Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai įrodė – špinatai stiprina raumenis

Garsusis animacinis herojus Popajus tai žinojo jau prieš daugelį metų, tačiau mokslininkams tik dabar pavyko išsiaiškinti, kas lemia tokį špinatų poveikį.
Špinatų salotos
Špinatų salotos / Fotolia nuotr.

Mokslininkams atlikus tyrimus su pelėmis paaiškėjo, kad nitratas (medžiaga, randama dideliame špinatų kiekyje) padidina dviejų raumenų stiprumą lemiančių baltymų kiekį žmogaus organizme.

Karolinska institute dirbantys mokslininkai pažymėjo, kad šiuo metu neįmanoma įsigyti nitratų papildų, todėl raumenis stiprinti galima tik valgant natūralius špinatus. Laimė, nereikia suvalgyti tokio didelio kiekio, kiek valgydavo Popajus, žmogui užtenka tik nedidelio jų ryšulėlio per dieną.

Na, o jeigu špinatų vis dėlto nemėgstate, nitratų galite gauti ir valgydami burokėlius, salotas ar lapinius runkelius.

„Mūsų tyrimas įdomus tuo, kad sužinojome, jog reikia suvalgyti visiškai nedaug špinatų, norint bent kiek pastiprinti raumenis. Žmonės raumenis stiprinti gali ir, tarkime, gerdami burokėlių sultis ar valgydami įvairias lapines daržoves, kuriose gausu nitratų“, – tikina vienas iš tyrimą atlikusių profesorių Andresas Hernandezas.

Švedijoje atlikto tyrimo išvados ir gauti rezultatai, kaip tikisi jo autoriai, ateityje galėtų pasitarnauti gydant silpnus raumenis turinčius žmones.

„Dabar mums svarbiausia ištirti, ar špinatai gali padėti įvairiomis raumenų ligomis sergantiems ar tiesiog senyviems žmonėms“, – ateities perspektyvas aptaria tyrimo autorius.

Minėto tyrimo išvados ir rezultatai publikuojami žurnale „Physiology“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius