Kuo susijęs pavasaris ir miego kokybė?

Įpusėjęs pavasaris lemia geresnę kai kurių žmonių miego kokybę, aiškiau jaučiami dienos ciklai. Tačiau, pasak VUL Santaros klinikų gydytojos neurologės dr. Dalios Matačiūnienės, yra faktorių, galinčių ne tik pagerinti, bet ir bloginti miego kokybę.
Moteris lovoje.
Moteris lovoje. / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Miegas

„Iš tų pagerinančių faktorių, sakyčiau, – daug aiškiau jaučiame, kada yra rytas, kada yra diena, o kada – naktis. Dabar saulės gauname daug daugiau ir mūsų smegenyse esantis paros ritmą reguliuojantis centras geriau supranta ir aiškesnė yra melatonino gamyba. Jis vakare „pasako“, kada mums reikia eiti miegoti. Kitas dalykas – mes dažniau būname lauke, daugiau fiziškai išvargstame, tai irgi pagerina miegą“, – miegą gerinančius faktorius vardija D.Matačiūnienė.

Gydytojos teigimu, ne visiems žmonėms pavasarį miego kokybė pagerėja.

„Iš [faktorių – LRT.lt], kurie nelabai pagerina, yra po žiemos susikaupęs nuovargis, emocinis išsekimas, paūmėjusi pavasarinė depresija. Šie dalykai neprisideda prie geresnio miego“, – pastebi D.Matačiūnienė.

Norėdami pagerinti miego kokybę, pasak gydytojos, turėtumėte laikytis režimo ir panašiu laiku eiti miegoti bei keltis. Taip pat turėtume stengtis, kad miegamajame nebūtų trikdančių įrenginių – televizoriaus, kompiuterio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius