Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuviškas prieskonis kirminus varo ne tik iš žarnyno, bet ir iš raumenų

Kodėl savo virtuvėse ir viralinėse pamiršome kai kuriuos savo prieskonius, mūsų vartotus jau nuo amžių amžinųjų? Vežamės geltonus, raudonus ir dar visokius mandrus iš užjūrių marių, kai čia pat iš panosės galima ne prastesnių pasirinkti.
Paprastoji bitkrėslė
Paprastoji bitkrėslė / Lino Bružo nuotr.

Pamirštos žolelės – ir valgių pagardinimui, ir ligų gydymui

Štai kraujažolės pamatiniai lapai tinka kraut ant sumuštinių, dedami į salotas, jais skaninamos sriubos, troškiniai. Šaunus kartumynas, pagerinantis apetitą, virškinimą! O ilgiau vartojant dar ir kitas bėdas sutvarkys – neleis atsirasti miomoms, palieknins, mažins uždegimus, dantenoms irgi į naudą. Žiupsnis ten, žiupsnis šen, ir riktings (tvirtas – red.) būsi.

Bitkrėslė taip pat nuo pradžių pradžios vartotas prieskonis – labiausiai mėsai įtrinti, žuviai kvapą nuimti. O įtrinti šašlykai išvis ypatingo skanumo patampa ir taip paruošti ilgai negenda. Mat ta auksaširdė turi dezinfekuojančių savybių, seniau ja mėsą apibarstydavo, kad muselės, kirmiai ir pelėsiai snapo nekištų. Milteliais tuo tikslu apibarstomi rūkyti ir nerūkyti, mirkyti ir nemirkyti mėsos gaminiai.

Lino Bružo nuotr./Paprastoji kraujažolė
Lino Bružo nuotr./Paprastoji kraujažolė

Svarbiausia nepadauginti, nes šiek tiek nuodinga

Viduramžiais jauni bitkrėslių lapai, sumaišyti su kiaušiniais, buvo labai mėgstamas advento ir gavėnios valgis. Žiedai naudojami raugiant agurkus, kitas daržoves, obuolius. Lapai – sausainiams, pyragams aromatizuoti. Šis prieskonis skatina virškinimą, gerina apetitą, lėtina širdies ritmą, o svarbiausia – varo kirmėles ir parazitus iš žarnyno. Nepamainoma nauda.

Bitkrėslės nereikia ypač padauginti, nebarstykite pablūdę visur šaukštais – mat kai kurie žmonės, šį prieskonį atradę, nieko kita savo virtuvėje vartot ir nebenori... Gražuolė bitkrėslė šiek tiek nuodinga, kaip ir kiekvienas augalas stebukladarys.

Galvą skaudėti praeina vien nuo kvapo

Toji geltonoji sagelė turi dar ir kitų ypatybių – stipriu nuoviru galima vaismedžius ir vaiskrūmius išpurkšti, išvys skruzdėles ir amarus, visi kirminai nervuoti išrailios. O kai jums galvą ima skaudėt – reikia imtis darbo: kuo didesniais rankų ir kojų mostais imti plauti trobas bitkrėslių nuoviru – išdezinfekuosite mikrobus, o nuo kvapo tuoj praeis skaudėti galvelė ir nervai nebeims. O smagiausias reikalas – apipurkšti savo naminius gyvius. Katės ir šunys kailį išsilaižys, nauda didelė – ir erkės nelips, ir žarnyno parazitai išnyks, nebereiks pirktinių vaistų.

Bitkrėslės vartojant po šaukštą arbatos triskart per dieną 20 minučių iki valgio galima išgydyti daug ligų (5 g stiklinei vandens). Pirmiausia išnaikins kirminus ne tik iš žarnyno, bet anie susinervinę išlįs ir iš raumenų. Galima daryti ir klizmas, sumaišius arbatą lygiomis dalimis su ramunėlėmis. Klizmas daryti reikia kaskart po ilgo patupėjimo tualete, 3 savaites.

Dezinfekuoja ir ramina nervus

Tie trys šaukštai per dieną ramina nervus, reguliuoja menstruacijas, padeda nuo mėšlungio, epilepsijos, reumato, podagros, gastrito, bėrimų ir geltos. Vienas augalėlis, o šitiek naudos! Aišku, negalima gerti mažiems vaikams ir nėščiosioms, nes turi abortuojančių savybių.

O va, viena moteriška nuo Veiviržėnų, sužinojusi, kad bitkrėslė yra skirta parazitams naikinti, dievagojosi pririnksianti bitkrėslių savo kaimynui, nes „ons yr pats dikte didelis parazits“, todėl ta arbata anam visų labiausiai pritiks. Sakau, baikit, paskiau kaimynas su visam išnyks – kur be kaimynų dėsitės? Liepiau kaimynui vis tiek persakyt, kad po nedaug vartotų – ir nervuotas nebebus, švarus, grindis išsiplovęs bus ir smarkiai sveikintis nuo šiolei pradės.

Dilgėlės
Dilgėlės

Velnių darželiais vadinamos, bet vertingiausios gėlės

Kitaip nei bitkrėslės, dilgėlių milteliai tinka visur ir visada, ypatingo skonio jie neturi, bet pastiprins kraują, tinka nuo avitaminozių, bronchito, akmenligės, reumato, vaikų kaulams pastiprinti.

Nors dilgėlių užkampiai velnių darželiais vadinami, užtat turbūt pačios vertingiausios mūsų gėlės. Dilgėles dėkim į blynus, sriubas, košes, kotletus, būsim stiprūs, darbuosimės prie žemės prikritę ir gyvensim kaip pas Dievą užantyje.

Ir žiemai tokių prieskonių nepamirškim pasirūpint, kitaip pavasariais nupiepę nė varlės nepagausim.

Daugiau informacijos apie vertingas įvairių žolelių savybes rasite „Facebook'“ paskyroje Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius