Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Močiutė augina dukters paliktus vaikus – trimečius dvynukus ir jų neįgalų brolį: „Svajoju, kad Kirilas vaikščiotų“

Kirilo močiutę Svetlaną būtų galima pavadinti tikru angelu sargu. Ji ne tik prižiūri trylikametį, neįgalų anūką, sėdintį vežimėlyje, kurį kamuoja ne vienas sutrikimas, bet ir mažesnius, trimečius jo brolius dvynukus.
Močiutė svajoja, kad anūkas Kirilas vaikščiotų
Močiutė svajoja, kad anūkas Kirilas vaikščiotų / Asmeninio archyvo nuotr.

Prakalbinta Kirilo močiutė Svetlana žodžius renka sunkiai – jos pečius slegia ir rūpestis, ir nerimas dėl anūkų – jiems atiduoda visą save, kad pasirūpintų, suteiktų viską, kas geriausia pagal išgales.

Ilgi mėnesiai gydymo įstaigose

Svetlanos dukra sūnų Kirilą pagimdė labai jauna – jai buvo vos 16-a. Dar nėštumo metu mergina sunkiai susirgo gripu – ši liga smogė labai stipriai. Vienu metu medikai galvojo, kad pavyks išgelbėti arba kūdikį, arba mamą. Viskas baigėsi gerai, tačiau tik gimęs Kirilas iškart susirgo pneumonija.

Susirgęs Kirilas ne vieną mėnesį vėliau leido gydymo įstaigose, o įvairios diagnozės keitė viena kitą. Šiandien jam nustatytos tokios diagnozės: mišri cerebrinio paralyžiaus forma, simptominė židininė epilepsija, mišrus specifinis raidos sutrikimas, širdies ritmo sutrikimas, grupinė skilvelinė ekstrasistolija, neurosensorinis prikurtimas. Močiutė, kurios šeimą nuolat globoja ir pagalbą teikia paramos ir labdaros fondas „Rūpestinga širdelė“, priduria, kad vaikui teko išgyventi ir ne vieną operaciją.

„Dukrai po gimimo prasidėjo depresija, ji nenorėjo auginti Kirilo, o galiausiai ir visai mus paliko. Šiuo metu ryšio su ja nepalaikome. Berniuko tėtis taip pat vaiku nesirūpina, jo atsisakė. Likau, galima sakyti viena, su anūku ant rankų.

Vėliau dukrai gimė dvynukai, kurie gyvena tai pas ją, tai pas mane – dabar mano tikslas gauti nuolatinę jų globą. Visas vaikų išlaikymas krenta man ant pečių, o dirbti neturiu galimybės, turiu juos prižiūrėti, Kirilui tos priežiūros reikia labiausiai“, – sako Svetlana ir priduria, kad daugiausiai pagalbos ji sulaukia iš savo sūnaus, kuris padeda su anūkais.

Pagalba gali padėti pasiekti puikių rezultatų

„Mūsų su Kirilu gyvenimas buvo toks, kad savaitę pabūname namie, o kitas dvi leidžiame ligoninėje. Nuo septynerių metų lankome daugiafunkcį centrą, samdau kineziterapeutą, kad išvengtume kontraktūrų. Būtinai turime makštinis, judėti.

Labai džiaugiamės, kad gerų žmonių ir „Rūpestingos širdelės“ dėka įsigijome dviratį, padedantį Kirilui treniruotis. Jis tik penkerių metų pradėjo sėdėti, o dabar matome, ypač po tų treniruočių dviračiu, kad jis gali žymiai daugiau – gal sulaukęs 15-os metų ir pradės vaikščioti? Dabar turime svajonę – nukeliauti į Lenkijoje esantį reabilitacijos centrą“, – pasakoja Svetlana.

Pasak jos, teko girdėti, kad ten apsilankę vaikai pasiekia nuostabių rezultatų, atsistoja ant kojų.

„Kirilo toks amžius, kad kasdien man darosi vis sunkiau jį pakelti. O juk tenka pasirūpinti ir jo broliukais. Kirilui reikia keisti ir sauskelnes, jam reikalingi specialūs vaistai, vitaminai ir pagalba, daugybė kitų paslaugų. Tačiau jis yra vaikas su nuotaika. Jeigu jam kažkas nepatinka, jis nesportuos, nedarys nieko, moka pamanipuliuoti. Ir, pastebėjau, kad pavydi broliukams, priprato būti vienas, kad visas dėmesys tik jam, tačiau ir dvynukams reikia dėmesio“, – sako Svetlana.

Tačiau mažieji broliukai labai draugiški, rūpinasi Kirilu, paduoda jam batus, kepurę, megztinį ar žaisliuką, daro tai, ką gali pagal savo amžių. Šeimos kasdienybė yra sustyguota minučių tikslumu – autobusiukas nuveža Kirilą į daugiafunkcį centrą, o tada močiutė į darželį veda dvynukus. Karantinas irgi pakeitė šeimos gyvenimą, kadangi ne kartą teko izoliuotis.

Kirilas, kaip pasakoja močiutė, tikras šaunuolis, didvyris, išmoko valgyti šaukštu, gerti iš puodelio ir stengiasi, kiek gali. „Savo norus jis išreiškia emocijomis, kadangi nekalba, o aš per tiek metų kartu, viską suprantu, žinau, ko jis nori.

Kirilui labai patinka lipdyti, spalvinti, statyti bokštą, žaisti su kaladėlėmis, būti lauke. Džiaugiamės, kad galime lankytis sanatorijose, tačiau tos pagalbos reikia kasdien, o ne kartą per mėnesį ar savaitę – reikalingas reguliarumas“, – sako močiutė ir priduria, kad bus dėkinga už kiekvieno pagalbą, prisidėjimą prie šeimos svajonių išsipildymo.

Kirilui padėti galite:

A/S LT807300010144236452

Gavėjas – Rūpestinga širdelė

AB „Swedbank“

Banko kodas 73000

Paskirtis – PARAMA KIRILUI

Paypal

Siųsdami SMS numeriu 1670, įrašant žodį AUKA (SMS kaina 5 €)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius