atsinaujinti. Žinoma, tai priklauso ir nuo to, kokioje stadijoje navikas buvo diagnozuotas, tačiau net ir tada, kai navikas atsinaujina, onkologai chemoterapeutai gali padėti gyventi kokybiškai, saugiai ir ilgai.

„Daug kas priklauso ir nuo to, kiek onkologines ligas gydanti gydytojų komanda glaudžiai tarpusavyje bendradarbiauja ir sklandžiai dirba, – sako A.Česas. – KUL šiuo metu pradėjo veikti naujausios kartos skaitmeninis mamografas su tomosintezės programa, ypač mažų navikų skaitmeninės biopsijos sistema, kuri leidžia patikslinti ypač mažus darinius krūtyje, tačiau visada labai svarbi visa komanda, pradedant diagnostika, baigiant specialistais patologais, krūtų chirurgais, plastikos ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojais, onkologais chemoterapeutais, onkologais radioterapeutais, vėžio genetikais, krūtų slaugytojais ir kitais specialistais“.

Klaipėdoje lankysis geriausi krūties vėžio specialistai iš Europos

Jau trečius metus KUL kartu su Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija Klaipėdoje organizuoja tarptautinę konferenciją apie krūties vėžį. Pagrindiniai konferencijos uždaviniai – tausojantis krūties vėžio gydymas, saugus ir greitas sergančiųjų grįžimas į kasdienį gyvenimą.

Rugsėjo 15 d. konferencijoje savo pranešimus skaitys geriausi šių dienų krūties vėžio specialistai iš Europos: prof. Michael Gnant (Austrija), prof. Javier Cortes (Ispanija), prof. Ulla Drake (Suomija) ir žinomiausi Lietuvos krūties vėžio gydymo ekspertai. Konferencijoje pirmą kartą į programą bus įtraukta krūties ligomis sergančių pacientų slauga, jų priežiūra, reabilitacija. Trijose paralelinėse sesijose bus nagrinėjami krūtų chirurgijos, krūtų rekonstrukcijos ir plastikos, pacientų slaugos ir reabilitacijos bei krūties vėžio naujausio medikamentinio gydymo klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius