-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė jogos diena paminėta ir Vilniuje

Trečiadienį, birželio 21 d., Indijos ambasada kvietė visus kartu paminėti jau trečius metus iš eilės Lietuvoje švenčiamą Tarptautinę jogos dieną. Jogos mokyklos nuo pat ryto kvietė į atvirus užsiėmimus, o Vilniuje prie Baltojo tilto vyko šventė visiems vilniečiams ir miesto svečiams.
Jogos diena buvo paminėta ir Vilniuje
Jogos diena buvo paminėta ir Vilniuje / Monikos Savickos nuotr.
Temos: 2 Ambasada Joga

Sielai ir kūnui

Joga nuo seno vadinama dievišku gyvenimo mokslu, kuris atsiskleidė senovės išminčiams meditacijų metu. Pats žodis „joga“ sanskrito kalba reiškia „susijungimą“ – sąjungą tarp kūno, proto ir dvasios.

Tai nėra tik fiziniai pratimai – joga yra indų filosofinis mokymas, apimantis ir meditaciją bei askezę. Šiais metodais derinamas ir stiprinamas žmogaus kūnas, protas ir siela, mokoma, kaip pagerinti sveikatą, kontroliuoti protą bei pasiekti ramybę.

2014 m. Indijos ministro pirmininko Narendro Modi siūlymu Jungtinės Tautos birželio 21 d. paskelbė tarptautine jogos diena. Šią taikai, džiaugsmui, ramybei ir laimei skirtą dieną švenčia 192 pasaulio šalys.

Druskos reikia, kad maistas būtų skanus, o joga yra druska kūnui, jog šis būtų sveikas, – yra sakęs Narendro Modi.

Renginio metu žmonės atliko vieną populiariausių jogos pozų – medžio asaną, kitaip dar vadinamą vrikšasana. Prisijungti galėjo visi, ne tik esantys prie Baltojo tilto – jogos mylėtojai buvo kviečiami šią dieną minėti visoje Lietuvoje ir tiesiogiai transliuoti save atliekant medžio pozą „Facebook“ platformoje.

Nauja jogos ambasadorė Lietuvoje

Indijos garbės konsulas Lietuvai Rajinderis Kumaras Chaudhary sveikinimo kalboje pasakojo, kaip Indijos premjeras ministras lankėsi Lahnau mieste. Ten jis pasakė: „Druskos reikia, kad maistas būtų skanus, o joga yra druska kūnui, jog šis būtų sveikas."

Kartu su Indijos ambasadoriumi garbės konsulas penkiakovininkei Ievai Serapinaitei pasiūlė tapti penkta jogos ambasadore Lietuvoje: „Ranka su keturiais pirštais nėra tokia stipri, rankai reikia penkių pirštų. Šiuo metu Lietuvoje turime keturis jogos ambasadorius ir kviečiame Ievą prisijungti, būti penktuoju pirštu.“

Sportininkė sutiko ir pasidalijo savo patirtimi – pasak Ievos, varžybų metu dažniausiai patiriama tikrai didelė psichologinė įtampa ir vienas geriausių būdų atsipalaiduoti yra meditacija.

Joga kostiumuotiesiems

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugėsi, kad Vilnius pateisina daugiakultūrio miesto vardą, o lietuviai sugeba priimti indišką tradiciją, kuri suvienija žmogaus kūną, sielą, leidžia ne tik būti fiziškai aktyviais, bet ir pažinti save, nusiraminti. „Mes, lietuviai, esame labai įsitempę ir visur skubam, todėl ne visada esame laimingi“, – kalbėjo ministras.

„Nesu didelis jogos ekspertas, bet žinau, kad yra joga nėščiosiom, vaikams, gal yra ir kostiumuotiesiems? Aš tikiuosi, kad treneriai galės ir mums parodyti būdą, nes darbo vietoje per pertraukėles tikrai galėtume daryti jogos pratimus“, – juokavo A.Veryga.

Užsiėmimui reikia brandos

Jogos ambasadorius Lietuvoje Gintautas Šiupšinskas intensyviai praktikuoti jogą pradėjo prieš 13 metų, o pagrindinis impulsas buvo gyvenime atsiradusi jogos mokytoja. Pasak jo, užsiimant svarbiausia pažinti save, žinoti, kas iš tikrųjų esi.

Gyvenime yra svarbiausia joga, o visa kita – antriniai dalykai, – šmaikštavo Rajinderis Kumaras Chaudhary.

„Manau, kad žmonės jogą praktikuoti pradėjo individualiai, bet šį meną reikia labai gerai įvaldyti. Jogoje yra visuomet reikalingas vedlys – mokytojas, – paklaustas apie sumažėjusią užsiėmimo joga populiarumo bangą kalbėjo G.Šiupšinskas, – Žmonės užsiimti joga pradeda jau po studijų, 25 – 30 metų, susidūrę su pirmosiomis gyvenimo problemomis. Jaunimas joga domisi ne taip, šiam užsiėmimui reikia brandos.“

Persirengė automobilyje

Indijos ambasadorius Ajay Bisaria į šventę atvyko tiesiai iš oro uosto ir, garbės konsulo teigimu, jogos drabužiais persirengė pakeliui – automobilyje. „Tai rodo, kad gyvenime svarbiausia joga, o visa kita – antriniai dalykai, – šmaikštavo R.K.Chaudhary.

Jis 15min atskleidė, kad nors Indijoje apie jogą visi žino nuo mažens, pats tuo rimčiau užsiiminėti pradėjo tik prieš porą metų. „Man asmeniškai jogoje labiau patinka dvasiniai nei fiziniai pratimai. Svarbiausia yra kvėpavimas ir teisinga mąstysena, todėl praktikuoju meditaciją ir „shambavi bohra“ – kvėpavimo meną.“

Kai kurios pasaulio šalys tarptautinę jogos dieną švenčia visą savaitę, tai įmanoma ir Lietuvoje.

„Tai tarsi sveikatingumo festivalis – joga turi labai daug atšakų, kiekvienai dienai galima skirti vis kitą kryptį“, – pasakojo Indijos ambasadorius Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius