Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečiami savanoriai ekstremalioms situacijoms

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) – organizacija, kurios apmokyti ir paruošti savanoriai įvykus krizei ar nelaimei suskuba į pagalbą ir padeda specialiosioms tarnyboms ieškoti dingusių žmonių, koordinuoti žmonių srautus, dalinti humanitarinę pagalbą, teikti pirmąją psichologinę ir pirmąją pagalbą, prireikus – geba evakuoti žmones arba įkurti evakuacijos/gyventojų priėmimo punktus, sakoma pranešime žiniasklaidai.
Ekstremali situacija
Ekstremali situacija / Shutterstock nuotr.

LRK Pasirengimo ir Ekstremalių Situacijų (PES) valdymo savanoriai, kurių šiuo metu organizacijoje yra 147 – tie žmonės, kurie aktyvuojami nutikus krizei, nelaimei. Šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius prie PES savanorių būrių kviečia prisijungti naujus narius.

Laukia daug mokymų ir naujų žinių

LRK reagavimo vadovė Vytautė Stankevičienė sako, kad kelias, norint tapti PES savanoriu, nėra trumpas ir lengvas, tačiau pabrėžia, jog ši veikla ypatingai tiks tiems žmonėms, kurie mėgsta mokytis ir tobulėti.

„PES savanorio kelias prasideda iškart po atrankos. Svarbiausi mokymai, kuriuos būsimas PES savanoris turi išklausyti, tai LRK įvadas ir 8 val. trunkantys pirmosios psichologinės pagalbos mokymai. Tai pagrindas, be kurio neįmanoma kelionė tolyn. Kiek vėliau privaloma išklausyti Krizių ir Ekstremalių Situaacijų Valdymo programos įvadą, pirmosios pagalbos pirmąją dalį, humanitarinės pagalbos ir prieglobsčio bei migracijos įvadus, radijo ryšio procedūrų mokymus ir susitikti su esamu būrio vadu ir pavaduotoju, ar visu būriu”, – pasakoja V. Stankevičienė.

„Visiems šiems mokymams būsimas PES savanoris turi 4 mėnesius ir jei abiem pusėms viskas tinka, prasideda didžioji 10 mėnesių PES kelionė – išplėstinė pirmoji pagalba, evakuacijos centrų įkūrimas ir valdymas, techniniai logistikos mokymai, komandos formavimas, žmonių paieška ir nuosekliai vykdomos stalo bei funkcinės pratybos leidžia PES savanoriui gilinti savo jau turimas žinias bei įgūdžius, ir išmokti naujų, tobulėti kartu su komanda”, – sako V. Stankevičienė.

Krizinės situacijos į gyvenimą priverčia pažiūrėti kitaip

Nors iki tampant PES savanoriu būtina sudalyvauti ne vienuose svarbiuose mokymuose, net ir juo tapus nuolatos organizuojamos itin realistiškos pratybos, kuriose savanoriai išbando savo žinias ir įgūdžius, kuriuos įgijo mokymuose.

„Organizuojame LRK vidines pratybas, tiek stalo diskusines, tiek funkcines sąskrydžiuose, kurios gali trukti iki 36 valandų ir dalyvaujame institucijų organizuojamose funkcinėse pratybose (Astravas, karo tema, radiacinės taršos tema, evakuacijos tema, žmonių paieška ir pan.). Pratybose pasitikriname jau įgytas žinias ir surandame vietas, kur dar reikia tobulėti, kad į nelaimes ir pagalbos prašymus galėtume sureaguoti ir jas atliepti dar veiksmingiau, greičiau”, – tikina V. Stankevičienė.

Ji pasakoja, kad dažniausiai pratybose fokusuojamasi į pirmosios ir pirmosios psichologinės pagalbos teikimą, evakuacijos procesus, mokomasi spręsti konfliktines situacijas, veikti didžiuliame neapibrėžtume, kai negali nuspėti, kas atsitiks. Daug dėmesio skiriama ir žmonių paieškos algoritmui, žemėlapių braižymui bei maršrutų sudarymui.

LRK PES savanoris Elvinas Staškus sako, kad situacijos, kuomet tenka veikti realiose krizėse, nelaimėse, suteikia tokį prasmės jausmą ir sukelia tiek adrenalino, kiek iki šiol nesuteikė dar jokia veikla: „Ši savanorystė man suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, drąsos ir kitokio požiūrio į pagalbą kitiems, kuomet jiems pagalba krizėje ar nelaimėje yra ypatingai svarbi. Krizių metu laiko nuovoka tampa nebesvarbi, o tikslas padėti tampa pats svarbiausias. Veikiant krizėse niekados nežinai, kas tavęs gali laukti, todėl veikimas neapibrėžtume suteikia dar daugiau adrenalino ir šalto mąstymo. Įvairios krizinės situacijos priverčia mus kitaip pažiūrėti į gyvenimą, į mūsų pačių tikslus, norus bei galimybes. Visiems siūlau pamatyti ne tik save, bet kur kas plačiau, nes ir mažiausia pagalba kitiems gali išgelbėti nuo didžiulių krizių ir nelaimių.”

Ieškomi žmonės, norintys padėti kitiems

Iki šiol PES savanoriai yra veikę jau ne vienoje krizėje: prasidėjus karui Ukrainoje ir staigiai didėjant ukrainiečių srautams Lietuvoje, įkūrė ukrainiečių registracijos centrus, kuriuose registravo atvykstančius, teikė jiems reikalingą informaciją, ieškojo apgyvendinimo, koordinavo žmonių srautus, dalino humanitarinę pagalbą. Įvykus daugiabučio sprogimui Viršuliškėse, Vilniuje, PES savanoriai suskubo į pagalbą specialiosioms tarnyboms ir namo gyventojams dalino humanitarinę pagalbą, teikė reikalingą informaciją.

„Labiausiai ieškome ir kviečiame prisijungti žmones, kurie atsakingai nori padėti. Padėti žmogui, institucijoms ir sistemai. Skirti savo laiką, mokytis, įgyti žinių ir įgūdžių, kurių pagalba atliepimas į nelaimes pagreitės ir bus tikrai savalaikis. Juk kuo greitesnis ir tikslingesnis reagavimas, tuo greičiau galime suteikti reikalingą pagalbą, tuo greitesnis atsistatymo po nelaimės kelias. Tad ieškome atsakingų, aktyvių, norinčių mokytis ne tik visų išvardytų aukščiau dalykų, bet ir kiek įmanoma komfortiškai jaustis neapibrėžtume. Visų, kurie ir kurios įvykus ekstremaliai situacijai ar krizei, nori imtis veiksmų ir daryti tą tinkamai bei atsakingai”, – pabrėžia V. Stankevičienė.

Naujų PES savanorių prisijungiant laukiama Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Alytuje, Vilkaviškyje ir Visagine. Anketą ir daugiau informacijos galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius