-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkas papasakojo apie stulbinančius eksperimentus, stabdančius senėjimą

Ilgaamžiškumo, o gal net nemirtingumo tema mokslininkus domino nuo seniausių laikų. Prisiminkime viduramžių alchemikus, bandančius išrasti jaunystės eliksyrą. Jiems taip ir nepavyko, tačiau „WoW University“ kurso „Naujas sveikatos kodas“ lektorius, biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas tikina, kad mokslas ir naujausios technologijos norintiems kuo ilgiau išlaikyti sveiką kūną jau turi, ką pasiūlyti.
Sveikas amžėjimas
Sveikas amžėjimas / 123RF.com nuotr.

Senatvė nebelaikoma negrįžtamu procesu

Daugiau kaip 20 metų imunologijos, regeneracinės medicinos ir vėžio imunoterapijos srityje dirbantis ir kūno galimybes tyrinėjantis mokslininkas teigia, kad šiandien atrandama vis kas nors nauja, kas gali ir pagerinti, ir pailginti žmogaus organizmo gyvavimą, tačiau pabrėžia, kad jis kalba ne apie populistinį požiūrį į senėjimo procesus, ne paieškas, kaip atrodyti jaunesniam, bet kaip sulaukti senatvės sveikesniam.

„Šių technologijų tikslas – apriboti su senėjimu susijusias ligas. Iki šiol buvo kalbama, kad su amžiumi besivystančios ligos yra normalus procesas. Jas pristabdyti šiek tiek padeda sveikas gyvenimo būdas, tinkama mityba ar genetika, bet iš esmės su amžiumi ligų daugėja. Tačiau kol kas nėra vieningai sutarta dėl sampratos, kas yra sveika.

Pavyzdžiui, valgyti mėsą sveika ar nesveika? Kiek žmonių, tiek nuomonių. Arba daržovėse esantys nitratai – žalingi ar visgi naudingi organizmui? Vėlgi galima rasti prieštaringų teorijų“, – svarstė pašnekovas, liepą „WoW University“ studentams skaitysiantis paskaitą apie tai, kaip, pasinaudojus naujausiomis mokslo žiniomis ir tyrimais, spręsti šiuolaikines žmogaus sveikatos problemas ir sustabdyti senėjimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Adas Darinskas
Asmeninio archyvo nuotr./Adas Darinskas

Šią klausimų, į kuriuos pateikiami priešingi atsakymai, virtinę, anot jo, galima tęsti be galo. Neginčijamas faktas tik tas, kad gyvenimo būdą kiekvienas žmogus pasirenka pats. Kitaip tariant, tai paties žmogaus, o ne mokslo įtakos sfera.

Vis dėlto A.Darinskas sutinka, kad tikslingai keičiant gyvenseną ir naudojantis naujausiais medicinos išradimais, įmanoma ne tik sustabdyti organizmo senėjimą, bet ir „užkurti“ jį naujam gyvenimui bei palaikyti jo funkcionavimą ilgiau. Taigi senėjimo nebegalima vertinti kaip negrįžtamo ar nesugrąžinamo proceso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius