-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip neprisižaisti namuose gydant kvėpavimo takų ligas?

Susirgus peršalimo ligomis neretai griebiamasi inhaliacijų, o ypač mėgstama tokias procedūras daryti mažiems vaikams, kuriems dar sunku išpūsti nosį ar norisi palengvinti kvėpavimo takų užgulimą. Kaip saugiai atlikti inhaliacijas namuose, ar tam būtini specialūs prietaisai, o gal tinka ir „senovinis“ būdas virš garuojančio puodo, ar galima inhaliacijoms naudoti eterinius aliejus – atsako sveikatos specialistai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Gydytoja Greta Urbonienė / Inhaliacijos
Gydytoja Greta Urbonienė / Inhaliacijos / Asmeninė nuotr./ 15min koliažas

Dauguma žmonių mano, kad inhaliacijos gali palengvinti bet kokio tipo kvėpavimo takų simptomus, tokius kaip kosulys, dusulys, švokštimas ar kvėpavimo pasunkėjimas. Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Lauros Vanagaitės, inhaliacijos yra naudingos ir rekomenduojamos tiek vaikams, tiek suaugusiems, tik prieš pradedant tokias procedūras verta pasikonsultuoti su gydytoju ir išsiaiškinti, kurią kvėpavimo takų dalį reikia gydyti.

„Inhaliuojant į kvėpavimo takus smulkios dulksnos pavidalu įvedami tam skirti vaistai. Žinant ligos simptomatiką yra lengviau pritaikyti inhaliuojamas medžiagas, taip pat yra labai svarbu, kuo tas vaistines medžiagas reikia skiesti, pavyzdžiui, ar inhaliacijoms bus naudojamas paprastas vanduo iš čiaupo, ar fiziologinis tirpalas, ar mineralinis vanduo. Nesant tikriems, kas geriausiai tinka, verta pasikonsultuoti su medikais ar vaistininkais“, – sako L.Vanagaitė.

Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vaistininkė Laura Vanagaitė
Pranešimo žiniasklaidai autorių nuotr./Vaistininkė Laura Vanagaitė

Garuojantis puodas tinka ne visada

Dažnai kvėpavimo takų ligomis besiskundžiantys žmonės į pagalbą pasitelkia inhaliavimą namų sąlygomis – jie tai daro „senoviniu“ būdu, kvėpuodami virš indo su karštu vandeniu. Druskininkų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) šeimos gydytoja Greta Urbonienė sako, kad nors karšto vandens garų inhaliacijos gali būti naudingos, tačiau jos dažnai nėra rekomenduojamos dėl didelės nudegimų rizikos. Ypač tai pavojinga, jei karšto vandens garais inhaliuoja vaikai.

„Vandens garų inhaliacijos gali būti skiriamos, jei dėl ūminės kvėpavimo takų ligos yra paburkę kvėpavimo takai, pavyzdžiui, sergant laringitu. Tai gali būti puiki pagalbinė gydymo priemonė, jei inhaliacijos atliekamos teisingai. Reikia žinoti, kad į tokį vandenį nei lašinti eterinių aliejų, nei pilti arbatžolių arbatų negalima, nes įvairios medžiagos gali dirginti kvėpavimo takus, o vaikams, ypač mažiems, gali sukelti ir ligos paūmėjimą“, – pataria šeimos gydytoja.

Jos teigimu, geriausia inhaliacijoms naudoti specialius inhaliatorius, kuriuose naudojamas kambario temperatūros vanduo ir kurie generuoja vėsius garus. Vertėtų naudoti tokį inhaliatorių, kurio komplekte yra specialios kaukės, pritaikomos pagal dydį vaikui arba suaugusiam – tai leidžia inhaliuoti efektyviau.

G.Urbonienė atkreipia dėmesį, kad jeigu bet kokio tipo inhaliacija kelia diskomfortą, kosulį ar kitus nemalonius pojūčius, ji turi būti nedelsiant nutraukiama.

„Taip pat reikėtų nepamiršti, kad ir sergant galima eiti į lauką, jei ligonio būklė tą leidžia. Jeigu pacientas nekarščiuoja, jaučiasi gerai, kartais pasivaikščiojimas miške gali suveikti geriau nei bet koks kitas vaistas“, – teigia šeimos gydytoja.

Fotolia nuotr./Vaikas inhaliuojasi.
Fotolia nuotr./Vaikas inhaliuojasi.

Svarbu parinkti tinkamus preparatus

Vaistininkė L.Vanagaitė pasakoja, kad gyventojai domisi prietaisais, skirtais inhaliacijoms namuose atlikti, labiausiai dėl jų patogumo – inhaliatoriai gali būti nešiojami arba kompresoriniai stacionarūs, atsižvelgiant į naudotojo poreikius ir aplinkybes, ar jie bus skirti intensyviam naudojimui ar tik retkarčiais.

„Visada rekomenduojame prieš naudojant inhaliatorių įsitikinti, kad žinote, kaip teisingai sudėti visas dalis, kada jas reikia pakeisti ir kaip dažnai tai daryti. Aparatą būtina išvalyti po kiekvieno naudojimo, nes bet koks jame likęs skystis gali tapti palankia terpe daugintis bakterijoms. Taip pat niekada negalima naudoti kito asmens jau naudoto kandiklio ar kaukės, nes šios dalys taip pat gali būti užkrėstos kvėpavimo takų infekcijomis ir ore esančiomis bakterijomis. Naudojant kompresorinius aparatus, į juos negalima pilti eterinių aliejų ir sirupų“, – patarėvaistininkė.

Nusprendus atlikti inhaliacijas savarankiškai namuose, rekomenduojama paskaityti medicininių priemonių aprašymus ar vaistų anotacijas, kad būtų aišku, ar tokias priemones tikrai galima saugiai inhaliuoti ir ar jos yra skirtos tokioms procedūroms atlikti.

„Pasitaiko atvejų, kada tėvai savo negaluojančių vaikų inhaliacijoms parenka vaistus, skirtus ūmioms bronchų ligoms gydyti, nors vaikas skundžiasi tik sloga ir gerklės skausmu. Tokiu atveju iš inhaliacijos ne tik nebus naudos, bet galima sukelti ir daugiau žalos“, – sako L.Vanagaitė.

Ne visada, bet inhaliacijos turi ir šalutinį poveikį: padidėjęs širdies plakimas, nerimas, drebulys, pykinimas, dirginimas gerklėje ar kosulys.

Inhaliacijas reikėtų atlikti po valgio praėjus ne mažiau kaip 1 valandai ir likus bent kelioms valandoms iki miego. Taip pat tokias procedūras rekomenduojama pradėti vos pajutus pirmuosius simptomus, kol virusas dar nėra labai aktyvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius