-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką būtina žinoti apie omikron atmainą: simptomai, inkubacinis periodas, izoliacijos taisyklės

Lietuvoje pirmieji COVID-19 ligos naujos atmainos omikron atvejai buvo patvirtinti gruodžio viduryje, šiuo metu susirgimų ja sparčiai daugėja. Manoma, kad vėliausiai kitą savaitę ji taps dominuojančia atmaina Lietuvoje. Ką reikia žinoti apie šią koronaviruso atmainą ir kaip elgtis su ja susidūrus?
Omikron atmaina
Omikron atmaina / 123RF.com nuotr.

Užkrečiama net per trumpą kontaktą

Apie tai, kad Pietų Afrikoje pradėjo plisti nauja koronaviruso atmaina, buvo pranešta lapkričio 24 d., vos prieš pusantro mėnesio. Tačiau per šį laiką omikron sugebėjo taip sparčiai paplisti pasaulyje, kad daugelyje šalių tai jau dominuojanti atmaina.

Specialistai teigia, kad omikron atmaina sklinda 3–5 kartus sparčiau ir užsikrečiama per trumpesnį nei 15 minučių kontaktą, kaip kitų atmainų atveju. Todėl Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau kurį laiką ragina vengti susibūrimo vietų ir laikytis saugaus atstumo, pajutus bent menkiausius peršalimo simptomus iškart izoliuotis ir testuotis. Pradėti siūloma nuo greitojo antigeno testo namuose. Gavus teigiamą atsakymą, jį būtina patvirtinti PGR testu.

Taip pat rekomenduojama kaukes keisti į labiau nuo viruso saugančius respiratorius, naudoti apsaugos priemones ir lauke, jei nepavyksta išlaikyti saugaus (2 metrų) kontakto.

Bloga žinia ta, kad omikron gali užsikrėsti tiek persirgę ankstesnėmis koronaviruso atmainomis, tiek pilnai (2 dozėmis) pasiskiepiję žmonės. Vis dėlto, kaip rodo kitų valstybių preliminarūs duomenys, pagal visą vakcinacijos schemą prieš keturis mėnesius ir anksčiau pasiskiepijusiems asmenims sustiprinančioji dozė tris kartus sumažina riziką užsikrėsti naująja omikron atmaina. Neseniai pagal pilną vakcinacijos schemą (2 dozėmis) pasiskiepijusių žmonių tikimybė užsikrėsti mažėja perpus.

Simptomai – greitesni, bet švelnesni

Gera žinia ta, kad, remiantis kitų šalių patirtimi, į kurias omikron atkeliavo anksčiau, tikimasi, jog ši auganti susirgimų banga greičiausiai bus ne tokia skausminga sveikatos sektoriui kaip praėjusią žiemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius