-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 19

Veterinarijos gydytojai apie dantų nepriežiūrą: „Kartais 3–4 metų Jorkšyro terjerams tenka išrauti pusę dantų“

Kaip rūpintis augintinio dantimis? Štai gydytoja veterinarė Brigita Grigalevičienė tikina, kad ne visi šunų šeimininkai kreipia dėmesį į gyvūno dantis, nemoka tinkamai jais pasirūpinti: „Šunų dantų nepriežiūra – didelė problema. Kartais 3–4 metų Jorkšyro terjerams tenka ištraukti pusę dantų“, – pasakoja specialistė.
Jorkšyro terjerai
Jorkšyro terjerai / Vida Press nuotr.

Nusprendėme pakalbinti LSMU Veterinarijos akademijos Dr. Leono Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikos veterinarijos gydytojus Brigitą Grigalevičienę ir Dmitrij Kvitką apie tai, ką reikėtų žinoti rūpinantis mylimų augintinių dantimis, kaip juos prižiūrėti, kad nepakenktume gyvūnų gyvenimo kokybei ir vėliau nereikėtų skubėti pas specialistus.

– Ar mažų veislių šunys Lietuvoje vis dar populiarūs? Kokią vietą užima Jorkšyro terjerai?

Asmeninio archyvo nuotr./Brigita Grigalevičienė
Asmeninio archyvo nuotr./Brigita Grigalevičienė

– Neabejotinai taip. Jorkšyro terjerai vis dar viena dažniausiai sutinkamų mažųjų šunų veislių. Dažnai stebime vienų ar kitų veislių staigų populiarumo augimą, kuriam dažnai daro įtaką šunų vaidmenys filmuose ar kiti jų pasirodymai viešojoje erdvėje. Beveik visi tokie staigaus išpopuliarėjimo atvejai būna trumpalaikiai, mados keičiasi, bet Jorkšyro terjerų žvaigždė ir toliau neblėsta. Tuo puikiai galima įsitikinti atsivertus bet kurį skelbimų portalą, – teigia B. Grigalevičienė.

– Sakote, kad labai didelė problema – dantų nepriežiūra. Kodėl neskiriama dėmesio šuns dantims? Kokiais stereotipais vadovaujamasi?

– Dėl dantų problemų klinikoje apsilanko ne tik šunys, bet ir katės, triušiai, įvairūs graužikai. Mūsų klinikoje dažniausiai pasitaikantys odontologiniai pacientai – mažųjų veislių šunys. Bendraujant su gyvūnų savininkais dažnai susidaro įspūdis, kad ant gyvūno dantų susikaupusios apnašos ir blogas kvapas iš nasrų yra tiesiog norma. Žmonės dažnai delsia ir kreipiasi pas veterinarijos gydytoją tik tada, kai pastebimai pablogėja gyvūno savijauta, dingsta apetitas.

Vieni žmonės galbūt nežino, nepasidomi, kaip tinkamai prižiūrėti šuns dantis, kiti nepelnytai bijo mitais apipintos narkozės, kuri esant daugumai odontologinių atvejų yra neišvengiama. Tačiau noriu pasidžiaugti, kad žmonių, pasiryžusių skirti dėmesio savo augintinio dantims vis daugėja, o ir klinikoje naudojama medicininė įranga yra nuolatos atnaujinama. Naujausias klinikos pirkinys – dantų rentgenas, ne tik padeda lengviau nustatyti diagnozę, bet ir leidžia užtikrinti kokybiškos paslaugos suteikimą, – tikina veterinarijos gydytoja.

„Fotolia“ nuotr./Moteris su šuniuku
„Fotolia“ nuotr./Moteris su šuniuku

– Kokios dantų nepriežiūros pasekmės? Kaip reikėtų to išvengti? Kokios galimos komplikacijos?

– Dantų ir snukio ertmės ligų praktikoje pasitaiko labai įvairių, pavyzdžiui, neiškritę pieniniai dantys, dantų lūžiai, dantų kariesas, akmenys, traumos, žandikaulių lūžiai ir aibė kitų problemų, dėl kurių augintinio sveikatos būklė blogėja palaipsniui arba ūmiai. Patologijos dažniausiai yra aptinkamos tada, kai liga jau būna įsisenėjusi, nes mūsų augintiniai negali išreikšti ir apibūdinti diskomforto ir skausmo susijusio su jų pojūčiais.

Bendraujant su gyvūnų savininkais dažnai susidaro įspūdis, kad ant gyvūno dantų susikaupusios apnašos ir blogas kvapas iš nasrų yra tiesiog norma.

Vienos iš dažniausiai pasitaikančių dantų nepriežiūros problemų yra dantų akmenys ir nuo jų susidarę dantenų uždegimai bei apydančio ligos – periodontitas. Dantį supantis kraujagyslinis tinklas praranda maitinimą ir pradeda pūti, ko pasekoje nutrūksta apydančio raiščiai ir dantis pradeda klibėti.

Asmeninio archyvo nuotr./Dmitrij Kvitka
Asmeninio archyvo nuotr./Dmitrij Kvitka

Komplikacijų pasitaiko labai įvairių ir tai priklauso nuo ligos, tačiau galimi pūlingi dantų šaknų uždegimai, dantenų uždegimai, skausmas, dėl ko gyvūnui tenka išrauti daugelį dantų. Dantų priežiūroje itin svarbų vaidmenį atlieka sausas subalansuotas pašaras, nes jį kramtydamas gyvūnas natūraliai nuskaldo dalį akmenų. Kramtalai taip pat galėtų pagelbėti, tačiau viena iš pagrindinių prevencinių priemonių yra kasmetiniai profilaktiniai apsilankymai pas specialistą dantų ir snukio ertmės apžiūrai. Mažų veislių šunims patartina tokiai apžiūrai atvykti kas 6 mėn., – antrina šunų ir kačių odontologijoje besispecializuojantis Dmitrij Kvitka.

– Jeigu dantų rovimo nepavyksta išvengti, kaip palengvinti šuns kasdienį gyvenimą?

– Dantų rovimo dažniausiai nepavyksta išvengti dėl to, kad dantų problemos yra pastebimos per vėlai. Jeigu dantų rovimas yra neišvengiamas ir būtinas, gyvūno kasdieninę gyvenimo kokybę pagerinti gali minkštas, lengvai kramtomas pašaras, kuris reikalaus mažesnio kramtymo. Gyvūno didžiąją dalį raciono po dantų rovimo turėtų sudaryti košės su nedideliu kiekiu smulkiai pjaustytos mėsos, konservai ar vandenyje brinkintas sausas pašaras. Tačiau yra įrodyta, kad net išrovus didžiąją dalį gyvūno dantų jų dantenos laikui bėgant sukietėję, prisitaiko ir gyvūnas sugeba ėsti sausą pašarą.

– Kokie produktai ar kiti dalykai labiausiai stiprina šuns dantis? Kaip reikėtų tinkamai jais rūpintis?

– Kažkokių išskirtinių produktų nėra. Svarbu užtikrinti, kad gyvūnas būtų šeriamas jam subalansuotu ir tinkamu sausu kokybišku pašaru. Yra dalis tiesos, kad kalcis stiprina dantis, tačiau tai nėra pagrindinis mikroelementas stiprinantis dantis ir yra daugiau mitas negu tiesa.

Dantų rovimo dažniausiai nepavyksta išvengti dėl to, kad dantų problemos yra pastebimos per vėlai. Jeigu dantų rovimas yra neišvengiamas ir būtinas, gyvūno kasdieninę gyvenimo kokybę pagerinti gali minkštas, lengvai kramtomas pašaras, kuris reikalaus mažesnio kramtymo.

Sveika gyvūno dantų būklė yra šeimininko atsakomybė. Pastebėjus pirmuosius požymius (apnašas ant dantų, paraudusias dantenas), prastą kvapą iš snukio reikėtų sunerimti ir pasirodyti pas specialistą. Būtent reguliarus apsilankymas pas veterinarijos gydytoją ir sveikos mitybos bei gyvensenos laikymasis yra pagrindinis ir tinkamas rūpinimasis augintiniu ir jo dantų būkle, – pataria specialistas D. Kvitka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius