Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestelis, kuriame visada yra ką veikti: tarp sportuojančiųjų – 92 metų senolė

Panevėžio pašonėje įsikūręs Naujamiestis griauna stereotipą, esą mažame miestelyje nėra ką veikti. Kasdienybę čia paįvairina edukacinės ir sveikatinimo programos, kultūriniai renginiai. Prieš porą metų startavo dar viena ypatinga iniciatyva, skatinanti fizinį aktyvumą –„Sveikatos avilys“. Viena iš idėjos autorių, Naujamiesčio gimnazijos mokytoja Asta Žaludienė džiaugiasi, kad prie veiklų noriai jungiasi net ir tie, kurie apie sportą nė nesvajojo. Beje, pašnekovė atskleidė, kad vyriausiai „avilio bitelei“ – 92-eji.
„Sveikatos avilys“
„Sveikatos avilys“ / Martyno Jociaus nuotr.

„Sveikatos avilys“ — erdvė skirtingo amžiaus naujamiestiečiams

15min kalbintos mokytojos A.Žaludienės teigimu, miestelis išsiskiria atvira, besimokančia bei savitumą puoselėjančia bendruomene, kurios branduolys — Naujamiesčio gimnazija, nuolat inicijuojanti įvairias edukacijas, kultūros bei sveikatinimo programas, vienijančias skirtingas kartas: vaikus, tėvus ir senelius ar net prosenelius.

„Pastebėjome, kad vis dar paplitusi nejudri gyvensena, nesusiformavę sistemingo fizinio aktyvumo įpročiai“, — paklausta, kas paskatino imtis fizinį aktyvumą skatinančios iniciatyvos, pasakojo ji ir prisiminė, kad prieš kelerius metus išgirdusi apie Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas, skelbiamą konkursą drauge su kolege mokytoja Alma Briediene ryžosi pristatyti projektą, kuris naujamiestiečius paskatintų aktyviau leisti laisvalaikį, išbandyti daugiau fizinių veiklų bei padėtų atrasti patrauklų judėjimo būdą skirtingo amžiaus bendruomenės nariams.

Martyno Jociaus nuotr./„Sveikatos avilys“
Martyno Jociaus nuotr./„Sveikatos avilys“

„Sveikatos avilio“ viena iš stipriųjų pusių — gebėjimas pritraukti ir suvienyti skirtingo amžiaus žmones. Trumpai tariant, avilyje laukiami ir vaikai, ir jų tėveliai ar senoliai. Iniciatyva startavo pernai spalį ir, kaip paaiškino pašnekovė, su kaupu pateisino visus lūkesčius! Anot A.Žaludienės, laimei, norinčių sportuoti buvo žymiai daugiau, negu idėjos skeptikų.

Ponia Vigilija: „Į mano gyvenimą sportas atėjo tik tada, kai išėjau į pensiją“

„Į mano gyvenimą sportas atėjo tik tada, kai išėjau į pensiją“, — 15min pasakojo viena iš aktyviausių „Sveikatos avilio“ narių — 68 metų amžiaus Vigilija Magelinskienė. Ji prisiminė, kad viskas prasidėjo maždaug prieš 8 metus, kai pašnekovė apsilankė jogos pamokoje. Pasak ponios Vigilijos, jogą reikia praktikuoti dėl to, kad išmoktume tausoti ir gerbti savo kūną, kurio dėka galime veikti ir kurti gerovę.

„Pradžioje, — prisiminė ji, — sportuodavau tik kartą per savaitę, o vėliau, reikia dėkoti tokioms šaunioms mokytojoms, kurios parašė projektą, pradėjau sportuoti dažniau. Kaip čia nedalyvausi, jeigu kviečia — mielu noru tik eik ir būk!“

Dabar ponia Vigilija sportuoja triskart per savaitę — daro mankštas, o taip pat lanko pilatesą bei toliau tobulina jogos įgūdžius. Iš sportiško gyvenimo vėžių jos nė karantinas neišmušė. Šiuo metu pašnekovė mankštinasi namuose, važinėjasi dviračiu, kurį, atšalus orams, planuoja pakeisti šiaurietišku ėjimu.

Fizinis aktyvumas būtinas kiekvienam.

Moteris atkreipė dėmesį, kai kuriems atrodo, kad jeigu daug dirbi, pavyzdžiui, ūkyje, mankštintis nebereikia, nes „ir taip prisisportuoja“. Anaiptol: „Tai visai ne tas pats. Fizinis aktyvumas būtinas kiekvienam. Be to, tai ir gera proga pabendrauti su kitais žmonėmis, o ne tik namuose leisti laiką.“

Karantinas noro sportuoti nenumalšino

„Siekdami suformuoti sveikos ir aktyvios gyvensenos įpročius norėjome, kad žmonės kuo daugiau fiziškai judėtų ir gamtoje, tad Sporto rėmimo fondo lėšomis nupirkome šiaurietiško vaikščiojimo lazdas, suorganizavome mokymus ir taip susiformavo šio vaikščiojimo mylėtojų grupė. Esame įsigiję ir slidžių, deja pernykštę besniegę žiemą šios veiklos nepavyko suorganizuoti“, — patirtimi dalijosi A.Žaludienė.

Pasak A.Žaludienės, pavasarį ir šiuo metu paskelbtas griežtas karantinas tapo rimtu iššūkiu — gyvus susitikimus su bendruomene teko nutraukti. Tiesa, nuotoliniu būdu vykdo jogos pamokos, o Naujamiesčio gatvėse ir apylinkėse padaugėjo šiaurietiško vaikščiojimo gerbėjų.

„Bijojome, kad bus sudėtinga pasibaigus pavasario karantinui vėl susikviesti dalyvius, tačiau didžioji dalis grįžo ir visą vasarą aktyviai sportavo gimnazijos stadiono erdvėse. Didžiulio aktyvumo sulaukė ir vidurvasarį suorganizuotas plaukimas baidarėmis Dubysos upe“, — atviravo pašnekovė.

Martyno Jociaus nuotr./„Sveikatos avilys“
Martyno Jociaus nuotr./„Sveikatos avilys“

Vyriausiai bitelei — 92

Idėjos autorės labiausiai džiaugiasi vyresnių dalyvių ir senjorų aktyvumu, kurių ne vienas dalyvauja keliose veiklose, sportuoja net kelis kartus per savaitę. „Būtent šie žmonės yra didžiausi motyvatoriai, — kalbėjo, — nes be galo džiaugiasi pasikeitusia savijauta, kūno galimybėmis, suvaldytomis lėtinėmis ligomis.“

A.Žaludienė 15min pasakojo, kad „Sveikatos avilyje“ sportuoja įvairaus amžiaus dalyviai, vyriausiai senjorei – 92 metai. Anot mokytojos, projekto dalyvių tarpe yra ir tokių, kurie anksčiau niekada nelankė jokių sporto užsiėmimų, o šiuo metu neįsivaizduoja savo dienos be šiaurietiškų lazdų. Ji pasakojo, kad sulaukia daug gerų atsiliepimų, padėkų ir prašymų nenutraukti veiklų.

„Tad ir šiuo metu, kai „Sveikatos avilys“ tik šiek tiek pritilo, o vyksta tik nuotolinė jogos praktika bei individualios veiklos, neabejojame, kad sušvelnėjus karantino sąlygoms naujamiestiečiai grįš sportuoti, nes jau suprato, kad ilgalaikio nuoseklaus judėjimo dėka įgauname tiek fizinės, tiek dvasinės stiprybės bei vidinės motyvacijos judėti nuolat. Tik pabandžius reguliariai sportuoti ilgesnį laiką ir pajutus teigiamus kūno bei sveikatos pokyčius ateina poreikis būti fiziškai aktyviam“, — sakė ji.

Smagiausia, tai, kaip pastebėjo pašnekovė, kad pati miestelio aplinka puikiai tinka aktyviam gyvenimui visus metus. O šiuo sudėtingu metu, pasak A.Žaludienė, labiausiai pasitarnauja paprasčiausias buvimas gamtoje, vaikščiomias, gilus ir tolygus kvėpavimas, individuali mankšta, atliekant išmoktus pratimus.

„Kaip niekada laukiame ir sniego – tuomet galėsime prisiminti be reikalo primirštą dar vieną fizinę veiklą – slidinėjimą“, — baigdama pokalbį pridūrė ji.

Daugiau apie „Sveikatos avilį“ – vaizdo įraše:

VIDEO: Panevėžio r. Naujamiesčio gimnazijos sporto projektas SVEIKATOS AVILYS

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius