-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonų svajonė: kinų mokslininkai sukūrė jau antros kartos vakciną nuo ėduonies

Kinų mokslininkai kuria vakciną, kuri galėtų apsaugoti dantis nuo karieso. Jų tyrimų rezultatai galėtų būti padėti saugoti dantis žmonėms, neturintiems galimybės naudotis nuolatine dantų priežiūra.
Braškė
Braškė / Fotolia nuotr.

Viso gero, skylutės

Reguliarus lankymasis pas odontologą – svarbu dantų sveikatos išlaikymo dalis. Bet jei būtų galima pagerinti savo burnos sveikatą, įprastinę priežiūrą papildžius dar ir skiepais? Kinijos mokslų akademijos Wuhan virologijos instituto (WIOV) tyrėjai kuria tokią vakciną, ir jų tyrimas buvo publikuotas Scientific Reports.

Vadovaujami WIOV mokslininko Yan Huimin, tyrėjai išbandė baltymų mišinį, turintį apsaugoti nuo dantų karieso išsivystymo. Geriau žinomą „skylučių“ pavadinimu, ėduonį sukelia bakterijos Streptococcus mutans (S.mutans).

Ankstesniuose tyrimuose kinų mokslininkai bandė apsaugoti nuo ėduonies pakeistų S. mutans ir E. coli baltymų junginiu. Nors efektyviai saugojo nuo ėduonies, šis baltymų junginys turėjo nepageidaujamus poveikius, tarp kurių ir uždegimo išsivystymas.

VIDEO: What Happens When You Don’t Brush Your Teeth?

Bandydami sumažinti šiuos pašalinius efektus, tyrėjai sukūrė KFD2-rPAc, antros kartos baltymų junginį.

Laboratoriniuose bandymuose su žiurkėmis ir pelėmis vakcinos prototipas buvo tiekiamas per nosies ertmę. Kai ėduonies neturinčios pelės gavo vakciną, jos profilaktinis efektas buvo 64,2%, o ėduonimi jau sergančioms pelėms vakcina suteikė 53,9% terapinį efektą.

Bendrai, baltymas išlaikė aukštą pradinės versijos apsaugos lygį, o pašalinių efektų pasireiškė mažiau.

Globali problema

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nepaisant pasiektos burnos sveikatos pasiekimų, dantų kariesas tebelieka didele sveikatos problema daugumoje pramoninių valstybių. 60 – 90 procentų vaikų, o taip pat ir suaugusiųjų, dantys yra pažeisti karieso, tad, aišku, nuo jo formavimosi apsauganti vakcina padėtų daugybei žmonių.

Tačiau, nors pasiekimas ir daug žadantis, dar reikės atlikti daug daugiau bandymų, kol ši vakcina tiks klinikiniams bandymams. Tačiau ištobulinus, ši vakcina galėtų padėti milijonams žmonių, kenčiančių nuo dantų ėduonies.

Tai labiausiai padėtų žmonėms, gyvenantiems vietovėse, kur bazinės sveikatos paslaugos ribotos arba jų nėra visai, nes ten gyvenantiems žmonėms labai retai pasitaiko galimybė pasinaudoti odontologų paslaugomis. Atsižvelgiant į augantį cukraus suvartojimą, apsauga nuo karieso darosi dar svarbesnė.

Tačiau, kaip bebūtų, vakcina nebus naudojama vietoje kasdienės dantų priežiūros. Nors ir galėtų padėti išlaikyti dantis sveikus, valymosi šepetėliu ir tarpdančių siūlu ji nepakeis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius