Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lengvas būdas nustatyti, ar turite antsvorio, nenaudojant svarstyklių

Tikriausiai, kai pastarąjį kartą lankėtės pas šeimos gydytoją, jis paprašė jūsų užlipti ant svarstyklių. Po to, kai pasvėrė ir pamatavo, parodė spalvingą kūno masės indekso (KMI) diagramą su žaliomis, geltonomis, oranžinėmis ir raudonomis zonomis. Jei jūsų KMI yra žaliojoje zonoje, tikriausiai jums pasakė, kad jūsų svoris – normalus. Tačiau šie skaičiavimai, pagal kuriuos esate priskiriami vienai tų zonų, tėra apytiksliai. Jie neparodo jūsų sveikatos būklės, rašo businessinsider.com.
Svorio augimas
Svorio augimas / „Scanpix“ nuotr.

Atsiranda vis daugiau įrodymų, kad sveiką svorį tiksliau nustato pilvo perimetras, dar žinomas kaip liemens apimtis. Išmatuoti liemenį yra ne tik labai paprasta – gautas skaičius siejamas su tokių ligų kaip diabetas ir širdies smūgis išsivystymo rizika ir padidėjusia mirties rizika.

Kodėl KMI nėra tinkamas rodiklis

KMI buvo sukurtas 1830-aisiais belgų mokslininko, kuris ieškojo paprasto būdo didelės žmonių grupės sveikatai išmatuoti lengvai gaunamais duomenimis. KMI nepritaikytas naudoti individualiai. Kai taip atsitinka, iškyla problemų.

Moterų liemens apimtis turėtų būti mažesnė nei 86 cm, ideali vyrų apimtis yra mažiau nei 100 cm.

KMI neatsižvelgia į jūsų riebalų ir raumenų kiekį organizme, o tai reiškia, kad šis skaičius suteiks labai neteisingą informaciją, grįstą tik lytimi ar gyvenimo būdo įpročiais.

Pavyzdžiui, jei esate sportininkas, greičiausiai pateksite į oranžinę KMI zoną, nes turite daugiau raumenų nei vidutinis žmogus.

Visuomenės sveikatos ekspertai jau kurį laiką žino apie šias problemas, ir daugelis mano, kad liemens apimtis gali būti šių problemų sprendimas.

„Sveikatos atžvilgiu, problema yra ne jūsų svoris, o kiek turite riebalų pilvo srityje“, – rašė 2005-ųjų Harvardo medicinos mokyklos tinklaraščio pranešimo autoriai.

Matuokite liemens apimtį

Neskaičiuokite savo KMI, geriau čiupkite metrą. Normaliai kvėpuodami apjuoskite juo vietą, kuri yra maždaug 5 cm virš klubų. Tai – jūsų liemens apimtis. Moterų liemens apimtis turėtų būti mažesnė nei 86 cm, ideali vyrų apimtis yra mažiau nei 100 cm.

„Fotolia“ nuotr./Mergina su svarstyklėmis
„Fotolia“ nuotr./Mergina su svarstyklėmis

Didesnės už nurodytas apimtys nėra mirties nuosprendis, tačiau jos siejamos su didesne antro tipo diabeto ir kitų rimtų ligų rizika. Kovo mėnesį žurnale „Journal of the American Heart Association“ publikuotas tyrimas parodė, kad didelė liemens apimtis taip pat siejama su širdies smūgio rizika.

2012-aisiais atlikdami didelį tyrimą mokslininkai peržiūrėjo daugiau kaip 340 tūkst. europiečių duomenis. Jie atrado, kad antsvorio ir platų liemenį – daugiau kaip 86 cm (moterų) ir daugiau kaip 100 cm (vyrų) – turintiems žmonėms rizika susirgti diabetu buvo tokia pat didelė, kaip ir kliniškai nutukusiųjų. Didžiausią ryšį turėjo moterys.

Kovo mėnesį paskelbtame tyrime apie liemens apimtį ir širdies sveikatą mokslininkai rėmėsi didžiulio, vis dar besitęsiančio tyrimo duomenimis. Jame dalyvauja daugiau kaip 500 tūkst. suaugusiųjų, neturinčių jokios rizikos susirgti širdies ligomis. Mokslininkai ištyrė dalyvių liemens apimtis, KMI ir liemens bei klubų apimčių santykį, norėdami nustatyti, ar yra ryšys tarp šių matmenų ir tikimybės, kad žmogus patirs širdies smūgį.

Kaip atsikratyti pilvo srityje esančių riebalų: mažinti suvartojamo cukraus ir angliavandenių kiekį, daugiau vartoti daržovių ir ląstelienos turinčio maisto ir reguliariai atlikti kardio ir jėgos pratimus.

Rezultatai parodė, kad dalyviai, kurių liemens apimtis buvo didesnė, yra labiau linkę patirti širdies smūgį dar nesibaigus tyrimui, kuris truko 6–10 metų (priklausomai nuo dalyvio). Tyrimo apie ryšį tarp diabeto ir liemens apimties rezultatai parodė, kad moterys, turinčios platesnį liemenį, yra labiau linkusios susirgti diabetu nei didesnę liemens apimtį turintys vyrai.

Mokslininkai dar tiksliai nežino, kodėl ši sąsaja tarp liemens apimties ir neigiamų padarinių sveikatai yra tokia stipri. Kai kurie mano, kad riebalai, žinomi kaip visceraliniai (vidiniai) riebalai, gali trikdyti normalią vidinių organų veiklą.

Jei jums įdomu, kaip atsikratyti pilvo srityje esančių riebalų, yra įvairių strategijų: mažinti suvartojamo cukraus ir angliavandenių kiekį, daugiau vartoti daržovių ir ląstelienos turinčio maisto ir reguliariai atlikti kardio ir jėgos pratimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius