-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų tyrimas: kiek laiko omikron atmaina išlieka ant paviršių?

Pasirodo, omikron atmaina ant paviršių gali išgyventi ilgiau nei kitos COVID-19 atmainos, teigia mokslininkai.
Omikron
Omikron / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma puslapyje Newsweek.com, japonų mokslininkai tyrė, kaip skirtingi COVID-19 variantai – pradinis Uhano virusas, alfa, beta, gama, delta ir omikron – išgyvena ant plastiko ir žmogaus odos.

Tyrimo autoriai teigia, kad omikron stabilumas gali iš dalies paaiškinti tokį greitą viruso plitimą, dėl ko COVID-19 atvejai pasaulyje pasiekė nevaldomus skaičius. Tačiau oras ir toliau laikomas pagrindiniu ligos plitimo šaltiniu.

Štai Aplinkos apsaugos agentūra rašo, kad „COVID-19 plitimas kartais gali įvykti per sąlytį su užterštais paviršiais, tačiau šis kelias dabar laikomas mažiau tikėtinu“. Praėjus keliems mėnesiams ekspertai teigė, kad reikėtų nuo paviršių pereiti prie oro, nes tai yra pagrindinis viruso plitimo būdas.

Kiek omikron išgyvena ant paviršių?

Atliekant tyrimą kiekvienas viruso variantas buvo dedamas ant dviejų paviršių ir paliekamas. Taip pat buvo tiriamas dezinfekavimo priemonių veiksmingumas, kitaip tariant, kaip jos veikia virusus.

Mokslininkai išsiaiškino, kad alfa, beta, gama, delta ir omikron variantai ant odos išgyveno dvigubai ilgiau (daugiau nei 16 val.) nei pradinis Uhano virusas.

Omikron buvo stabiliausias iš visų tirtų variantų ir ant plastiko išgyveno 193,5 valandos. Ne itin daug atsiliko alfa variantas – išgyveno 191,3 valandos, beta – 156,6 valandos, delta – 114 valandų, gama atmaina – 59,3 valandos, o mažiausiai – pradinis Uhano virusas – 56 valandas.

Ant odos omikron išgyveno 21,1 valandos, alfa – 19,6 valandos, beta – 19,1 valandos, delta – 16,8 valandos, gama – 11 valandų, o Uhano – 8,6 valandos. Be to, omikron variantas buvo šiek tiek atsparesnis dezinfekavimo priemonėmis, kurių pagrindas – alkoholis. Vis dėlto priemonė su 40 proc. etanolio padėjo visiškai pašalinti virusą per 15 minučių, kai kitiems variantams užteko priemonės su 35 proc. etanolio per tą patį laiką.

Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad omikron pasižymi didžiausiu stabilumu tarp kitų viruso variantų ir tai gali būti vienas veiksnių, kodėl jis taip greit išplito ir išstūmė delta variantą.

Mokslininkai taip pat rekomenduoja laikytis atitinkamos higienos ir rinktis ganėtinai stiprią dezinfekavimo priemonę. Pavyzdžiui, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai pataria rinktis priemonę, kurioje būtų mažiausiai 60 proc. alkoholio.

Epidemiologas Hassanas Valley tyrimo išvadas pavadino „įdomiomis“ ir sakė, kad tyrimo apribojimai reiškia, jog sunku suprasti tų išvadų reikšmingumą pasaulyje. Jis teigė, kad nebuvo aišku, kiek viruso nusėdo ant paviršių, taip pat kėlė klausimą apie tai, kad tyrimas buvo atliktas griežtai kontroliuojamoje laboratorijoje, o ne realiomis sąlygomis.

Net jeigu omikron ir delta variantai yra stabilesni, palyginti su ankstesnėmis SARS-CoV-2 versijomis, viruso plitimas per paviršius vaidina nedidelį vaidmenį.

„Šie rezultatai neįrodo, kad didėja rizika pasigauti omikron variantą nuo paviršių, tačiau tai patvirtina, jog paviršių valymas ir rankų dezinfekavimas yra efektyvūs metodai siekiant sunaikinti bet kokius gyvus virusus“, – sakė H.Valley.

Gydytojas Ameshas Adalja, komentuodamas tyrimo išvadas, sakė: „Net jeigu omikron ir delta variantai yra stabilesni, palyginti su ankstesnėmis SARS-CoV-2 versijomis, viruso plitimas per paviršius vaidina nedidelį vaidmenį.“

Remiantis turimais duomenimis, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai skelbia, kad virusas, sukeliantis COVID-19, ilgiau išlieka ant tokių paviršių kaip nerūdijantis plienas, stiklas ar plastikas nei ant porėtų paviršių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius