TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atmintinė, kurią verta įsiminti: ką daryti dingus artimam žmogui?

Ar klausėte nors kartą savęs, ko imtumėtės ir kur kreiptumėtės, jei staiga dingtų jums artimas žmogus: vyras, sesuo ar vaikas? Ar žinote, ko imtis nedelsiant, susiklosčius šioms aplinkybėms?
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. 112
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. 112

Žiniasklaida jau rašė apie pirmadienį Vilniuje dingusią 13-metę. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pirmiausia pranešė artimieji, sureagavo ne tik policija, bet ir ir visuomenė – žmonės žvalgė net sostinės apylinkes. Penktadienį nepilnametė rasti sveika ir gyva.

Ko imtis nedelsiant?

Statistika negailestinga – kasmet Lietuvoje dingsta mažiausiai 1 000 vaikų. Deja, bet niekada negali būti tikras, jog toks įvykis nepalies tavęs ir tavo šeimos. Todėl verta žinoti, ką daryti, jei taip nutiktų.

Viena iš Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) vykdomų programų – Krizių ir ekstremalių situacijų valdymo (KESV) programa.

Be efektyvios pagalbos įvykus nelaimei, gyventojams siekiama suteikti aktualią informaciją, kaip reikėtų tinkamai pasiruošti nelaimėms. Kitaip sakant, stengiamasi atsakyti į klausimą, ką gi daryti dingus artimam žmogui?

Anot LRK reagavimo į ekstremalias situacijas vadovės Violetos Masteikienės, svarbiausia pirmomis valandomis dingus artimam žmogui skambinti policijos pareigūnams: „Nebijokite bendradarbiauti. Net, jei abejojate, ar žmogus tikrai dingo, pirmasis žingsnis yra skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112: pirmosios žmogaus dingimo valandos neįkainojamos“.

Ką gi dar galima padaryti ištikus nelaimei, dalinamės žemiau esančiais patarimais:

  • prieš skambindami policijai pabendraukite su artimaisiais, išsiaiškinkite, ar ieškomas asmuo nėra kartu su draugais, giminaičiais. Jeigu ne, paklauskite kada, kur ir kas paskutinį kartą bendravo su dingusiu asmenimi. Galbūt prieš dingimą asmuo kam nors pasakojo apie savo planus, užsiminė, kur planuoja vykti, ką planuoja veikti ir pan.
  • Įsitikinę, kad dingęs žmogus yra ne su artimaisiais – kreipkitės į policiją ar kitas paieškos tarnybas, žinomas žiniasklaidos priemones ir pateikite kuo detalesnę informaciją: vardą, pavardę, amžių, kokiame regione žmogus dingo, pridėkite ir dingusiojo nuotraukų, pažymėkite ypatingas išvaizdos detales (ūgį, sudėjimą, šukuoseną), galimą aprangą, kokius daiktus su savimi galėjo turėti, koks buvo jo / jos elgesys paskutiniu metu, kokie santykiai klostėsi su draugais, artimaisiais, bendradarbiais.
  • Vaikui negrįžus iš mokyklos susiskambinkite su draugais, pedagogais, sužinokite, kada, kur, su kuo išėjo po pamokų, ar buvo mokykloje, koks buvo jo / jos elgesys. Skambinkite nemokama, visa parą veikiančia pagalbos linija 11600: jūs būsite sujungti su 112 operatoriais, kuriems galėsite pranešti apie vaiko dingimą, nurodyti visą reikalingą informaciją. Po pokalbio su 112 operatoriais, jūsų pageidavimu, galėsite būti sujungti su dingusių žmonių šeimų paramos centru.
  • Visą paieškos laikotarpį bandykite susisiekti su dingusiu asmenimi, kadangi dingusysis tokiu būdu gali būti surastas arba gauta informacija gali palengvinti paiešką. Bandykite su juo susisiekti mobiliuoju telefonu, elektroniniu paštu, socialiniuose tinkluose ir pan.
  • Jei galite, pasistenkite išsaugoti dingimo vietą, kur dingusysis buvo matytas paskutinį kartą. Taip pat labai svarbu neliesti dingusiojo daiktų, kuriuos jis / ji nešiojo, ar naudojo paskutiniu metu. Svetimu kvapu neužterštus daiktus ar rūbus, apuostę paieškos šunys galės tiksliau suprasti dingusiojo kvapą ir tai palengvins ieškojimo procesą.
  • Lietuvos Raudonasis Kryžius rekomenduoja susisiekti ir su medicinos įstaigomis. Pasiteiraukite jų apie neatpažintus asmenis, kurie atitinka ieškomojo aprašymą: amžių, ypatingas išvaizdos detales, rūbus ir kitus požymius.
  • Nuolat bendraukite su paiešką vykdančiomis organizacijomis ir kuo skubiau perduokite naujai paaiškėjusią informaciją. Galite įkurti bendravimo grupę, į kurią būtų įtraukti dingusiojo artimieji, draugai, pažįstami, kolegos ir kurioje būtų galima dalintis informacija, susijusia su dingusiuoju ir jo paieška. LRK reagavimo į ekstremalias situacijas vadovės V.Masteikienės teigimu, susiekus su policija, daugelis dingusio asmens artimųjų paiešką pradeda vykdyti savarankiškai: „Tokių paieškų metu norinčių padėti yra labai daug, tačiau dingusio asmens artimiesiems tampa labai sunku sukordinuoti informacijos gavimą. LRK ir kitos paieškos organizacijos padeda valdyti informacijos srautus, bendrauja su policijos pareigūnais ir paieška tampa efektyvesnė“.
  • Galiausiai, atspausdinkite skelbimą su nuotrauka apie dingusį be žinios asmenį su informacija apie jį. Informacija gali būti pateikiama tokia, kokią siuntėte ir žiniasklaidai (vardas, pavardė, amžius, išvaizda, apranga ir t. t.). Tokius skelbimus galite išplatinti savo mieste, skelbimų stenduose, stotelėse, parduotuvėse.

Pridedame ir įstaigų sąrašą, kur galima kreiptis dingus artimajam:

  • Kinologus (žmonių paieška vykdoma su tam paruoštais ir apmokytais šunimis):
  • VšĮ „Asmens paieška“ (www.mantrailing.lt)

  • VšĮ „K-9 PAIEŠKA“ (www.k9paieska.lt)

  • Žiniasklaidą – televiziją (LRT, LNK, TV3 ir kt.), radiją (LRT, M-1, Radiocentras, Zip Fm ir kt.), interneto svetainės („Facebook“, „Instagram“ ir kt.).
  • Nevyriausybines organizacijas – Lietuvos Raudonasis Kryžius (www.redcross.lt) ir kt.
    Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
    Jei reikia skubios pagalbos
    Skambinkite pagalbos telefonu 112
    Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
    Jei patyrėte smurtą
    Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
    Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius