-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurioziškas skundas: gydytojas atsisakė apžiūrėti detalę prarijusią mergaitę, tik aprėkė ir tėškė – skųskitės, jei norite

Varėniškė Rima, jos metukų dukrytei prarijus žaislo detalę, išsigandusi pati su kūdikiu ant rankų nulėkė į ligoninę, tačiau tam, kad būtų nuraminta ir gautų mandagų paaiškinimą, ligoninė buvo priversta kviesti greitąją pagalbą ir vežti vaiką į Vilnių. Ne todėl, kad Varėnoje nėra kam tokios pagalbos suteikti, juolab kad situacija nebuvo komplikuota. Tiesiog budintis chirurgas, motinos žodžiais, užuot apžiūrėjęs mergytę, jas tik aprėkė – esą dar ne tiek „prisiris“.
Vaikas
Vaikas / 123RF.com nuotr.

Po neįvykusios apžiūros ligoninė iškvietė greitąją pagalbą

15min skaitytoja Rima pasakojo, kad jos vos kiek daugiau nei metų amžiaus dukrytė žaisdama nurijo smulkią žaislo detalę. Bijodama dėl dukros sveikatos, moteris pati, nešina vaiku, atvyko į ligoninės priėmimo skyrių, mat gyvena netoliese. Čia moteris tikėjosi, kad vaikas bus apžiūrėtas, o ji pati sužinos, ar ši situacija pavojinga ir ką toliau daryti.

Budinti slaugytoja paskambino budinčiai vaikų gydytojai, o ši, sužinojusi, kas nutiko, liepė kviesti chirurgą, kuris turėtų apžiūrėti vaiką. Tačiau atėjęs gydytojas, pašnekovė teigimu, iš karto pradėjo bendrauti pakeltu tonu, rėkdamas.

„Mane šokiravo dukrą turėjusio apžiūrėti gydytojo elgesys. Visų pirma, jis net nesiteikė apžiūrėti mergaitės. Nebuvo atlikti jokie tyrimai. Tik atėjęs pasakė rėkiančiu balsu: „Iškakos.“ Gydytojui parodžius atsineštą detalę, jis taip pat pasakė, kad dar ne tiek „prisiris“. Mergaitė sėdėjo išsigandusi gydytojo rėkimo.

Asmeninio archyvo nuotr./Kūdikio praryta žaislo detalė
Asmeninio archyvo nuotr./Kūdikio praryta žaislo detalė

Nekaltai buvo aprėkta ir budinti seselė. Ji tuo metu pildė mano ir mergaitės duomenis. Gydytojas ant seselės užrėkė: „Ką jūs čia pildote?“ Bet seselė paklausė, ko jis šaukia ant jos, ir pasakė gydytojui, kad apžiūrėtų mergytę, nes vėl bus skundų. O jis tiesiog pasakė: „Tegu rašo.“ Ir išėjo.

Gydytojui išėjus, seselė iškvietė tą vakarą budėjusią vaikų gydytoją, kuri išrašė siuntimą į Santaros klinikas. Seselė išvietė GMP ir mus išvežė į Vilnių“, – rašoma moters parašytame skunde, kuris, pasak jos, atiduotas ir ligoninės administracijai.

Prireikė penkių valandų, kad įsitikintų, jog vaikui niekas negresia

Taigi atvykusi į ligoninę apie septintą vakarą vakaro, maždaug po dviejų valandų Rima su dukrele buvo išvežta į Santaros klinikų Vaikų ligoninę. Mat teko palaukti, kol atsirado laisvas greitosios medicinos pagalbos automobilis. Laimė, jis palaukė, kol vaiką apžiūrės Vilniaus medikai, ir parvežė jas abi namo. Varėnoje jie buvo jau po vidurnakčio.

Vaikų ligoninėje patikrino mergytės kvėpavimą, paklausė plaučius, pamaigė pilvuką, padarė pilvo ertmės rentgeno nuotrauką ir paaiškino, kad per penkias dienas detalė turėtų pasišalinti savaime. Po šios apžiūros mama apsiramino, kad pavojus dukters sveikatai negresia. Taigi atsakymas buvo gautas tas pats – „iškakos“, tačiau prieš tai buvo atlikta viskas, kad medikai įsitikintų, jog situacija nepavojinga, ir viską paaiškino išsamiai ir mandagiai. Deja, kad gautų šį atsakymą, teko daugiau nei penkias valandas praleisti ligoninėse ir kelyje, užuot leidus laiką šeimoje su dar dviem vaikais.

Ligoninės administracija išsigynė gavusi skundą

Moteris nusprendė nenumoti ranka į savo patirtį Varėnos ligoninėje ir surašė skundą, kurį jos vyras nunešė, prieš tai atsiklausęs leidimo, tiesiai į ligoninės direktoriaus pavaduotojos namus. Pastaroji – Rimos mamos kaimynė. Rima tikino, kad pastaroji pažadėjo skundą išnagrinėti.

Tačiau kai 15min paskambino tai pačiai Varėnos ligoninės direktoriaus pavaduotojai Danguolei Miškinienei, ji teigė, kad jokio skundo nemačiusi ir nieko apie tai negirdėjusi. Rima, tai išgirdusi, nusprendė skundą įteikti dar kartą, tik šįkart jį jau nunešti tiesiai į ligoninę. Ji įsitikinusi, kad toks mediko elgesys neturi likti nenubaustas.

Viktorija Savicka / 15min nuotr./Greitoji medicinos pagalba
Viktorija Savicka / 15min nuotr./Greitoji medicinos pagalba

„Aš nemačiau tokio skundo. Gal siuntė paštu, ir mes dar negavome. Kol nemačiau, nieko ir komentuoti negaliu, tai būtų neetiška. Be to, ligoninėje yra patvirtinta skundų nagrinėjimo tvarka. Kai skundą gausime, pagal tą tvarką ir išnagrinėsime. Bus atliekamas tyrimas ir tik tuomet priimamas sprendimas“, – taip į klausimą apie skundą reagavo D.Miškinienė.

Direktoriaus pavaduotojos atkirtis: šiandien medikai atsiduria tarp 20 ugnių

Paklausta, ar gydytojas iki šiol yra gavęs skundų iš pacientų ir ar buvo buvo kada svarstytas jo elgesys, ligoninės atstovė tikino, kad svarstytas nebuvo, bent jau kol ji pati čia dirba. Pasak jos, pagaliau, ar svarbu, kas buvo praeityje. Tačiau vargiai su ja sutiktų Rima: juk jeigu skundai kartojasi, vadinasi, gydytojas blogai atlieka savo pareigas, ir nukentės dar ne vienas pacientas.

„Tačiau mes ir nesame gavę jokių skundų, kad mūsų medikai būtų nedėmesingi ar nemandagūs. Aš manau, kad didžiausia problema, kad medikų darbas dabar taip numenkintas, kad pacientai žino tik viena: „Man priklauso.“ Ir medikas turi per galvą verstis, nes pacientas žino: „Man priklauso.“ O pacientas savo pareigų nežino. Užsirašė į konsultaciją – neateina. Pas gydytoją ateina net nenusiprausęs. Galiu prisakyti milijonus pavyzdžių, bet jie (pacientai – 15min) šito nesupranta.

Taigi medikas atsiduria tarp 20 ugnių. Ir valdžia, ir pacientai, ir milijonai reikalavimų, kuriuos jis turi vykdyti, suspėti padaryti, parašyti... Visiems viskas priklauso, o jam jau niekas nepriklauso. Dabar tik truputį kas nors, ir iš karto kreipiasi į spaudą, televiziją. Man nuolat tuo grasina. Jei televizija jus gydys – prašau. Dabar mes taip ir gyvename, su niekuo nėra jokios kitos šnekos – tik televizija“, – piktinosi D.Miškinienė.

15min žiniomis, skunde minimas chirurgas yra ilgametis šio rajono medikas ir laikomas geru savo srities specialistu. Žinia, tuo pasigirti gali ne visi rajonai – šiandien provincija negali prisivilioti specialistų net siūlydama didžiulius atlyginimus, būstą ir kitas lengvatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius