Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuokštais slinkusių plaukų problemą įveikė tik radę tikrąją priežastį

Važinėjimai į privačias klinikas ir brangios plaukų stiprinimo procedūros Justei nepadėjo. Paauglystėje prasidėjusį gąsdinantį plaukų slinkimą kėdainiškei pavyko įveikti tik nustačius tikrąją priežastį, dėl kurios gyvybę praranda ir lūžinėja ne tik plaukai, bet ir nagai.
Plaukais susirūpinusi mergina
Moteriai slenka plaukai / 123RF.com nuotr.

„Plaukai nenormaliai slinko, tiesiog kiekvieną dieną kuokštais, išplonėjo ir net nustojo augti. Labai skilinėjo galai. Nors ir pakirpdavom kas dvejus mėnesius, plaukai neatsigaudavo, buvo tarsi negyvi, praradę žvilgesį, kaip ir lūžinėjantys nagai“, – 15min pasakojo Justė.

Vida Press nuotr./Manikiūras
Vida Press nuotr./Manikiūras

Pusmetį važinėjo į procedūras, bet ilgalaikio poveikio nebuvo

Problema prasidėjo, kai jai buvo 13-14 metų. Dėl dukters sveikatos susirūpinę tėvai nuvedė į polikliniką ištirti, tačiau profilaktiniai kraujo tyrimai nerodė nieko blogo.

„Nebegalėjom nieko nedaryti, nes plaukai nesiliovė slinkti, tad važiavome į privačią kliniką Kaune. Detalių nebeatmenu, tik kad kiekvienas vizitas kainuodavo labai daug pinigų. Įvairioms plaukų stiprinimo procedūroms buvo naudojamos visokios ampulės, tepalai. Gal pusę metų važinėjome gydytis. Ir nors išėjusi iš klinikos tikrai atrodydavau geriau, plaukai tarsi atgydavo, žvilgėdavo, tačiau teigiamas poveikis buvo trumpalaikis“, – prisiminė Justė.

Fotolia nuotr./Plaukų šepetys.
Fotolia nuotr./Plaukų šepetys.

Dabartiniu jos žvilgsniu, pačios procedūros tikrai neblogos, tačiau taikytos neišsiaiškinus tikrosios plaukų slinkimo priežasties, todėl neveiksmingos.

Nustatė seleno stygių

„Profilaktiniai kraujo tyrimai ir toliau rodė, kad pagrindiniai parametrai – normoje, tačiau plaukų slinkimas – kad akivaizdžiai kažkas negerai. Kaip tik tuomet tėvai sužinojo, kad į Kėdainius iš Kauno atvyksta specialistai, kurie iš plauko gabaliuko atlikę tyrimus pasako, kokių medžiagų organizmui trūksta. Irgi užsifiksavo, kad labai daug kainavo, o po poros savaičių atėjo rezultatai, kad viskas neblogai, bet seleno – žiauriai žiauriai mažai“, – dalijosi Justė.

Pradėjusi vartoti seleno papildus ji susirūpino ir mityba, ypač stengėsi kuo mažiau valgyti saldžiai. Pasirodo, jeigu vartoji labai daug saldumynų, jie stabdo seleno įsisavinimą. Bent jau taip Justei buvo pasakyta.

123rf.com nuotr./Selenas
123rf.com nuotr./Selenas

Stengiasi susilaikyti nuo saldumynų

Apie tai, kad seleno kiekį organizme galima nustatyti prieinamu kraujo tyrimu, ji nežinojo nei tuo metu, nei dabar: „Įprastai kartą per metus pasidarau profilaktinius kraujo tyrimus, tačiau išsitirti seleno kiekį organizme neteko“.

Svarstydama, kodėl paauglystėje visiškai išseko seleno atsargos organizme, Justė linkusi manyti, kad priežastis – nevisavertė mityba, buvusi įprasta tuomet, ir besaikis saldumynų vartojimas.

Pastaraisiais metais ji stengiasi gyventi sveikai, kartas nuo karto pavartoja seleno papildų. Iš šalies žvelgiant į pusilgius, žvilgančius Justės plaukus, niekaip nepagalvotum, kad jų slinkimas kadaise buvo didžiulė problema.

123RF.com nuotr./Mergina ilgais banguotais plaukais
123RF.com nuotr./Mergina ilgais banguotais plaukais

Galingas antioksidantas lėtina senėjimo procesus

Galingu antioksidantu vadinamas selenas dalyvauja baltymų ir hormonų apykaitoje, lėtina senėjimo procesus, kartu su kitais mikroelementais mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, dalyvauja leukocitų gamyboje, šalina toksinus, dalyvauja baltymų sintezėje, svarbus vyrų vaisingumui, regėjimui bei vėžio prevencijai.

Trūkstant seleno padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiniais susirgimais, ateroskleroze, artritu, pažeidžiamas regėjimas, prastėja nagų bei plaukų būklė. Tačiau tiek jo stygius, tiek perteklius – negerai.

Kada reikėtų išsitirti seleno kiekį organizme ir kaip jo neperdozuoti vartojant papildus „kad plaukai, nagai gražiai atrodytų“, kaip žmonės patarinėja vieni kitiems, klausėme UAB „Diagnostikos laboratorija“ (Antėja laboratorija) laboratorinės medicinos konsultantės, laboratorinės medicinos gydytojos Eglės Marciuškienės.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Eglė Marciuškienė
Nuotr. iš asmeninio albumo/Eglė Marciuškienė

Lietuvos dirvožemyje trūksta seleno

„Labai įdomu, kad seleno mes gauname per augalus ir gyvūnus iš dirvožemio su daržovėmis ir mėsa. Jeigu žemėje jo trūksta, mes jo negauname pakankamai, tad galime stokoti. Daug kas šneka, ar iš tiesų tai yra problema, kad Lietuvoje dirvožemyje seleno trūksta. Tačiau mūsų gyvulių augintojai tyrinėja seleno trūkumą ir šiandien dažname ūkyje gyvulius šeria pašarais su selenu, todėl ne vegetarai, o mėsėdžiai nemažai seleno gauna būtent su mėsa“, – atkreipė dėmesį gydytoja.

Laboratorijos, kurioje 15min pašnekovė konsultuoja pacientus, atliekamų seleno tyrimų duomenys rodo, kad iš visų besitiriančiųjų seleno trūkumas nustatomas tik 2 proc., o perteklius apie 10 proc.

Organizatorių nuotr./Kraujo tyrimas
Organizatorių nuotr./Kraujo tyrimas

„Tai rodo, kad žmonės seleno papildus naudoja ne visada žinodami savo seleno kiekį organizme, galbūt, tiesiog paskaitę, kad plaukams, nagams reikia seleno. Tačiau tai nuspręsti be tyrimų – sudėtinga, nes trūkstant seleno kenčia plaukai, nagai, oda, o jei per daug – irgi kenčia plaukai, nagai, oda. Selenas yra priešvėžinis, tačiau jo perteklius gali sukelti navikus, ypač prostatos vyrams. Su selenu reikia elgtis ypač atsakingai, nes jo vadinamasis terapinis langas tarp naudos ir žalos – labai mažas“, – pabrėžė gydytoja.

Svarbus kovojant su infekcijomis, ypač kai „atakuoja“ koronavirusas

Pasak gyd. E. Marciuškienės, selenas labai svarbus kovojant su infekcinėmis ligomis, ypač šiais laikais, kai mus „atakuoja“ koronavirusas.

„Pas mus nėra apstu produktų, kuriuose daug seleno, tačiau ypač vegetarai, mėgstantys braziliškus riešutus gali jo perdozuoti, nes viename braziliškame riešute gali būti visa paros dozė seleno. Jei žmogus mėgsta braziliškus riešutus ir jų suvalgo daug ir dar vartoja papildus, gali perdozuoti“, – įspėjo gydytoja.

Viršijus rekomenduojamą seleno kiekį, gali pasireikšti nuovargis, silpnumas, plaukų slinkimas, nagų lūžinėjimas, neurologiniai sutrikimai, dermatitas. Padidėjęs seleno kiekis kenkia ir kepenims.

123RF.com nuotr./Nuovargis
123RF.com nuotr./Nuovargis

Trūkstant seleno padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiniais susirgimais, ateroskleroze, artritu, prastėja regėjimas, nagų bei plaukų būklė. Dėl šių priežasčių o taip pat – lėtinio nuovargio, pacientams rekomenduojama sekti seleno kiekį organizme ir jeigu trūksta – papildyti seleno atsargas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius